Ga naar de inhoud

WK atletiek: Hendrix en Heymans uitgeschakeld in reeksen 5.000 meter, Bol maakt favorietenrol waar op de 400 meter horden

 do 24 augustus 2023 22:00

Op de zesde dag van het WK atletiek zijn Robin Hendrix en John Heymans er niet in geslaagd de reeksen van de 5.000 meter te overleven. In het verspringen veroverde Miltiadis Tentoglou zijn eerste wereldtitel, Camryn Rogers was de beste in het hamerslingeren. Antonio Watson pakte goud op de 400 meter en ook op de 100 meter horden was er Jamaicaans succes voor Danielle Williams. Femke Bol maakte dan weer haar favorietenrol waar op de 400 meter horden, de Nederlandse pakte met duidelijk overwicht het goud.

John Heymans had een klein mirakel nodig om door te stoten naar de finale van de 5.000 meter. Dat kwam er niet, maar Heymans liep wel een sterke race. Enkel de top acht plaatste zich voor de finale en bij het ingaan van de laatste ronde was Heymans vanuit de achterhoede opgeschoven naar de zevende positie. Standhouden lukte niet, uiteindelijk werd hij in de eerste reeks 13e in 13'39"67.

 

"Ik heb mijn race tactisch fantastisch uitgevoerd. Ik bleef achteraan het treintje, zodat ik geen cartouche zou verbruiken in het begin van de race. Op drie à vier ronden van het einde ging ik dan naar voren."

 

"Toen ze begonnen te versnellen kon ik ze volgen tot de laatste 300 meter. Ik heb die snelle eindsprint nog niet, daar moet ik volgend jaar aan werken voor de Olympische Spelen. Maar ik ben echt fantastisch blij, het was een zotte ervaring."

 

Robin Hendrix pakte het anders aan en nam al vroeg in de tweede reeks de leiding. Dat brak hem zuur op toen het tempo in de slotfase met een ruk de hoogte in ging. Hij werd pas 19e in 13'55"81.

 

"Het plan was om geleidelijk aan op te schuiven naar voren, want in zeker in de laatste vijf ronden moet je in die top acht zitten om de finale te halen. Ik kwam iets te vroeg op kop, maar ik liep wel mijn eigen tempo."

 

"Ik was tevreden, het voelde goed aan, maar op het einde was ik niet sterk genoeg. Ik heb veel kopwerk gedaan en dat heeft misschien wel zijn tol geëist, maar op een superdag zat ik wel in de ideale positie om de finale te halen. Ik heb er nu meer voor gevochten dan andere jaren en daar moet ik blij mee zijn."

Superieure Bol op 400 meter horden, Jamaicaans succes op 100 meter horden en 400 meter vlak

Door de afwezigheid van wereldrecordhoudster en titelverdedigster Sydney McLaughlin-Levrone kreeg Femke Bol een uitgelezen kans om haar eerste wereldtitel op de 400 meter horden te veroveren. De Nederlandse maakte haar favorietenrol waar en snelde met ruime voorsprong naar goud in 51"70. 

De Amerikaanse Shamier Little kwam het dichtst in de buurt van de superieure Bol, het brons was voor de Jamaicaanse Rushell Clayton.

 

In de finale van het verspringen werd het een spannende strijd tussen olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou en Wayne Pinnock, die in de kwalificaties met 8,54 meter een beste wereldjaarprestatie had neergezet.

Zover sprong de Jamaicaan niet in de finale. Hij bleef steken op 8,50 meter en dat bleek net niet genoeg voor goud. Bij zijn laatste poging sprong Tentoglou 8,52 meter ver en daarmee veroverde de Griek op de valreep zijn eerste wereldtitel. Het zilver was voor Pinnock en ook het brons ging met Tajay Gayle naar Jamaica.

 

In het hamerslingeren was er opnieuw Canadees succes. Na Ethan Katzberg bij de mannen pakte Camryn Rogers nu ook goud bij de vrouwen. De topfavoriete won met haar eerste worp van 77,22 meter. Zilver en brons gingen naar de VS met Janee' Kassanvoid en DeAnna Price, de wereldkampioene van Doha.

 

Op de 400 meter leek Matthew Hudson-Smith op weg naar goud, maar de Brit kraakte in de slotmeters. De Jamaicaan Antonio Watson snoepte hem zo na een indrukwekkende eindsprint de wereldtitel af in 44"22, het brons was voor de Amerikaan Quincy Hall.

Ook op de 100 meter horden mocht Jamaica vieren. Danielle Williams, de 30-jarige wereldkampioene van 2015, snelde verrassend naar het goud. Olympisch kampioene Camacho-Quinn moest na brons op het WK in Eugene nu vrede nemen met zilver. Het brons was voor de Amerikaanse Kendra Harrison.

Gerelateerd:
donderdag 24 augustus
19.00 uur Robin Hendrix 5.000 meter reeksen: 19e (13'55"81)  
19.00 uur John Heymans 5.000 meter reeksen: 13e (13'39"67)  

24 augustus

21:54

Tot morgen!

Met een klinkende overwinning van Femke Bol op de 400 meter horden nemen we afscheid van de zesde dag op dit WK atletiek.

Twee Belgen kwamen vanavond in actie, zowel John Heymans als Robin Hendrix werd uitgeschakeld in de reeksen van de 5.000 meter.

In het verspringen pakte Miltiadis Tentoglou zijn eerste wereldtitel, in het hamerslingeren was Camryn Rogers de beste.

De 400 meter vlak werd een prooi voor Antonio Watson en ook op de 100 meter horden was er Jamaicaans succes voor Danielle Williams.

21:52

Bol wordt met afstand wereldkampioen

21:51

Bol pakt eerste wereldtitel!

Femke Bol doet het! De Nederlandse pakt de wereldtitel op de 400 meter horden. En hoe! Ze wint met ruime voorsprong in 51"70.

De Amerikaanse Shamier Little is tweede in 52"80. Het brons is voor de Jamaicaanse Rushell Clayton in 52"81.

21:47

Diskwalificatie Kirani James

Nog wat nieuws uit de 400 meter-finale bij de mannen. Kirani James is daar uiteindelijk gediskwalificeerd, omdat hij uit zijn baan gegaan was. Hij was als vijfde gefinisht in de finale.

21:44

Bijna een botsing met Femke Bol

21:42

Maakt Bol favorietenrol waar?

Wie kan Femke Bol van het goud houden op de 400 meter horden? Sydney McLaughlin-Levrone slaagde daar vorig jaar op het WK in Eugene uiteraard wel in, in een wereldrecord bovendien. Maar de Amerikaanse olympische kampioene is er door een knieprobleem niet bij op dit WK.

Bol krijgt zo de kans om na brons op de Spelen van Tokio en zilver op het WK in Eugene eindelijk goud te pakken op het wereldtoneel. Met 53”39 liep de Europese kampioene de snelste tijd ooit in de reeksen van een WK en in de halve finales ging de Nederlandse nog iets sneller in 52"95.

21:42

Rogers pakt gouden medaille in het hamerslingeren

21:41

Dubbel goud voor Canada

Het goud in het hamerslingeren is voor Camryn Rogers. Opnieuw een titel voor Canada dus, nadat Ethan Katzberg eerder op dit WK al de beste was bij de mannen.

21:40

Zilver en brons voor de VS

De laatste worp levert geen verbetering meer op voor Kassanavoid. Ze moet vrede nemen met zilver, maar daar is ze duidelijk dolgelukkig mee. Price en Kassanavoid vieren samen het Amerikaanse succes.

21:39

Price kan zich niet meer verbeteren bij haar laatste worp. Het wordt brons voor de Amerikaanse. Kan haar landgenote Kassanavoid leidster Rogers nog onttronen?

21:37

Watson wordt wereldkampioen na knappe remonte

21:36

Watson triomfeert!

Matthew Hudson-Smith lijkt op weg naar goud op de 400 meter, maar kde Brit kraakt in de laatste meters. Zo kan de Jamaicaan Antonio Watson op de valreep het goud pakken in 44"22, na een indrukwekkende laatste 100 meter. Het brons is voor de Amerikaan Quincy Hall.

Wereldrecordhouder Wayde van Niekerk is achtste en laatste.

21:32

Price naar de derde plek

In het hamerslingeren is de Amerikaanse DeAnna Price, de wereldkampioene van 2019, opgeklommen naar de derde plaats met 75,41 meter. Het zilver is voorlopig voor haar landgenote Kassanavoid. Rogers staat nog altijd aan de leiding dankzij haar eerste worp van 77,22 meter.

21:29

Wat kan Van Niekerk nog?

Nog twee finales te gaan vanavond en we beginnen met de 400 meter bij de mannen. Grote afwezige is titelverdediger Michael Norman, hij paste voor dit WK na blessureleed dit seizoen. Olympisch kampioen Steven Gardiner was wel op de afspraak, maar viel geblesseerd uit in de halve finales.

Tweevoudig wereldkampioen Wayde van Niekerk staat wel in de finale, al was het spannend. De Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder stootte afgelopen dinsdag door met de beste verliezende tijd. Kan de olympische kampioen van 2016 na jaren van blessureleed nog eens een WK-podium halen?

21:26

Williams klopt de favorieten en is wereldkampioen

21:25

Williams pakt het goud!

Wat een verrassing! Het is Danielle Williams, de wereldkampioene van 2015, die de wereldtitel pakt op de 100 meter horden. De Jamaicaanse klopt olympisch kampioene Camacho-Quinn. Kendra Harrison moet na zilver op het WK in Doha en de Spelen in Tokio nu vrede nemen met brons.

Titelverdedigster en wereldrecordhoudster Amusan is pas zesde.

21:24

Dit belooft een bijzonder spannende finale te worden, met Harrison als topfavoriete. Maar zowat iedereen kan het haar moeilijk houden.

Eline Berings
21:20

Trekt Harrison de lijn door?

De spanning neemt toe voor de finale van de 100 meter horden bij de vrouwen. Kendra Harrisson zette met 12”24 de snelste tijd van het jaar neer in de reeksen en won ook gisteren haar reeks overtuigend in een snelle 12”33.

Kan zij straks olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn aftroeven voor het goud? Wordt het opnieuw een wereldtitel voor de omstreden Amusan? Of pakt Nia Ali, wereldkampioene van 2019, uit?