Ga naar de inhoud

EK-kwalificatie klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
22
4
2
Oostenrijk
19
8
6
1
1
17
7
3
Zweden
10
8
3
4
1
14
12
4
Azerbeidzjan
7
8
2
5
1
7
17
5
Estland
1
8
0
7
1
2
22
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0

Bondscoach "verrast en geschokt" na afzegging Courtois: "Zijn toekomst? September is nog ver"

 ma 19 juni 2023 19:31
Domenico Tedesco
Een zichtbaar aangeslagen Domenico Tedesco geeft tekst en uitleg: "Een blessure? Dan zou ik liegen."

De beslissing van Thibaut Courtois om te passen voor de interland tegen Estland, heeft bondscoach Domenico Tedesco helemaal verrast. "Ik heb hem nog nadrukkelijk gevraagd om het niet te doen", vertelde hij op de persconferentie.

"Hij vertelde dat hij teleurgesteld was en zou vertrekken"

Domenico Tedesco had maar al te graag over de match van morgen tegen Estland gepraat, maar daar besliste Thibaut Courtois anders over.

 

De nationale doelman kon niet leven met de keuze van de bondscoach om Lukaku aanvoerder te maken tegen Oostenrijk en reisde niet mee af met de Rode Duivels naar Estland.

 

"Ik ben nog altijd verrast en geschokt", vertelt Tedesco. "Ik had dit niet verwacht. In maart hadden we beslist dat Kevin De Bruyne aanvoerder was. Daar was iedereen het over eens."

 

"Met Lukaku en Courtois hadden we dan een nummer 2 en 3, een volgorde lag niet vast. Door de blessure van Kevin moesten we die knoop wel doorhakken: we kozen Romelu voor Oostenrijk en Courtois in Estland."

 

Op voorhand hoorde Tedesco geen klachten over zijn beslissing, maar na het 1-1-gelijkspel tegen Oostenrijk nam Courtois de bondscoach apart. "Hij vertelde dat hij teleurgesteld was en zou vertrekken."

 

"Ik probeerde hem te overhalen om dat niet te doen", vertelde Tedesco nog, maar zijn inspanningen hielpen niet. Courtois kwam de volgende dag niet meer opdagen.

Het zou voor mij inderdaad veel gemakkelijker zijn om te zeggen dat het aan een blessure ligt, maar dan zou ik liegen.

Domenico Tedesco

Courtois zou na een lang seizoen ook last hebben van zijn knie. Lag dat mee aan de beslissing van de doelman? "Hij moest inderdaad behandeld worden aan zijn knie, maar de dokter had groen licht gegeven."

Tedesco wond er geen doekjes om: "Het zou voor mij inderdaad veel gemakkelijker zijn om te zeggen dat het aan een blessure ligt, maar dan zou ik liegen."

 

De bondscoach doet al sinds zijn aanstelling zijn uiterste best om zich het tegenbeeld te tonen van zijn voorganger Roberto Martinez: geen privileges, niemand mocht vroeger op vakantie vertrekken.

 

Wat betekent deze beslissing dan voor de toekomst van Courtois bij de Rode Duivels? "We hebben morgen een belangrijke match tegen Estland en ik wil dat iedereen daar op focust, ook al wordt dat niet gemakkelijk."

 

"Het is nu niet het juiste moment om over de toekomst te praten", besloot Tedesco. "Het was de beslissing van Courtois om te vertrekken. Er is nog veel tijd tot september, we kunnen er later over praten."

Domenico Tedesco
Domenico Tedesco: "Het is nu niet het juiste moment om over de toekomst te praten."

Tedesco: "Dit verandert niet hoe ik naar Courtois kijk"

Verwacht Tedesco nu excuses van Courtois of zal hij zelf de plooien moeten gladstrijken? "Elke situatie is anders", bleef de bondscoach vaag. "Voor mij is het belangrijk dat een speler hier wíl zijn en wil vechten voor zijn land."

Zomaar vertrekken voor een interland, niet meteen het voorbeeldgedrag van een mogelijke aanvoerder? "Bij mijn aanstelling had ik meteen een idee wie aanvoerder kon zijn. Courtois was uiteraard een optie."

 

"Hij is een van de beste doelmannen ter wereld en hij is ook een goed mens. We komen goed overeen. Voor mij verandert deze situatie dus niet hoe ik naar hem kijk."

 

"Maar het blijft een harde beslissing. We zullen dus wel zien", liet Tedesco de toekomst open. Voor de nabije toekomst heeft hij wel al een knoop doorgehakt: Matz Sels speelt morgen tegen Estland.

Thibaut Courtois en Domenico Tedesco
Domenico Tedesco wil Thibaut Courtois nog niet naar de uitgang begeleiden.
Gerelateerd:

persconferentie Rode Duivels

19:31

Einde persconferentie

Het is duidelijk: bondscoach Domenico Tedesco en Jan Vertonghen waren allebei verrast door de keuze van Thibaut Courtois. Of hij nog een toekomst heeft bij de Rode Duivels? "Er zijn nog enkele maanden om het te laten bekoelen."

19:28

"Estland wordt een moeilijke uitdaging", zegt Vertonghen. "We zijn er klaar voor, we onderschatten de tegenstander niet."

19:27

Vertonghen: "Ik voel me goed"

Hoe voelt Vertonghen zich zonder matchritme? "Ik voel me goed. Dit is voor mij ook een nieuwe situatie."

"Ik vind de structuur van het play-offsysteem heel slecht. Daarom zit ik nu zonder wedstrijdritme. Ik voel me nu wel fit om de wedstrijd van morgen in te gaan. Laten we hopen dat het gebrek aan ritme niet zichtbaar of voelbaar is."

19:25
Jan Vertonghen kan morgen spelen.
19:24

Vertonghen: "Dit is wel een deuk voor de groep"

Wat met de toekomst van Courtois? "Hij is de beste doelman ter wereld en een belangrijk onderdeel van de groep. Ik heb hem er graag altijd bij."

"Het groepsproces kent evenwel ook zijn belang. Dat is nu toch verstoord en daar zal een oplossing voor moeten worden gevonden."

"Na de interland van morgen zijn er enkele maanden om het te laten bekoelen en een weg te vinden. Maar dit is wel een deuk."

19:23

Vertonghen had de signalen op voorhand niet opgevangen. "Andere jongens wel", vertelt hij. "Toch was het schrikken als het verhaal werd bevestigd."

"Begrip? Ik zou het zelf niet doen. Ik ben ook nooit de beste keeper van de wereld geweest. Voor de ene ligt het anders dan de andere."

"Het is een geweldige eer om voor de nationale ploeg te spelen. Ik heb ook al een paar keer verwacht om aanvoerder te zijn, om het dan niet te worden. Dat is niet tof, dat kwetst je eer. Maar ik heb nooit getwijfeld om te stoppen."

"Als ik de signalen had opgevangen, had ik er met hem over gesproken. Ik wist niet dat het zo diep zat."

19:23
Jan Vertonghen: "Ik heb ook al een paar keer verwacht om aanvoerder te zijn."
19:20

Vertonghen: "Ik was verrast"

Hoe keek Vertonghen tegen de beslissing van Courtois aan. "Ik was verrast, zoals de meeste jongens. Dit hebben we nog niet meegemaakt bij de nationale ploeg."

"Er is veel over gepraat. Dat is een onderwerp in de groep, zoiets leeft. Zeker als een belangrijke speler als Thibaut vertrekt. Dat brengt iets teweeg in een groep."

19:19

Jan Vertonghen neemt de microfoon over van de bondscoach.

19:19

Matz Sels staat in doel

Matz Sels vervangt Courtois in doel, bevestigt Tedesco. "Ik vertel dat normaal nooit, maar het is een cadeautje voor jullie."

19:19
Domenico Tedesco doet de pers 1 cadeau. De positie in het doel morgen is voor Matz Sels.
19:17

Tedesco: "Als je naar de resultaten van Estland kijkt, zie je nooit 4-0 of 5-0, zelfs niet tegen sterke tegenstanders. Ze spelen al lang samen en ze weten hoe ze moeten samenspelen. Dat is een voordeel."


19:15

Tedesco: "Dit verandert niet hoe ik naar Courtois kijk"

Kan iemand die vertrekt nog aanvoerder zijn? "We hadden een idee van wie aanvoerder kon zijn. Courtois was meteen een optie: hij is een van de beste doelmannen ter wereld, en hij is ook een goed mens."

"Voor mij verandert dat dus niet hoe ik naar hem kijk. Maar het blijft een harde beslissing. We zullen wel zien."

19:14

"Focussen op Estland"

"Ik hoop dat dit geen invloed heeft op de groep", aldus Tedesco. "Iedereen was tijdens het diner al wat aan het fluisteren, dus hebben we open kaart gespeeld. Ik heb iedereen gevraagd om neutraal te blijven en te focussen op de taak tegen Estland. Dat zal ik straks nog eens doen na de persconferentie."

Wie zich moet excuseren? "Elke situatie is anders. Voor mij is het belangrijk dat een speler hier wil zijn en wil vechten voor zijn land. Elk staflid werkt 24 uur op 7, dat is de juiste manier. Het overige is niet belangrijk momenteel."

19:12

Waar ligt de toekomst van Courtois? Is het definitief voorbij? "We hebben morgen een belangrijke match tegen Estland en ik wil dat iedereen daar op focust, ook al wordt dat niet gemakkelijk."

"Het is nu niet het juiste moment om over de toekomst te praten. Het was de beslissing van Courtois om te vertrekken. Er is nog veel tijd tot september, we kunnen er later over praten."

19:10

"Een blessure? Dan zou ik liegen"

"Dit is echt heel jammer", zegt Tedesco. "Een blessure? Daar hebben we niet over gesproken. Voor mij zou dat gemakkelijker zijn. Ik zou graag zeggen dat het aan een blessure ligt, maar dan zou ik liegen."

"Ik heb Courtois nadrukkelijk gevraagd om het niet te doen. Hij moest inderdaad behandeld worden aan zijn knie, maar dokter had groen licht gegeven."

19:08

Ik hou van Courtois als doelman, maar ook als mens.

Domenico Tedesco
19:08

Tedesco: "Ik ben geschokt"

"Ik ben nog altijd verrast en geschokt", vertelt Tedesco. "Ik had dit niet verwacht. In maart hadden we beslist dat De Bruyne aanvoerder was."

"Met Lukaku en Courtois hadden we een nummer 2 en 3, maar het lag niet vast wie nummer 2 of 3 was. Door de blessure van Kevin moesten we beslissen: we kozen Romelu voor Oostenrijk en Courtois in Estland."

"Na de match vertelde Courtois dat hij teleurgesteld was en zou vertrekken. Ik probeerde hem te overhalen om dat niet te doen."