Ga naar de inhoud

Winnende Abdi kan eigen Europees record net niet verbeteren in Rotterdam, Naert verpulvert PR

 zo 16 april 2023 12:03
Bashir Abdi greep naast een nieuw Europees record.

Bashir Abdi is er in Rotterdam net niet in geslaagd om zijn Europees record op de marathon te verbeteren. Onze landgenoot stak de zege op zak, maar kwam met een tijd van 2u03'47" uiteindelijk 11 seconden tekort. Koen Naert verpulverde dan weer zijn eigen PR met een tijd van 2u06'56" en dook onder de olympische limiet voor Parijs.

Abdi en Naert op een missie in Rotterdam

Bashir Abdi en Koen Naert stonden allebei met een missie aan de start van de marathon in Rotterdam.

Abdi maakte jacht op zijn eigen Europees record (2u03'36"), terwijl Naert onder de olympische limiet (2u08'10") voor Parijs wilde duiken.

Perfect marathonweer kregen onze landgenoten echter niet. Gematigde wind en motregen maakten hun opdracht nog wat moeilijker.

Toch nestelden beide lopers zich vanaf de start in de kopgroep. Al moest Naert zich na iets meer dan 5 kilometer terug naar de achtervolgende groep begeven.

Abdi haalt alles uit de kast in het slot, Naert flitst naar nieuw PR

Halfweg kon de eerste balans alvast opgemaakt worden. Abdi moest duidelijk een tandje bijsteken, terwijl Naert stevig op koers lag voor een olympisch ticket.

In het zicht van de 35 kilometer achtte Abdi uiteindelijk zijn moment gekomen, waarna alleen de Keniaan Kiplangat kon volgen.

De Belg haalde alles uit de kast, maar bij het ingaan van de laatste twee kilometer werd al duidelijk dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden.

Uiteindelijk kwam een moegestreden Abdi aan de meet amper 11 seconden tekort voor een nieuw Europees record.

Een ijzersterke Koen Naert maakte met een tijd van 2u06'56" gehakt van zijn vorig persoonlijk record en heeft zijn ticket voor de Olympische Spelen in Parijs beet.

 

Het was een enthousiaste Abdi die Naert over de finishlijn aanmoedigde. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag marathon Rotterdam:

1. Bashir Abdi 2u03'47"
2. Thimothy Kiplagat (Ken) 2u03'50"
3. Abdi Nageeye (Ned) 2u05'32"
4. Dawit Wolde (Eth) 2u05'46"
5. Chala Regasa (Eth) 2u06'11"
6. Koen Naert 2u06'56"
Gerelateerd:

marathon van Rotterdam

12:18

FINISH

Bashir Abdi steekt de zege op zak, maar komt uiteindelijk 12 seconden tekort om zijn eigen Europees record te verbeteren. Heel zuur voor onze landgenoot.

Koen Naert verpulvert dan weer zijn eigen persoonlijk record met een tijd van 2 uur 6 minuten en 56 seconden.

12:04

Het wordt wel heel erg nipt met de streep in zicht, maar Abdi slaagt er net niet in.

12:02

De klokt tikt genadeloos verder. Wat heeft Abdi nog over?

12:00

Abdi heeft duidelijk nog een eindschot in de benen. Kan hij de klus klaren? We naderen de laatste kilometer. Onze landgenoot lijkt in zijn opzet te zullen slagen.

11:59

Abdi on fire!

Abdi is nu helemaal los en laat Kiplangat achter zich. De zege is dus voor de Belg, maar pakt hij ook nog het Europees record?

11:58

40 kilometer

Het moment van de waarheid. Na 40 kilometer stoppen we de chrono van Abdi op 1 uur 57 minuten en 22 seconden. De Belg heeft nog ongeveer 5 minuten voor de laatste 2 kilometer

11:56

Abdi lijkt wel nog ruimte over te hebben voor een eindschot. Onze landgenoot gesticuleert nog lustig richting zijn begeleiders.

11:55

Dubbeltje op zijn kant

Het zal een race tegen de klok blijven voor Abdi in zijn zoektocht naar een nieuw Europees record. Onze landgenoot heeft na bijna 39 kilometer een tijd van ongeveer 1 uur 54 minuten.

11:48

Het laatste deel van de marathon in Rotterdam gaat in. Bashir Abdi probeert het strakke tempo niet te laten zakken om een nieuw Europees record in het vizier te houden.

11:44

35 kilometer

Nu is het Kiplangat die een lange kopbeurt voor zijn rekening neemt. Samen met Abdi zet de Keniaan na 35 kilometer een tijd van 1 uur 42 minuten en 41 seconden neer.

Koen Naert blijft met 1 uur 45 minuten en 4 seconden kans maken op een ticket voor de Spelen in Parijs.

11:38

Van 3 naar 2 leiders

Voor Wolde ligt het tempo van Abid te hoog. De Ethiopiër haakt af, waardoor Abdi alleen nog Kiplangat als kompaan heeft. 

11:34

Abdi versnelt!

Daar is Bashir Abdi dan toch zelf! Onze landgenoot acht zijn moment gekomen en jaagt het tempo bij de 3 leiders nog maar eens de hoogte in. Een beslissing die zeker nodig is op zoek naar een nieuw Europees record.

11:30

30 kilometer

Met de 30 kilometer in zicht wordt de kopgroep nog maar eens stevig uitgedund door een flinke stroomstoot. Abdi kent voorlopig niet al te veel problemen en haakt zijn wagonnetje aan bij Kiplangat en Wolde.

Tussenbalans na 30 kilometer: 1 uur 28 minuten 30 seconden.

Koen Naert komt door na 1 uur 30 minuten en 4 seconden.

11:27

Voorin is het de Keniaan Gevin Kerich die aan de kop blijft sleuren. Abdi houdt zich voorlopig afzijdig en probeert zo weinig mogelijk wind op de neus te krijgen.

11:22

Het blijft nu toch al even droog in Rotterdam. Inspireert het Abdi straks nog tot een ultieme versnelling?

In de Nederlandse straten wordt onze landgenoot alvast stevig aangemoedigd door de aanwezige fans.

11:18

25 kilometer

Het tempo bij de leiders wordt nu toch stevig de hoogte in geduwd. 

Na 25 kilometer stopt de klok van de kopgroep op 1 uur 13 minuten en 51 seconden. Koen Naert blijft met 1 uur 14 minuten en 57 seconden on track voor zijn olympische missie.


10:59

Halfweg: Abdi heeft werk voor de boeg, Naert op koers voor Parijs

We zitten in de helft van deze marathon, tijd dus om een eerste balans op te maken.

Voor de kopgroep stoppen we onze chrono op 1 uur 2 minuten 15 seconden. Bashir Abdi zal in het tweede deel van deze marathon dus nog een tandje moeten bijsteken om zijn eigen Europees record te verbeteren.

Koen Naert zet dan weer een tijd neer van 1 uur 3 minuten en 13 seconden. Hij ligt dus op koers om de olympische limiet te halen.

10:50

Koen Naert on a mission

Ook voor Koen Naert is het vandaag D-day. De Belg wil graag zijn ticket voor de Olympische Spelen in Parijs bemachtigen, maar moet daarvoor wel onder de limiet van 2 uur 8 minuten en 10 seconden blijven.

Kan ook hij straks vieren?