Karel Sabbe loopt Barkley Marathons uit na ware thriller: Belg finisht 7 minuten voor deadline

  De 3 finishers: Aurélien Sanchez (Fra/l), Karel Sabbe (m) en John Kelly (r/VS).

  Karel Sabbe heeft zijn revanche voor zijn poging van vorig jaar beet. Waar onze landgenoot de race toen nog moest staken, nadat hij was beginnen te hallucineren, is hij er vannacht wél in geslaagd de Barkley Marathons in de VS uit te lopen. En hoe! Hij finishte in het ultieme slot van "de meest uitdagende ultraloop ter wereld" in een tijd van 59 uur en 53 minuten.

  7 minuten. Dat is de tijd die de 34-jarige tandarts uit Anzegem nog restte om binnen te geraken. De stress en de angst sloegen al om het hart bij familie, vrienden en sportliefhebbers. 

   

  Maar vlak voor het laatste fluitsignaal was er dan toch het verlossende sein: "Loper in zicht!"

  Opvallend: naast onze landgenoot brachten nog 2 andere deelnemers de 5 lussen van 32 km mét 18.000 hoogtemeters binnen 60 uur in Tennessee tot een goed einde. De Fransman Aurélien Sanchez won de race, local John Kelly eindigde als tweede. 

   

  Dat is heel bijzonder als je weet dat Sabbe nog maar de 17e loper in 37 jaar is die de finish bereikt. 21 keer haalde iemand de finish, maar sommigen deden dat 3 of 2 keer. Voor de laatste finisher moeten we al terug naar 2017.

  Sabbe bereikt uitgeput de finish:

  Karel Sabbe na de finish: "Ik hallucineerde veel"

  Het was derde keer, goede keer voor Sabbe in de #BM100. Bij zijn vorige pogingen was hij telkens de laatste man in de race, maar haalde hij het einde niet. Vorig jaar ging hij de wereld rond als de man die praatte tegen vuilbakken en die opgepakt werd door de politie, omdat hij zich raar gedroeg.

  Maar ook dit jaar was de beproeving loodzwaar en bleven de hallucinaties niet achterwege. 

  Groot feest in Waregem

  In de WGTC-tennisclub in Waregem volgde het thuisfront de laatste uren van de wedstrijd live op een groot scherm (zonder beelden, maar met Twitter en websites). De spanning was te snijden. De opluchting was groot.

  "Ik dacht dat het niet meer zou lukken", zei zijn vrouw Emma Vandoorne. "Ik ben ongelooflijk trots op hem. Ik verging van de stress. "Omdat het heel nipt ging worden. Het was ook al donker, normaal zou je in de verte de zaklampen zien. Ze hadden nog niets laten weten en normaal, als je de zaklampen ziet, moeten ze nog een paar minuten afdalen... Maar plots was hij daar."

  De tijden van Sabbe per ronde

  Ronde 1 8.22 u
  Ronde 2 12.26 u
  Ronde 3 11.58 u
  Ronde 4 13.59 u
  Ronde 5 13.08 u
  TOTAAL 59.53 u

  Volg de race

  spinner
  1. 02 uur 41. Nog 13 minuten op de klok. Gaat het toch niet mislopen voor onze tandarts uit Anzegem?  .
  2. 02 uur 25. Nog 30 minuten. Waar is Karel Sabbe? .
  3. 02 uur 08. For the next hour, the running world is united in rooting for Karel Sabbe. #BM100. Jason Myers.
  4. 01 uur 55. #KarelSabbe was +/- 46 minutes after #JohnKelly at the watertower en finished 46 minutes after him loop 4. So he's on a split of 59:29 to end loop 5! That should be enough margin to finish! #GoGoGoGo #BM100 #LookingGood. Mario Franssen (op Twitter).
  5. 01 uur 49. Mogen we Karel Sabbe over 40 minuten verwachten? . Als het gat tussen John Kelly en Karel Sabbe ongewijzigd bleef, dan zou dit willen zeggen dat onze landgenoot rond 2.40u binnenloopt.  Tot die tijd is het nagelbijten. .
  6. 01 uur 42. Ook John Kelly is binnen. Niet 1, maar meteen 2 finishers.  Iets minder dan 20 minuten na Aurélien Sanchez komt ook man van de streek John Kelly binnen. En nu is het wachten op Karel Sabbe. .
  7. 01 uur 29. Er is een winnaar! Aurélien Sanchez bereikt als eerste de finish. We hebben een eerste finisher van deze Barkley Marathons. Niet John Kelly of Karel Sabbe, maar wel de Fransman Aurélien Sanchez wint de race.  Hij deed 58u23 over de 5 lussen van 32 kilometer. De laatste uren was het stil rond hem omdat hij tegen de klok in moest lopen.  Sanchez is de 16e ultraloper in de geschiedenis van deze wedstrijd die het einde haalt. Het is al van 2017 geleden dat iemand de eindmeet haalde.  .
  8. 00 uur 45. Drie Europese kwartfinaleplaatsen in het voetbal zijn natuurlijk niet slecht, maar wat Karel Sabbe op dit moment presteert in Tennessee is waanzin. Hij is er bijna #BM100. Xavier Taveirne.
  9. 00 uur 36. En nu wachten... Even een round-up.  Karel Sabbe had een achterstand van om en bij de 50 minuten op John Kelly bij het laatste tussenpunt.  Bij een ongewijzigde verhouding zou - om de kansen van Sabbe gaaf te houden - John Kelly rond 2u Belgische tijd aan de finish moeten verschijnen. De klok stopt om 2u54. Dan is het voorbij.  .
  10. 17-03-2023.