Ga naar de inhoud

WK-start in mineur voor de Belgen: Tim Van de Velde en Elise Vanderelst delen in de malaise

Elise Vanderelst werd ontgoochelend 11e in haar reeks op de 1.500 meter.

De eerste dag van het WK atletiek in Eugene is geen hoogdag geworden voor de Belgen. Na de uitschakeling van hoogspringer Thomas Carmoy, hamerslingeraarster Vanessa Sterckendries en het gemengde estafetteteam tijdens de ochtendsessie bracht de avondsessie weinig beterschap. Tim Van de Velde sneuvelde in de reeksen van de 3.000m steeple, Elise Vanderelst ging eruit in de reeksen van de 1.500m.

Tim Van de Velde werd 13e en laatste in zijn reeks van de 3.000 meter steeple in 9'03"11. Ook in de einduitslag kwam de WK-debutant daarmee op de laatste plaats terecht. 

Van de Velde had wel de nodige pech. Hij ging aanvankelijk goed mee in het gezapige tempo, maar sloeg dan zijn linkervoet om toen hij gehinderd werd door een Japanse atleet.

"Hij sloeg zijn arm uit en raakte me vol in het aangezicht. Ik kwam uit balans, landde slecht op mijn linkervoet en ik voelde onmiddellijk de pijn", doet Van de Velde het verhaal.

 

"Ook al ging die pijn niet weg en voelde ik me niet op mijn gemak bij de sprongen, toch wou ik doorzetten. Nog in dezelfde ronde hoorde ik echter iets kraken en zag ik een balk recht op me afkomen. Gelukkig zonder al te veel erg. Het is wel spijtig dat dit allemaal moet gebeuren tijdens mijn eerste WK."

 

Elise Vanderelst moest in haar reeks van de 1.500 meter in de top zes eindigen om rechtstreeks door te stoten naar de finale. Vanderelst was lang in de running, maar kraakte toen het tempo in de slotronde de hoogte inging en werd uiteindelijk pas 11e in 4'10"45. Daarmee bleef ze ruim boven haar persoonlijk record van 4'02"63 en ook ver verwijderd van de beste verliezende tijden.

 

"Ik begrijp het niet en heb er echt geen verklaring voor", stamelde een enorm teleurgestelde Vanderelst. "Er zat niets meer in de benen. Eigenlijk voelde ik al van in het begin dat het niet goed zat."

 

"Vorig jaar op de Memorial had ik iets soortgelijks voor, maar toen was er de verklaring dat ik vermoeid was omdat we aan het einde van het seizoen waren. Dat is hier natuurlijk niet het geval. Het is frustrerend, maar ik moet voort."

Pech en laatste plaats voor WK-debutant Tim Van de Velde

Elise Vanderelst strandt in de reeksen van de 1.500m

Tim Van de Velde: "Spijtig dat dit moest gebeuren tijdens mijn eerste WK"

Elise Vanderelst: "Een slechte prestatie, ik heb hier geen verklaring voor"

belgen op dag 1
uur m/v discipline naam resultaat
19.10 uur m hoogspringen: kwalificaties Thomas Carmoy 2,25m (17e, out)
20.45 uur   4x400m mixed relay: reeksen België 3’16”01 (7e, out)
22.30 uur v hamerslingeren: kwalificaties groep B Vanessa Sterckendries 67,88m (24e, out)
02.15 uur m 3.000m steeple: reeksen Tim Van de Velde 9'03"11 (13e, out)
03.10 uur v 1.500m: reeksen Elise Vanderelst 4'10"45 (11e, out)

wk atletiek - sessie 2 van dag 2

 1. 05 uur 34. Dominicaanse Republiek pakt op de valreep goud in de 4x400m mixed relay.

  Dominicaanse Republiek pakt op de valreep goud in de 4x400m mixed relay

 2. 04 uur 54. Anticlimax voor de VS! Geen droomafscheid voor Allyson Felix. Het Amerikaanse estafetteteam leek nochtans op weg naar goud op de 4x400 mixed relay, maar in de laatste meters viel slotloopster Kennedy Simon helemaal stil.  Fiordaliza Cofil bezorgde de Dominicaanse Republiek zo op de valreep de wereldtitel en ook Femke Bol vloog Simon nog voorbij. Knap zilver dus voor Nederland, de VS moet vrede nemen met brons. .
 3. 04 uur 45. Afscheid Allyson Felix. Een bijzonder en wellicht ook emotioneel moment straks in de finale van de 4x400 meter mixed relay. De Amerikaanse sprintbom Allyson Felix neemt er in eigen land afscheid van de internationale atletiek. Na een carrière waarin ze maar liefst 7 keer olympisch kampioene werd en ook zo maar even 12 wereldtitels veroverde, houdt de gracieuze atlete het voor bekeken. Zwaait Felix straks af met een laatste gouden medaille? .
 4. 04 uur 41. Aftellen naar finale 4x400 mixed raly. De kwalificaties in het kogelstoten bij de mannen zijn nog aan de gang, maar het is nu toch al uitkijken naar de finale van de 4x400m mixed relay om 4.50 u.  De VS komt als titelverdediger én topfavoriet aan de start, maar een garantie op succes is dat niet. Op de Olympische Spelen in Tokio moesten de Amerikanen vorige zomer nog vrede nemen met brons, na Polen en de Dominicaanse Republiek.  .
 5. 04 uur 41. Elise Vanderelst: “Een slechte prestatie, ik heb hier geen verklaring voor”.

  Elise Vanderelst: “Een slechte prestatie, ik heb hier geen verklaring voor”

 6. 04 uur 30. Fred Kerley zorgt voor hoogtepunt op eerste WK-dag.

  Fred Kerley zorgt voor hoogtepunt op eerste WK-dag

 7. 04 uur 28. Ook Coleman is er klaar voor. Twee toppers in de 6e reeks van de 100m met de Canadees Andre De Grasse, brons op de Spelen van Tokio, en uittredend wereldkampioen Christian Coleman. Het is Coleman die de Amerikaanse dominantie nog eens in de verf zet. Hij opent pijlsnel en bolt dan uit naar winst in 10"08. De Grasse is 2e in 10"12. .
 8. 04 uur 12. Jacobs overtuigt niet. Er stonden heel veel vraagtekens bij Marcell Jacobs voor dit WK en de olympische kampioen slaagt er niet in om die weg te nemen. De door blessures geplaagde Italiaan wordt 2e in zijn reeks in 10"04, na de Jamaicaan Oblique Seville. Goed genoeg om de halve finales te halen, maar overtuigend was dit allerminst. .
 9. 04 uur 09. Amerikanen pakken uit op de 100 meter. Zijn we op weg naar een Amerikaans podium op de 100 meter? Marvin Bracy won de eerste reeks in 10"05, Fred Kerley imponeerde in de tweede reeks met winst in 9"79 en ook Trayvon Bromell zegevierde in zijn reeks in 9"89. .
 10. 03 uur 59. Kerley geeft meteen visitekaartje af. Wat een entree van Fred Kerley op dit WK! De snelste man van het seizoen maakt meteen indruk in zijn reeks en wint in een absolute toptijd van 9"79. Amper 3 honderdste seconde boven zijn persoonlijk record dat hij vorige maand liep, ook al in Eugene. .
 11. 03 uur 50. Reeksen 100 meter. Het is tijd voor de reeksen van de 100m bij de mannen. Fred Kerley  is de man om naar uit te kijken, hij loopt in de tweede reeks. De Amerikaan maakte pas vorig jaar de overstap van de 400 meter en pakte op de Olympische Spelen in Tokio meteen zilver op het koningsnummer. Toen verrassend de snelste: Marcell Jacobs. Sinds zijn olympische titel kwam de Italiaan nog amper in actie door blessures en maagproblemen. Het is maar de vraag of hij een medaillekandidaat is. Jacobs loopt in de vierde reeks. .
 12. 03 uur 42. Chinese dominantie in het kogelstoten. Geen verrassingen in de kwalificaties van het kogelstoten bij de vrouwen. Olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene Lijiao Gong zette daar de beste prestatie neer. Met een worp van 19,51m stootte de Chinese overtuigend door naar de finale. .
 13. 03 uur 41. Tim Van de Velde: “Linkervoet omgeslagen en dan werd het moeilijk”.

  Tim Van de Velde: “Linkervoet omgeslagen en dan werd het moeilijk”

 14. 03 uur 40. Openingsdag in mineur voor de Belgen. Elise Vanderelst is uiteindelijk niet verder geraakt dan de 35e plaats in de einduitslag, op een totaal van 42 deelnemers. Met 4'10"45 bleef ze dan een eind boven haar persoonlijk record van 4'02"63. Het WK atletiek is zo in mineur gestart voor de Belgen. Hoogspringer Thomas Carmoy en hamerslingeraarster Vanessa Sterckendries overleefden de kwalificaties niet, het 4x400 gemengde estafetteteam strandde in de reeksen en ook Tim Van de Velde kon niet doorstoten op de 3.000m steeple. .
 15. 03 uur 23. Elise Vanderelst overleeft de reeksen van de 1.500m niet.

  Elise Vanderelst overleeft de reeksen van de 1.500m niet

 16. 03 uur 17. Het moet al heel raar lopen om nog door te stoten voor Elise Vanderelst. Dat is onmogelijk. Ook voor haar eindigt het net als voor de andere Belgen in de eerste ronde. Toch een ontgoocheling. Marc Willems.
 17. 03 uur 14. Vanderelst pas 11e. Vanderelst kraakt in de laatste 200 meter. Ze zakt nog helemaal weg en finisht uiteindelijk pas als 11e in 4'10"45. Een plek in de halve finales via de verliezende tijden lijkt zo goed als onmogelijk. .