Ga naar de inhoud

Italiaan Massimo Stano kraait bijna te vroeg victorie, maar pakt nipt goud op de 35 km snelwandelen

Vreugde bij Stano, zware ontgoocheling bij Kawano.

De Italiaan Massimo Stano heeft op de slotdag van het WK atletiek goud veroverd op de 35 kilometer snelwandelen. Niet zonder moeite. De Italiaan waande zich in de slotmeters iets te zegezeker en werd zo op de streep bijna nog geklopt door Masatora Kawano. De Japanner strandde op amper 1 seconde.

Stano en Kawano maakten er een intense stijd van op de 35 kilometer snelwandelen. De Italiaan en de Japanner doken zij aan zij de laatste 4 kilometer in. In de laatste 300 meter maakte Stano het verschil met een stevige versnelling.

 

De Italiaanse olympische kampioen op de 20 km snelwandelen waande zich met zijn eindsprint zegezeker en nam al een Italiaanse vlag uit het publiek aan, maar hij moest nog flink op zijn tellen passen. 

 

De eindsprint van de Japanner Masatora Kawano was puik, maar hij strandde op een seconde en viel meteen na de finish ontgoocheld op de grond. De Zweed Perseus Karlström vervolledigde het podium, ook op de 20 km pakte die brons.

 

Voor Italië is het de eerste wereldtitel op dit WK. Nog maar de tweede medaille ook, na brons voor Elena Vallortigara in het hoogspringen.

Stano juicht bijna te vroeg, zware ontgoocheling bij Kawano

belgen op dag 10
uur m/v discipline naam resultaat
02.25 uur m polsstokspringen: finale Ben Broeders 5,70m - 11e
04.35 uur m 4x400 m: finale Belgian Tornados 2'58"72 - 3e
04.50 uur v 4x400m: finale Belgian Cheetahs 3'26"29 - 6e

WK atletiek - dag 10

 1. 02 uur 01. Lepage leidt de dans na 8 onderdelen. Kevin Mayer en Zachery Ziemek hebben uiteindelijk met een sprong over 5,40 meter de beste prestatie neergezet van alle tienkampers in het polsstokspringen. Pierce Lepage kwam niet hoger dan 5 meter, maar blijft wel aan de leiding.De Canadees heeft nu 7337 punten. De Amerikaan Zachery Ziemek is tweede met 7256 punten, Kevin Mayer springt naar de derde plek met 7251 punten. .
 2. 25-07-2022.
 3. 23 uur 30. Mayer en Ziemek leggen de lat in Groep A. De Fransman Kevin Mayer en de Amerikaan Zachery Ziemek hebben de polsstoksessie van groep A afgesloten op een hoogte van 5 meter en 40 centimeter. Kevin Mayer kende geen vliegende start deze tienkamp, maar schoof gisteren op naar een vierde plaats. Deze sprong zou hem alsnog een podiumplek kunnen opleveren. Groep B is momenteel aan de gang, maar het schema hinkt wat achterop. .
 4. 21 uur 44. Krak! Tsjechische tienkamper breekt zijn polsstok.

  Krak! Tsjechische tienkamper breekt zijn polsstok

 5. 21 uur 09. Wissel van de wacht. De tienkampers zetten een punt achter het discuswerpen en maken zich klaar voor het polsstokspringen, het laatste onderdeel van dit ochtendblok. Canada huilde gisteren na de blessure en opgave van de onfortuinlijke Damian Warner, maar Pierce Lepage heeft de fakkel overgenomen met een persoonlijk discusrecord.  Zo grijpt hij ook de leiding met 6.427 punten. Ayden Owens-Delerme staat op 118 punten. Ook Kevin Mayer is nog niet uitgeteld en schuift op naar de 4e plaats.  .
 6. 21 uur 05. TV-kijkers komen nog even aan hun trekken op Canvas. In een zonovergoten Eugene kijken we naar het discuswerpen, het 7e nummer van de tienkamp.  .
 7. 19 uur 59. Op Belgische inbreng moeten we dus wachten tot vannacht, de tienkamp bij de mannen dendert voort. Ook op de 110 meter horden doet leider Ayden Owens-Delerme het prima.  .
 8. 17 uur 45. Italiaanse snelwandelaar juicht bijna te vroeg, Japanner is diep teleurgesteld met 2e plaats.

  Italiaanse snelwandelaar juicht bijna te vroeg, Japanner is diep teleurgesteld met 2e plaats

 9. 17 uur 41. Italiaan Stano feest nog bijna te vroeg. De 35 kilometer snelwandelen heeft Italiaans goud opgeleverd, de eerste titel van dit WK. Massimo Stano won de uitputtingsslag. De Italiaanse olympische kampioen waande zich met zijn eindsprint zegezeker en nam al een Italiaanse vlag uit het publiek aan, maar hij moest nog flink op zijn tellen passen.  De eindsprint van de Japanner Masatora Kawano was puik, maar hij strandde op een seconde en viel meteen na de finish ontgoocheld op de grond. De Zweed Perseus Karlström vervolledigde het podium.  .
 10. 15 uur 09. 20 en 35 km. De Japanner Toshikazu Yamanishi won de 20 km snelwandelen, voor zijn landgenoot Koki Ikeda. Het brons ging naar de Zweed Perseus Karlström. Bij de vrouwen leverde de 20 km en 35 km dezelfde winnares op: Kimberly Garcia Leon uit Peru. .
 11. 14 uur 59. Tienkamp 's ochtends. In de laatste ochtendsessie krijgen we nog 3 disciplines van de 10-kamp bij de mannen. De 110 meter horden om 18.35 uur, de discus om 19.30 uur en de polsstok om 21.15 uur. Vanaf 2.05 uur Belgische tijd begint dan de avondsessie met de laatste finales (polsstok mannen, verspringen vrouwen, 100m horden vrouwen, 800m vrouwen, 5.000m mannen, 4x400 m/v met Tornados en Cheetahs) en de ontknoping van de tienkamp. .
 12. 14 uur 59. 35 km snelwandelen voor mannen om 6.15 uur lokale tijd. We zijn toe aan de tiende en laatste dag van het WK atletiek in Eugene, Oregon, VS. De ochtendsessie begint extra vroeg met de 35 km snelwandelen voor mannen. Daar om 6.15 uur, bij ons is dat 15.15 uur. Om 18.35 uur Belgische tijd doen we voort met het vervolg van de 10-kamp bij de mannen. Volg het hier - met livestream - exclusief voor de site. .
 13. 14 uur 50.
 14. 14 uur 45.