Belgian Cheetahs en Tornados klaren de klus en stoten vlot door naar de finales van de 4x400 meter

  De Belgian Cheetahs zetten de vierde tijd neer van alle halvefinalisten.

  Opdracht volbracht voor de Belgische estafetteteams op de 4x400 meter op het WK atletiek. Zowel de Belgian Tornados als de Cheetahs hebben zich geplaatst voor de finale. De Cheetahs werden dankzij een krachtige eindsprint van Camille Laus tweede in hun halve finale, de Tornados snelden zelfs autoritair naar winst in hun reeks.

  Laus loodst Cheetahs naar finale met eindsprint

  De Belgian Cheetahs moesten de spits afbijten in Hayward Field.  De concurrentie was pittig met onder meer Polen en Jamaica. Die werden zowel op het WK in Doha in 2019 als op de Olympische Spelen afgelopen zomer in Tokio respectievelijk tweede en derde. Ook Canada, vierde in Tokio, zat in de reeks van de Belgen.

   

  Maar de Cheetahs waren niet onder de indruk. Naomi Van den Broeck en Imke Vervaet hielden de kansen gaaf en Helena Ponette gaf het stokje als vierde door aan Camille Laus. Die schudde een bijzonder straffe slotronde uit haar benen en sprintte zelfs nog voorbij Canada naar de tweede plek, achter het ongenaakbare Jamaica.

   

  De Cheetahs finishten in 3'28"02, de vierde tijd van alle halve finalisten. De Amerikaanse vrouwen zetten de toptijd neer met 3'23"38. Enkel de beste drie landen in elke reeks en de twee beste verliezende tijden gingen naar de finale. 

   

  Polen, pas vijfde in de reeks van de Cheetahs, werd zo verrassend uitgeschakeld. Ook Nederland zal morgen niet aantreden in de finale, nadat het onderweg de stok had laten vallen. Femke Bol trok het met een machtige 400 meter nog recht, maar Nederland werd nadien gediskwalificeerd.

   

  De finale wordt afgewerkt in de nacht van zondag op maandag, om 4.50u.

  Botswana laten stok vallen, Tornados zijn wél op de afspraak

  De Belgian Tornados in de WK-finale van de 4x400 meter, je kan er gif op innemen. Voor de zevende keer staat het Belgische estafetteteam bij de beste acht landen van de wereld. 


  In een opvallend Europees gekleurde halve finale moesten de Tornados vooral Botswana vrezen. De Dominicaanse Republiek, nog een stevige concurrent, kwam niet aan de start.

   

  Botswana nam ook resoluut de leiding, de Belgische startloper Julien Watrin gaf als tweede het stokje door aan Dylan Borlée. Bij de tweede wissel lieten ze bij Botswana de stok vallen en zo kon Jonathan Sacoor als leider aan zijn baanronde beginnen. 

   

  Kevin Borlée bracht het schip als slotloper naar de veilige haven. De Belgen wonnen in 3'01"96, de op drie na beste tijd van de twee halve finales. Net als bij de vrouwen liet Team USA de beste tijd noteren (2'58"96). 

   

  De Tornados, die op het vorige WK in Doha brons pakten, lopen hun finale zondagnacht om 4.35 uur. Mogelijk komt dan ook Alexander Doom in actie, hij kreeg rust voor de halve finales.

  Botswana, de derde van Tokio voor nummer 4 België, eindigde als laatste in de race, maar werd opgevist voor de finale. Dat is dus een stevige concurrent straks voor de Belgen.

  belgen op dag 9
  uur m/v discipline naam resultaat
  20.20 uur v 100m horden: reeksen Anne Zagré 13"25 (5e) - herkansing
  01.55 uur      v 100m horden herkansing Anne Zagré 14"09 - out
  02.10 uur v 4x400m: reeksen Belgian Cheetahs 3'28"02 (2e)
  02.40 uur m 4x400m: reeksen Belgian Tornados 3'01"96 (1e)

  WK atletiek - sessie 2 van dag 9

  1. 05 uur 05. Einde 9e WK-dag. Nog één dag te gaan en dat valt het doek over dit WK atletiek. Van de voorlaatste dag onthouden we natuurlijk de kwalificatie van de Belgian Tornados en de Cheetahs voor de finale van de 4x400 meter. In de finales van de 4x100 meter kregen twee verrassende winnaars. Bij de vrouwen ging het goud niet naar Jamaica, maar naar de VS. De Amerikaanse mannen lieten zich in hun finale dan weer aftroeven door Canada. In het speerwerpen ging het goud naar de Grenadaan Anderson Peters, de wereldtitel in het hink-stap-springen was voor de Portugees Pedro Pichardo. De Keniaan Emmanuel Korir won de 800 meter en de Ethiopische Gudaf Tsegay was de beste op de 5.000 meter. .
  2. 04 uur 55. Canada pakt verrassend goud, zilver voor de Amerikaanse topfavorieten.

   Canada pakt verrassend goud, zilver voor de Amerikaanse topfavorieten

  3. 04 uur 51. Goud voor Canada! Geen Amerikaanse dubbel op de 4x100 meter! Het is Canada dat verrassend het goud pakt. De Amerikanen verknoeien het bij de laatste wissel. Hall krijgt de stok maar net bij Bracy en komt dan ten val. De Grasse kan Bracy afhouden in de laatste 100 meter, de VS moet vrede nemen met zilver. Het brons gaat naar Groot-Brittannië. .
  4. 04 uur 48. Gaat het goed met de stokwissels bij de Amerikanen, dan is goud een zekerheid. Kris Meertens.
  5. 04 uur 48. Peters verlengt zijn titel in het speerwerpen.

   Peters verlengt zijn titel in het speerwerpen

  6. 04 uur 47. Pakken Lyles en co weer goud? Geen Italianen in de finale van de 4x100 meter bij de mannen. De olympische kampioen ging er gisteren roemloos uit in de reeksen. Het Amerikaanse team lijkt alles in huis te hebben om zijn wereldtitel te verlengen. Gisteren plaatsten Coleman, Lyles, Hall en slotloper Bracy zich met de vingers in de neus voor de finale. Als de stokwissels goed verlopen, ligt de weg naar goud open. Komt er na Kerley op de 100 meter, Lyles op de 200 meter en Norman op de 400 meter nog maar eens een Amerikaanse sprintzege? .
  7. 04 uur 47. Peters is te sterk voor de concurrentie. Anderson Peters verlengt zijn wereldtitel in het speerwerpen. Hij was al zegezeker met zijn worp van 90,46 meter en doet nog wat beter bij zijn laatste poging. Hij werpt de speer 90,54 meter ver. De concurrentie komt niet in de buurt. Olympisch kampioen Neeraj Chopra uit India pakt het zilver met 88,13 meter, het brons is met 88,09 meter voor de Tsjech Jakub Vadlejch.  .
  8. 04 uur 35. Slechte wissels kosten Jamaica het goud, de VS profiteert.

   Slechte wissels kosten Jamaica het goud, de VS profiteert

  9. 04 uur 31. Jamaica faalt, de Amerikanen triomferen! Hayward Field ontploft, want het goud op de 4x100 meter gaat naar de VS! Jamaica maakt het zichzelf moeilijk met een slechte eerste stokwissel. Slotloopster Shericka Jackson komt nog akelig dicht bij goud, maar de Amerikaanse Terry houdt net stand en schenkt de VS de zege in 41"14. Duitsland is verrassend derde. .
  10. 04 uur 27. Opnieuw goud voor de Jamaicaanse estafetteploeg? Nog twee klapstukken om deze 9e WK-dag mee af te sluiten: de finales van de 4x100 meter. De vrouwen bijten de spits af. Jamaica pakte zowel op het vorige WK als op de Olympische Spelen in Tokio het goud en lijkt ook nu weer dé topfavoriet voor goud. De VS en Groot-Brittannië stonden toen ook op het podium en lijken opnieuw de grootste concurrenten voor Jamaica. De kans dat de winst naar Jamaica of de VS gaat is in elk geval groot. Van de laatste 8 WK's wonnen er ze elk vier. .
  11. 04 uur 25. De winnende sprong van Pichardo.

   De winnende sprong van Pichardo

  12. 04 uur 24. Pichardo lost de verwachtingen in. Pedro Pichardo maakt zijn favorietenrol waar in het hink-stap-springen. Zijn sprong van 17,95 meter is goed voor goud, de eerste medaille voor Portugal op dit WK. Hugues Fabrice Zango uit Burkina Faso pakt het zilver met 17,55 meter. Het brons is voor de Chinees Yaming Zhu met 17,31 meter. .
  13. 04 uur 20. Rampscenario voor Warner in de tienkamp.

   Rampscenario voor Warner in de tienkamp

  14. 04 uur 16. Verdriet voor Warner, vreugde voor Owens-Delerme. Grote ontgoocheling voor Warner, maar in dezelfde reeks van de 400 meter is er grote vreugde voor Ayden Owens-Delerme. De Puerto Ricaan wint in een bijzonder scherpe 45"07 en komt na 5 onderdelen zelfs aan de leiding in de tienkamp. .
  15. 04 uur 14. Drama voor Warner! Wat een drama voor Damian Warner tijdens de 400 meter van de tienkamp. Hij loopt een blessure op en moet zijn race staken. Het WK is voorbij voor de olympische kampioen. .
  16. 04 uur . Peters doet nog beter. Anderson Peters doet er nog een schepje bovenop in het speerwerpen. Bij zijn tweede poging verstevigt hij zijn leidersplaats met 90,46 meter. .
  17. 03 uur 49. Peters kan in voetsporen van de grote Zelezny treden. Intussen is ook de finale van het speerwerpen bij de mannen aan de gang. Topfavoriet Anderson Peters staat daar aan de leiding met een worp van 90,21 meter. De 24-jarige Grenadaan zette met 93,07 meter dit seizoen de beste prestatie neer. Peters kan de eerste worden die zijn wereldtitel verlengt sinds de Tsjech Jan Zelezny in 1995. Of steekt olympisch kampioen Neeraj Chopra stokken in de wielen? .
  18. 03 uur 42. Tsegay schenkt Ethiopië goud op de 5.000 meter.

   Tsegay schenkt Ethiopië goud op de 5.000 meter

  19. 03 uur 40. Na de 10.000m ook Ethiopisch goud op de 5.000m. Ethiopië neemt de finale van de 5.000 meter resoluut in handen en dat wordt beloond met twee medailles. Tsegay snelt naar de winst in 14'46"29, haar landgenote Dawit Seyaum pakt het brons. De Keniaanse Beatrice Chebet wringt zich daartussen naar zilver. Letesenbet Gidey, de wereldkampioene op de 10.000 meter, nam het leeuwendeel van het kopwerk op zich en werd vijfde. Sifan Hassan probeerde op het einde nog het verschil te maken met haar gekende sprint, maar ze viel nog stevig terug en finishte uiteindelijk pas als zesde. .
  20. 03 uur 20. Lukt het op de 5.000 meter wel voor Hassan? De derde finale van deze avondsessie is de 5.000 meter bij de vrouwen. Opvallende afwezige is  Hellen Obiri.  De tweevoudige wereldkampioene kon in Eugene voor een historische hattrick gaan, maar verkoos om op dit WK enkel de 10.000 meter te lopen. Daarop moest ze afgelopen zaterdag vrede nemen met zilver. Olympisch kampioene  Sifan Hassan  is wél van de partij. De Nederlandse raakte zaterdag nog haar wereldtitel op de 10.000 meter kwijt aan de Ethiopische Letesenbet Gidey en viel zelfs net naast het podium. Ook vandaag staat ze weer tegenover Gidey, die met Gudaf Tsegay en Dawit Seyaum nog twee landgenotes in de finale heeft. .