Ga naar de inhoud

Belgian Cheetahs en Tornados klaren de klus en stoten vlot door naar de finales van de 4x400 meter

De Belgian Cheetahs zetten de vierde tijd neer van alle halvefinalisten.

Opdracht volbracht voor de Belgische estafetteteams op de 4x400 meter op het WK atletiek. Zowel de Belgian Tornados als de Cheetahs hebben zich geplaatst voor de finale. De Cheetahs werden dankzij een krachtige eindsprint van Camille Laus tweede in hun halve finale, de Tornados snelden zelfs autoritair naar winst in hun reeks.

Laus loodst Cheetahs naar finale met eindsprint

De Belgian Cheetahs moesten de spits afbijten in Hayward Field.  De concurrentie was pittig met onder meer Polen en Jamaica. Die werden zowel op het WK in Doha in 2019 als op de Olympische Spelen afgelopen zomer in Tokio respectievelijk tweede en derde. Ook Canada, vierde in Tokio, zat in de reeks van de Belgen.

 

Maar de Cheetahs waren niet onder de indruk. Naomi Van den Broeck en Imke Vervaet hielden de kansen gaaf en Helena Ponette gaf het stokje als vierde door aan Camille Laus. Die schudde een bijzonder straffe slotronde uit haar benen en sprintte zelfs nog voorbij Canada naar de tweede plek, achter het ongenaakbare Jamaica.

 

De Cheetahs finishten in 3'28"02, de vierde tijd van alle halve finalisten. De Amerikaanse vrouwen zetten de toptijd neer met 3'23"38. Enkel de beste drie landen in elke reeks en de twee beste verliezende tijden gingen naar de finale. 

 

Polen, pas vijfde in de reeks van de Cheetahs, werd zo verrassend uitgeschakeld. Ook Nederland zal morgen niet aantreden in de finale, nadat het onderweg de stok had laten vallen. Femke Bol trok het met een machtige 400 meter nog recht, maar Nederland werd nadien gediskwalificeerd.

 

De finale wordt afgewerkt in de nacht van zondag op maandag, om 4.50u.

Botswana laten stok vallen, Tornados zijn wél op de afspraak

De Belgian Tornados in de WK-finale van de 4x400 meter, je kan er gif op innemen. Voor de zevende keer staat het Belgische estafetteteam bij de beste acht landen van de wereld. 


In een opvallend Europees gekleurde halve finale moesten de Tornados vooral Botswana vrezen. De Dominicaanse Republiek, nog een stevige concurrent, kwam niet aan de start.

 

Botswana nam ook resoluut de leiding, de Belgische startloper Julien Watrin gaf als tweede het stokje door aan Dylan Borlée. Bij de tweede wissel lieten ze bij Botswana de stok vallen en zo kon Jonathan Sacoor als leider aan zijn baanronde beginnen. 

 

Kevin Borlée bracht het schip als slotloper naar de veilige haven. De Belgen wonnen in 3'01"96, de op drie na beste tijd van de twee halve finales. Net als bij de vrouwen liet Team USA de beste tijd noteren (2'58"96). 

 

De Tornados, die op het vorige WK in Doha brons pakten, lopen hun finale zondagnacht om 4.35 uur. Mogelijk komt dan ook Alexander Doom in actie, hij kreeg rust voor de halve finales.

Botswana, de derde van Tokio voor nummer 4 België, eindigde als laatste in de race, maar werd opgevist voor de finale. Dat is dus een stevige concurrent straks voor de Belgen.

belgen op dag 9
uur m/v discipline naam resultaat
20.20 uur v 100m horden: reeksen Anne Zagré 13"25 (5e) - herkansing
01.55 uur      v 100m horden herkansing Anne Zagré 14"09 - out
02.10 uur v 4x400m: reeksen Belgian Cheetahs 3'28"02 (2e)
02.40 uur m 4x400m: reeksen Belgian Tornados 3'01"96 (1e)
WK atletiek - sessie 2 van dag 9
05:05
Einde 9e WK-dag

Nog één dag te gaan en dat valt het doek over dit WK atletiek. Van de voorlaatste dag onthouden we natuurlijk de kwalificatie van de Belgian Tornados en de Cheetahs voor de finale van de 4x400 meter.

In de finales van de 4x100 meter kregen twee verrassende winnaars. Bij de vrouwen ging het goud niet naar Jamaica, maar naar de VS. De Amerikaanse mannen lieten zich in hun finale dan weer aftroeven door Canada.

In het speerwerpen ging het goud naar de Grenadaan Anderson Peters, de wereldtitel in het hink-stap-springen was voor de Portugees Pedro Pichardo. De Keniaan Emmanuel Korir won de 800 meter en de Ethiopische Gudaf Tsegay was de beste op de 5.000 meter.

04:55
Canada pakt verrassend goud, zilver voor de Amerikaanse topfavorieten
04:51
Goud voor Canada!

Geen Amerikaanse dubbel op de 4x100 meter! Het is Canada dat verrassend het goud pakt. De Amerikanen verknoeien het bij de laatste wissel. Hall krijgt de stok maar net bij Bracy en komt dan ten val. De Grasse kan Bracy afhouden in de laatste 100 meter, de VS moet vrede nemen met zilver. Het brons gaat naar Groot-Brittannië.

04:48
Gaat het goed met de stokwissels bij de Amerikanen, dan is goud een zekerheid.
Kris Meertens
04:48
Peters verlengt zijn titel in het speerwerpen
04:47
Pakken Lyles en co weer goud?

Geen Italianen in de finale van de 4x100 meter bij de mannen. De olympische kampioen ging er gisteren roemloos uit in de reeksen. Het Amerikaanse team lijkt alles in huis te hebben om zijn wereldtitel te verlengen. Gisteren plaatsten Coleman, Lyles, Hall en slotloper Bracy zich met de vingers in de neus voor de finale. Als de stokwissels goed verlopen, ligt de weg naar goud open.

Komt er na Kerley op de 100 meter, Lyles op de 200 meter en Norman op de 400 meter nog maar eens een Amerikaanse sprintzege?

04:47
Peters is te sterk voor de concurrentie

Anderson Peters verlengt zijn wereldtitel in het speerwerpen. Hij was al zegezeker met zijn worp van 90,46 meter en doet nog wat beter bij zijn laatste poging. Hij werpt de speer 90,54 meter ver.

De concurrentie komt niet in de buurt. Olympisch kampioen Neeraj Chopra uit India pakt het zilver met 88,13 meter, het brons is met 88,09 meter voor de Tsjech Jakub Vadlejch. 

04:35
Slechte wissels kosten Jamaica het goud, de VS profiteert
04:31
Jamaica faalt, de Amerikanen triomferen!

Hayward Field ontploft, want het goud op de 4x100 meter gaat naar de VS! Jamaica maakt het zichzelf moeilijk met een slechte eerste stokwissel. Slotloopster Shericka Jackson komt nog akelig dicht bij goud, maar de Amerikaanse Terry houdt net stand en schenkt de VS de zege in 41"14. Duitsland is verrassend derde.

04:27
Opnieuw goud voor de Jamaicaanse estafetteploeg?

Nog twee klapstukken om deze 9e WK-dag mee af te sluiten: de finales van de 4x100 meter. De vrouwen bijten de spits af.

Jamaica pakte zowel op het vorige WK als op de Olympische Spelen in Tokio het goud en lijkt ook nu weer dé topfavoriet voor goud. De VS en Groot-Brittannië stonden toen ook op het podium en lijken opnieuw de grootste concurrenten voor Jamaica.

De kans dat de winst naar Jamaica of de VS gaat is in elk geval groot. Van de laatste 8 WK's wonnen er ze elk vier.

04:25
De winnende sprong van Pichardo
04:24
Pichardo lost de verwachtingen in

Pedro Pichardo maakt zijn favorietenrol waar in het hink-stap-springen. Zijn sprong van 17,95 meter is goed voor goud, de eerste medaille voor Portugal op dit WK. Hugues Fabrice Zango uit Burkina Faso pakt het zilver met 17,55 meter. Het brons is voor de Chinees Yaming Zhu met 17,31 meter.

04:20
Rampscenario voor Warner in de tienkamp
04:16
Verdriet voor Warner, vreugde voor Owens-Delerme

Grote ontgoocheling voor Warner, maar in dezelfde reeks van de 400 meter is er grote vreugde voor Ayden Owens-Delerme. De Puerto Ricaan wint in een bijzonder scherpe 45"07 en komt na 5 onderdelen zelfs aan de leiding in de tienkamp.

04:14
Drama voor Warner!

Wat een drama voor Damian Warner tijdens de 400 meter van de tienkamp. Hij loopt een blessure op en moet zijn race staken. Het WK is voorbij voor de olympische kampioen.

04:00
Peters doet nog beter

Anderson Peters doet er nog een schepje bovenop in het speerwerpen. Bij zijn tweede poging verstevigt hij zijn leidersplaats met 90,46 meter.

03:49
Peters kan in voetsporen van de grote Zelezny treden

Intussen is ook de finale van het speerwerpen bij de mannen aan de gang. Topfavoriet Anderson Peters staat daar aan de leiding met een worp van 90,21 meter. De 24-jarige Grenadaan zette met 93,07 meter dit seizoen de beste prestatie neer. Peters kan de eerste worden die zijn wereldtitel verlengt sinds de Tsjech Jan Zelezny in 1995. Of steekt olympisch kampioen Neeraj Chopra stokken in de wielen?

03:42
Tsegay schenkt Ethiopië goud op de 5.000 meter