Rapport: Engelse voetbalbond schoot tekort in strijd tegen kindermisbruik

  Een van de clubs waar het misbruik heeft plaatsgevonden, is Manchester City.

  De Engelse voetbalbond (FA) heeft de bescherming van kinderen jarenlang niet ernstig genomen en heeft veel te traag gehandeld bij misbruik. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek.

  Na de veroordeling van meerdere daders in 1995 heeft de FA nog vijf jaar gewacht voor er maatregelen werden ingevoerd om kinderen in clubs te beschermen. 

   

  "Dit zijn belangrijke institutionele tekortkomingen waarvoor geen excuses zijn", staat in het rapport van 700 pagina's. "Het beschermen van kinderen werd door de FA niet als een dringende prioriteit beschouwd", stelt onderzoeker Clive Sheldon.

   

  Kinderen werden in gevaar gebracht omdat de FA verzuimde bekende seksuele delinquenten definitief uit het voetbal te verbannen. Sheldon voegt er wel aan toe geen bewijzen te hebben dat de FA het misbruik doelbewust heeft toegedekt.

   

  De Engelse voetbalbond was in 2016 zelf vragende partij voor een onafhankelijk onderzoek nadat verschillende slachtoffers met hun verhaal naar buiten waren gekomen. Clubs waar het misbruik tussen 1970 en 2005 heeft plaatsgevonden, zijn onder meer Manchester City, Southampton, Stoke City en Crewe Alexandra, allemaal ploegen die prat gaan op een goeie jeugdwerking.

  FA-baas: "Zwarte dag voor ons voetbal"

  Voor CEO Mark Bullingham van de FA betekende de publicatie van het rapport "een zwarte dag" voor de sport. "Geen enkel kind zou het misbruik mogen meegemaakt hebben zoals jij meemaakte", zei Bullingham in een statement tot de slachtoffers.

   

  "Wat je toen doormaakte, is verschrikkelijk en het is erg schokkend dat de voetbalwereld toen niet meer deed om je de bescherming te geven die je verdiende."