Broeckx beleeft een onvergetelijke dag in de Tour: "In mijn hoofd nog altijd een topsporter"

  Broeckx ontmoet André Greipel, een ex-ploeggenoot.

  Stig Broeckx was donderdag één van de gasten in Vive le Vélo. In 2016 kwam hij zwaar ten val, sindsdien timmert hij stap voor stap aan de weg terug. Met programmamaker Eric Goens, die Broeckx ondertussen kent als zijn broekzak, aan zijn zijde werd het een aflevering om nooit te vergeten.

  Broeckx: "Schitterend om in de Tour te zijn"

  Voor het eerst sinds zijn zware val in de Ronde van België van 2016 kwam Stig Broeckx in de Ronde van Frankrijk op bezoek in de koers. Hij deed dat aan de zijde van programmamaker Eric Goens, die Broeckx portretteerde in zijn reeks Bargoens. De twee zijn ondertussen goede vrienden geworden.

   

  Broeckx was onder de indruk van het Tour-circus. "Het was schitterend om hier aanwezig te kunnen zijn en die sfeer opnieuw te kunnen opsnuiven. Ik heb hard gesupporterd voor iedereen. Het deed ook deugd om zoveel mensen terug te zien."

   

  "Het waren heel bijzondere momenten", vult Goens aan. "Het is ook niet gemakkelijk voor sommige renners om Stig terug te zien. Dat is het verhaal van zijn revalidatie geweest tot nu toe. Stig praat er niet graag over, maar het doet sommige collega's pijn om hem terug te zien."

   

  "Ik heb heel veel moeten zagen om hem eens mee te krijgen naar de koers, maar voor de Tour zag hij het meteen zitten."

  "Wat Stig typeert, is zijn lach"

  Broeckx inspireert heel veel mensen, ook Sven Nys. "Ik ben bij hem thuis geweest toen hij nog niet heel lang thuis was. Paul Van Den Bosch, mijn coach, begeleidt Stig ook. Hij heeft fantastische mensen rond zich en als ik zie welke stappen hij gezet heeft, dan krijg ik kippenvel."

   

  "Stig is nog altijd een topsporter, iemand die ongelooflijk hard werkt en nog altijd vooruit wil. Ik ben enorm blij dat ik met hem aan deze tafel mag zitten. Wat Stig vooral typeert, is zijn lach. Hij is altijd goedgezind. Dat was vroeger zo en dat is nog altijd niet veranderd."

  "Ik ben in mijn hoofd nog altijd topsporter"

  Ondertussen rijdt Broeckx al een tijdje opnieuw met de fiets. "Hij rijdt ook heel hard", weet Goens. "Ik kan al even niet meer volgen. Ik heb zelfs een zeer pijnlijk verhaal."

   

  "De allereerste keer dat hij opnieuw ging fietsen, was ik mee. Na een halfuur stopten we voor een interview, waarna ik niet meer voortkon omdat ik door mijn rug was gezakt. Ik heb toen zelfs zijn vader moeten bellen om me op te pikken, terwijl hij gewoon voortfietste. Dat zegt veel over zijn karakter."

   

  Voelt Broeckx zich nog altijd een topsporter? "Ik ben in mijn hoofd nog altijd een topsporter. Wie zijn been breekt, wil ook snel opnieuw stappen."

  "Er is geen plafond"

  Broeckx lag zes maanden in een vegetatieve coma. Zo wist hij na het ontwaken niet meer dat hij ooit prof was geweest. "Ik heb alles opnieuw moeten leren. Ik heb Google, YouTube en Wikipedia moeten gebruiken om te weten te komen dat ik ooit profrenner ben geweest."

   

  Wat verwacht hij nog van de toekomst? "Ik wil opnieuw normaal kunnen stappen en praten. Fietsen wordt moeilijk, maar ik wil mensen motiveren en misschien wel iets in de koers doen."

   

  "Mensen mogen niet te rap opgeven, zeg nooit nooit. Het leven is veel te mooi."

   

  Goens: "Ik zit alleen maar te glimlachen. Het is wonderbaarlijk mooi wat hij doet. We kennen elkaar nog niet zo lang, maar Stig is ondertussen een goede vriend geworden en ik zie hem graag. Ik mag er ook op slaan en ermee lachen."

   

  "Stig heeft een soort voortrekkersrol gekregen door zijn bekendheid. Het is niet zo dat zijn prestatie de ogen mag uitsteken van anderen of anderen mag ontmoedigen. In wezen is hij voor iedereen een inspiratiebron. Zet je nu één stap vooruit of tien. Er is gewoon geen plafond. Stig zal dat zelf wel bepalen."

  Sportman van het Jaar? 38.000 mensen vinden van wel

  Begin volgend jaar komt "De Stig" in de bioscoop. "In Bargoens hebben we Stig geportretteerd binnen de vier muren van het revalidatiecentrum, de vier muren van zijn huis,..."

   

  "Nu zet hij echt die stap naar buiten. Het wordt een heel krachtige, moedige en bij momenten ontroerende film", besluit Goens, die ook nog bevestigde dat Wout van Aert één van zijn gasten is in de nieuwe reeks van zijn programma "Die huis".

   

  Er gaat op dit moment ook een petitie rond om van Stig Broeckx de Sportman van het Jaar te maken. De handtekeningenteller staat op 38.000. Wat vindt hij daar eigenlijk zelf van? "Ik heb geen sport beoefend, maar wat ik heb gedaan is meer waard dan het winnen van een koers."

   

  "Als het niet lukt volgens de regels, maak hem dan Sportpersoonlijkheid", sluit Goens af.

  "Stig Broeckx is niet meer "die platte" van de Kempen"

  Broeckx zat vanavond niet voor het eerst aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.

  In 2014 reed hij een ijzersterke Ronde van Vlaanderen, waarna hij na de wedstrijd ontvangen werd in de Sporza-studio. "Dat wist ik niet meer", zegt Broeckx.

   

  "Je accent is nu veel beter", lacht Goens. "Je bent niet meer "die platte" van de Kempen."

  Kippenvel: Sammy Neyrinck in het spoor van Stig Broeckx: