Wiggins in De Kleedkamer: "Verzamelde Belgische bieren, maar heb hele collectie opgedronken"

  Bradley Wiggins

  Bradley Wiggins: "Ik wil liefst normaal zijn."

  De Kleedkamer is speciaal voor de Tour de France in een geel jasje gestoken. Ruben Van Gucht ontving in de 2e van 2 afleveringen de laatste 4 Belgen die het geel droegen aan zijn tafel: Tom Boonen, Jan Bakelants, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. Daarnaast waren er portretten van ex-winnaars Cadel Evans en Bradley Wiggins.

  Over belang gele trui: "Tour overstijgt onze sport"

  De 6 gasten van Ruben hebben 1 ding gemeen: ze hebben allemaal minstens 1 dag de gele trui mogen dragen. Voor Jan Bakelants het hoogtepunt uit zijn carrière. "Als je niet veel wint, dan win je liefst iets wat bijblijft. Wat dat betreft heb ik het getroffen. De Tour is het enige evenement dat onze sport overstijgt."

  Wiggins en Evans willen ondanks zege "normaal zijn"

  Bradley Wiggins en Cadel Evans getuigden in De Kleedkamer ook over hoe het winnen van de Tour hun leven veranderd heeft. Evans: "Plots word je overal uitgenodigd: op de Formule 1, in Hollywood,..." Na zijn carrière verdween Evans bewust weer in de anonimiteit. "Ik probeer zoveel mogelijk alleen te zijn in mijn leven."

   

  Wiggins droomde er als jonge kerel van om net zoals zijn vader wielrenner te worden. "Maar ex-sporters klampen zich na hun carrière vaak vast aan wie of wat ze waren. Ik niet. Ik wil normaal zijn. Ik mis de koers totaal niet. Ik verlang naar het gewone."

  Wiggins showt uitgebreide verzameling truitjes: "Voel me curator"

  Bradley Wiggins mag dan wel niet meer willen teren op zijn rijke palmares als wielrenner, dat wil niet zeggen dat hij de sport heeft losgelaten. De Brit heeft een van de uitgebreidste collecties wielertruitjes ter wereld. "Ik voel mij een curator van deze verzameling. Ik voel mij er verantwoordelijk voor en zie het als mijn plicht om er over te praten. Ik denk dat het ook een extra dimensie geeft."

   

  "Ik heb ook een tijdje Belgische bieren verzameld", gaat Wiggins voort. "Maar op een gegeven moment heb ik die allemaal opgedronken en toen is dat gestopt."

  Gilbert: "Evans is beetje speciaal", Evans: "Vind dat compliment"

  De weg naar Tourwinst van Cadel Evans verliep niet over rozen. Ook niet voor zijn ploegmaats, zo vertelt Philippe Gilbert. "Cadel is een beetje speciaal. Hij had heel veel ambitie, maar zei dat nooit. Dat ging altijd via de ploegleiders. Tenzij het slecht was..."

   

  "Dat ik speciaal ben, neem ik als een compliment op", zegt Evans. "Ik wou vooral leider zijn door te tonen dat ik het waard was om voor te rijden."

  Het is niet altijd een feest in de Tour: drukte bij de start en belabberde hotels

  Meer De Kleedkamer op VRTNU