• home
 • video
 • pas verschenen

  Het is nog geen crisis bij Real Madrid en dat dankzij Barcelona

  Bale baalt.

  Real Madrid blijft op de sukkel.

  Gracias a Barcelona. Bij Real Madrid is de nood hoog maar voorlopig kan de crisis nog worden afgewend. Dat heeft alles te maken met de resultaten van FC Barcelona. Of hoe de grote rivaal de storm voorlopig in Madrid weghoudt. Maar de hel kan zomaar losbarsten als Real vanavond niet wint in Alaves. Stef Wijnants ziet dat coach Lopetegui onder vuur komt te liggen.

  Pijnlijke statistiek: 3 matchen zonder goal

  Bij drie wedstrijden zonder winst hoeven de ijzers in de Madrileense pers normaal niet meer gesmeed te worden, ze fileren dan al als messen. Komt daar nu nog bij dat er, tot op de minuut berekend, al 319 minuten niet meer gescoord is door Real-spelers.  Dat is dus meer dan drie wedstrijden op een rij.

   

  Een halve staatszaak want dat soort fratsen is geleden van 11 januari 2007. Zelfs het slechtste Real uit de geschiedenis scoort vaker dan de huidige ploeg. Zo zou een slechte geest kunnen concluderen.

   

  En toch blijven de witte zakdoeken zitten, wordt er geen ontslag geëist en moet de voorzitter nog niet voorgaan om de gemoederen te sussen. 

  Slechte seizoensstart: Geen Europese Supercup

  De seizoensstart voor Real Madrid verliep in mineur. Enkele maanden na de glorieuze derde CL-titel op een rij ging de Europese Supercup verloren tegen stadsgenoot Atletico. Nieuwe trainer Lopetegui wist toen al dat verliezen geen optie is bij de Koninklijke.

   

  Maar onder het mom "je kan niet alle prijzen winnen" probeert het Real-huishouden de zaken logisch te verklaren. De WK-sterren waren nog afwezig, de vakantie bleek voor sommigen te kort, de nieuwe speelstijl van de trainer vraagt tijd, het verlies van Cristiano Ronaldo dringt door, de transferarmoede steekt de kop op, en de boeven van de andere kant van de stad waren gretig, klonken enkele schuchtere verklaringen.

   

  Dat uitgerekend Atletico Madrid met de Supercup mag pronken deed voor een "onoverwinnelijke" ploeg toch stevig hartzeer.

  En dan verliezen in Moskou godbetert

  In de Champions League speelde Real in de eerste match tegen AS Roma (3-0) misschien wel zijn meest entertainende match van de voorbije tijd. Maar afgelopen woensdag verloor het zowaar met 1-0 tegen CSKA Moskou. Een nederlaag in de groepsfase hoeft geen bom op de toekomst te gooien. Vorig jaar werd het in de groepsfase ook kansloos verslagen door Tottenham, maar won Real toch weer de Champions League.


  Toch voelen alle volgers dat het dit keer anders is. Natuurlijk had Real altijd moeten winnen. Casemiro, Benzema en Mariano troffen het kader en de Moskovieten moesten 26 doelpogingen ondergaan. Maar net daar wingt het schoentje want wie is afwezig? Juist ja!

  Geen opvolger voor Cristiano Ronaldo

  Vorig seizoen maakte Cristiano Ronaldo in alle competities 44 goals en dan was hij voor nieuwjaar haast onzichtbaar in La Liga. Een fenomenale doelpuntenmachine vervangen is natuurlijk geen koud kunstje maar een echt plan om aan het leven na Ronaldo te denken blijkt toch afwezig te zijn.


  Mariano en Vinicius werden met grote trom voorgesteld maar zij zijn natuurlijk koorknapen in vergelijking met CR7. De druk op Benzema, Bale en Asensio ligt nu zo hoog dat bij elke kans gerefereerd wordt aan de grootmeester zelf. Thibaut Courtois is de eerste "Galactico" in 4 jaar die werd aangetrokken. Helaas moet Courtois eerst zijn plaats in de groep vinden en heeft de Bilzenaar niet de capaciteiten van Cristiano Ronaldo.

   

  “We mogen evenwel niet keer op keer denken aan hoe het zou geweest zijn als Cristiano hier nog was”, besloot verdediger Nacho na de blamage in Moskou. De roep om een nieuwe Galactico op het veld zal niet meer verstommen als Real echt in crisis komt.

  Slecht en slechter in La Liga

  Dat de crisis vooralsnog uitblijft heeft alles te maken met de stand in La Liga. Vorig jaar rond deze tijd was Real al zo goed als uitgeschakeld voor de titel want Barcelona reed een foutloos parkoers: 21 op 21. Real telde na 7 matchen evenveel punten als nu, namelijk 14. De achterstand van 7 punten was toen al een signaal dat de landstitel onbereikbaar was.

   

  Nu liggen de kaarten totaal anders. “Leiders ondanks alles“, kopte de Catalaanse sportkrant Sport vorig weekend over "hun" Barcelona. In meer dan 25 seizoenen is er in La Liga niet één jaar geweest waar de koploper na 7 matchen al 7 verliespunten telde. En toch staat Barça dus aan de leiding.

   

  Zelfs in Barcelona zijn ze het lachen verleerd want FC Barcelona is slecht. Gelukkig voor hen doet Real het nog slechter. Maar wat ze in Catalonië als onprettig ervaren is het geluk in de hoofdstad. 

  Trainer Lopetegui onder vuur

  De wittebroodsweken voor Lopetegui behoren nu evenwel tot het verleden. Bij elke volgende uitschuiver barst de hel in Madrid los. Julen Lopetegui is immers niet langer de coach van de grootste maar sinds deze week ook van de rijkste club van de wereld.

   

  Nu al wordt de vergelijking gemaakt met de aftocht van Rafa Benitez in januari 2016. Na zes maanden mocht de Spaaanse coach toen beschikken om plaats te maken voor Zidane. Lopetegui moet dus straks winnen in Alaves. Met of zonder een fitte Bale, met of zonder een vermoeide Modric, met of zonder een doelpuntenmachine, met of zonder Thibaut Courtois in doel.

   

  Hoe dan ook, het zal zeker zonder CR7 zijn. Die heeft met Juventus het maximum van de punten in de Serie A (21 op 21) en de CL (6 op 6), scoorde al drie keer en gaf 4 assists.

  Stef Wijnants

  De top 5 in Spanje
    Ploeg PTN M M+ M- M= D+ D- D+/-
  1 Barcelona 14 7 4 1 2 18 8 10
  2 Real Madrid 14 7 4 1 2 12 6 6
  3 Sevilla 13 7 4 2 1 16 7 9
  4 Atlético Madrid 12 7 3 1 3 8 4 4
  5 Real Betis 12 7 3 1 3 5 5 0