• home
 • video
 • pas verschenen

  Courtois past perfect in dé Real-tactiek: na EK/WK de vedette kopen

  Thibaut Courtois gisteren bij zijn presentatie in Madrid.

  Met Thibaut Courtois haalt Real-voorzitter Florentino Perez weer een grote vis binnen na een sterk WK. Dit is zeker geen primeur, aangezien Perez bekend staat voor zijn voorliefde voor vedetten. Een overzicht.

  Doorheen de jaren haalde Florentino Perez verschillende "Galacticos" naar Madrid, vaak na een sterk WK of EK. Hieronder frissen we uw geheugen nog eens op.

  Luis Figo

  Luis Figo werd in 2000 de eerste van vele "Galacticos"of sterspelers. De Portugees haalde met zijn land de halve finales op het EK 2000 en verloor vier jaar later in eigen land de finale van Griekenland. 

   

  Hij maakte in de zomer van het jaar 2000 de gevoelige overstap van FC Barcelona naar aartsrivaal Real, en werd de duurste voetballer ooit. Een jaar later werd hij verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar. Hij won met Real onder meer twee Spaanse titels en de Champions League. 

  Zinedine Zidane

  Met de transfer van Figo was de toon gezet. Op het EK 2000 werd uiteindelijk niet Figo, maar wel Zinedine Zidane verkozen tot beste speler. Zidane werd Europees kampioen met Frankrijk, wat hem een jaar later een transfer opleverde naar De Koninklijke.

   

  Hiermee stootte hij zijn nieuwe ploegmaat Figo van de troon als duurste voetballer aller tijden. Zidane had in 1998 al de Gouden Bal gewonnen na de wereldtitel met Frankrijk, en hij werd in totaal ook drie keer tot Wereldvoetballer van het jaar verkozen (1998, 2000 en 2003). 

  Ronaldo

  Na Figo in 2000 en Zidane in 2001 was het een jaar later alweer prijs. In 2002 bezorgde de Braziliaan Ronaldo zijn land een vijfde wereldtitel, wat hem later dat jaar ook de Gouden Bal zou opleveren.

   

  Dit was voor Real het signaal om hem als volgende Galactico in te lijven. Ronaldo had, net als Figo twee jaar eerder, ook al bij aartsrivaal Barcelona gespeeld, waar hij in 1997 al de Gouden Bal had gewonnen. Ook Ronaldo werd uiteindelijk drie keer verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar. 

  Fabio Cannavaro

  Op het volgende WK, in 2006, werd Juventusverdediger Fabio Cannavaro wereldkampioen met Italië. Doordat Juventus werd teruggezet naar de Serie B, na een omkoopschandaal, maakte ook hij een transfer naar Madrid na het WK. Later dat jaar werd zijn seizoen bekroond met de Gouden Bal. 

  James Rodriguez en Toni Kroos

  In 2014 pakte Duitsland een vierde wereldtitel, met onder meer Toni Kroos als metronoom op het middenveld. Volgens de officiële statistiekenlijst was hij de beste speler van het toernooi, wat hem een nominatie opleverde voor de Gouden Bal van het WK. Deze won hij uiteindelijk niet, maar hij verzilverde zijn sterk WK wel met... een transfer naar Real. 

   

  Ook die andere uitblinker van het WK 2014, de Colombiaan James Rodriguez, stond uiteraard op de radar. Rodriguez, de topschutter van het WK en maker van het mooiste doelpunt, was de tweede WK-vedette die bij de Koninklijke tekende. Real betaalde voor zijn diensten 80 miljoen aan AS Monaco.

  Thibaut Courtois en ... Keylor Navas

  Een laatste opvallende naam op het WK in Brazilië was niemand minder dan Keylor Navas, de concurrent van Thibaut Courtois. Costa Rica schopte het in 2014 tot de kwartfinales, waarin het na een penaltyreeks de duimen moest leggen voor het Nederland van Louis Van Gaal.

   

  Navas groeide bij Real uit tot een vaste waarde en won onder meer een Spaanse titel en drie Champions League-trofeeën. We gaan ervan uit dat Thibaut Courtois voor een dergelijk palmares ook wel wil tekenen de komende jaren.