• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldprimeur: VAR komt voor het eerst in actie op WK

  Cunha

  Scheidsrechter Cunha kijkt op aanraden van de VAR nog eens naar de beelden.

  Na vier wedstrijden zonder enige tussenkomst is de VAR in wedstrijd 5 dan toch in actie geschoten. Bij een dubieueze penaltyfase gaf de scheidsrechter, na tussenkomst van de videoscheidsrechter, een penalty voor Frankrijk. Het is de 1e keer dat de VAR tussenbeide komt in een WK-match.

  Frankrijk wint, met dank aan de VAR

  Frankrijk heeft op het nippertje zijn openingswedstrijd op dit WK gewonnen. Het werd 2-1 tegen Australië en daar mogen de Fransen vooral de VAR dankbaar voor zijn.

   

  Bij een 0-0-tussenstand ging Griezmann gretig neer in het strafschopgebied. Scheidsrechter Andres Cunha gaf in eerste instantie geen kick, maar na overleg met de VAR ging hij toch even de beelden herbekijken.

   

  Daaruit concludeerde de ref dat er wel degelijk een overtreding werd begaan op Griezmann. Frankrijk kreeg een strafschop en Griezmann zette die zelf om.

  De tussenkomst van de VAR:

  1e keer VAR op een WK

  De VAR wordt voor de 1e keer ingezet op een WK en vandaag is de VAR dus ook voor de 1e keer effectief gebruikt geweest tijdens een match. Tussen het bekijken van de beelden en het toekennen van de fout zaten trouwens slechts zo'n 25 seconden.

   

  Niet alleen de VAR, ook de doellijntechnologie werd tijdens de wedstrijd geraadpleegd. Een schot van Pogba werd na enige aarzeling en met behulp van de doellijntechnologie toch binnen gegeven.

   

  Zo kon Frankrijk alsnog zegevieren, met dank aan de technologische snufjes.

  "Het is goed dat de VAR kan optreden in zo een situaties"

  Antoine Griezmann toonde zich na afloop van de match dankbaar ten opzichte van de VAR.

   

  "Het is goed dat er een VAR en videobeelden zijn voor zo'n situaties", zei de spits van Les Bleus. "Op het WK in Brazilië hadden we de doellijntechnologie al. Het is goed dat daar nu ook een VAR is bijgekomen."

  Griezmann

  Frankrijk juicht, Griezmann heeft net een penalty binnengetrapt.

  Had de VAR al eerder moeten optreden?

  Gisteren was er in Portugal-Spanje heel wat te doen om de 1-1-gelijkmaker van Costa, nadat die Pepe omver had geduwd met zijn elleboog. Onze analisten zagen een duidelijke fout en vroegen zich af of de VAR dat niet gezien had. De FIFA zegt nu dat de VAR niet in actie is gekomen. Ref Gianluca Rocchi vroeg "een verificatie zonder beeldbewijs", maar geen VAR, luidt het. "Hij sprak met de centrale scheidsrechter na de goal van Costa. Hij vroeg: "Hebben jullie iets gezien, jongens?" De assistenten zeiden: "Het is oké, doe maar door"", legde de FIFA uit.

   

  De VAR werd dus wel degelijk vandaag pas voor de 1e keer gebruikt.