• home
 • video
 • pas verschenen

  "Hierro heeft geen ervaring, maar Spanjaarden hebben amper nog coach nodig"

  De WK-ploegfoto van Spanje.

  "De spelers wilden Lopetegui houden. Ik vraag me af hoe dit zal aankomen."

  0 / 0

  De sfeer in het Spaanse kamp is niet optimaal na het plotse ontslag van bondscoach Julen Lopetegui. Hij werd vervangen door sportief directeur Hierro. "Hij is gepokt en gemazeld als voetballer, maar als coach heeft hij toch heel weinig ervaring", vertelt Sporza-voetbaljournalist Stef Wijnants. 

  "Gang van zaken is voetbalwereldje op zijn best"

  "Dit is allemaal heel verrassend", vertelt Stef Wijnants nog eens het verhaal. "Lopetegui werd plots, zo’n 70 uur voor het WK, voorgesteld bij Real Madrid.  Hij wordt coach van een van de twee belangrijkste clubs van het land. Dat is natuurlijk zeer verontrustend. Er ontstond meteen een storm aan protest in Spanje.  Hij werd vergeleken met een pyromaan die zijn eigen huis in de fik had gestoken."

   

  "De voorzitter van de Spaanse bond zat in Moskou op zo’n 1300 kilometer van de plaats waar de Spanjaarden zich bevinden. Die is dan halsoverkop vertrokken. Hij heeft gepraat met de voornaamste spelers, met Ramos, Iniesta en David Silva. Die wilden de bondscoach aan boord houden."

   

  "Ze hebben blijkbaar geprobeerd om uit te leggen dat ze tijdens het WK met Lopetegui wilden blijven werken. Alles stond op punt, ze willen het WK winnen en dan is er geen plaats voor gekrenkt eergevoel. Maar het heeft niet gebaat, de voorzitter heeft zijn eigen beslissing doorgevoerd."

   

  "Het ging vooral over het feit dat Lopetegui als werknemer zijn werkgever niet had ingelicht over zijn plannen. Hij deed dat pas vijf minuten voor Real Madrid het persbericht zou uitsturen. De stoom kwam uit de oren van de voorzitter. Drie weken geleden had hij het contract van Lopetegui nog verlengd. Dat is het voetbalwereldje op zijn best, of beter, op zijn smalst."

  "Spelers zijn wereldtoppers. Die weten wat ze moeten doen"

  Fernando Hierro, tot nu toe sportief directeur, is de nieuwe bondscoach. Is dat een volwaardige vervanger? "Het was zeker niet het plan dat hij coach werd. Hij heeft heel weinig ervaring. Hij heeft amper een een jaartje gecoacht in tweede klasse bij Oviedo."

   

  "Hij is natuurlijk wel een meester van het voetbal. Hij heeft 89 keer voor Spanje gespeeld, meer dan 500 matchen voor Real Madrid, hij werd 5 keer landskampioen en won 3 keer de Champions League. Hij is gepokt en gemazeld als voetballer, maar bondscoach zijn is toch iets anders."


  "Het is vooral een keuze om niets te veranderen. Dat heeft hij ook zelf gezegd. Hij wil niet veranderen wat er de voorbije twee jaar is opgebouwd. Dat zou helemaal zot zijn. Hij heeft wel autoriteit door zijn palmares. De sterren van Barca en Real kunnen niet zeggen dat hij er niets van kent."

   

  "De spelers zijn allemaal wereldtoppers. Ze weten wel wat ze moeten doen, ze hebben alleen een leidraad nodig. Maar als ze eigenlijk Lopetegui wilden houden, vraag ik me toch af wat de impact zal zijn. Overmorgen wordt er al gespeeld tegen Portugal, meteen een belangrijke westrijd. Alles staat op de helling. Het sportieve Spanje krijgt toch een geweldige klap. "

  Stef Wijnants