• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bom in Spaanse kamp: Lopetegui vervangen door Hierro op de vooravond van het WK

  Julen Lopetegui.

  Lopetegui tekende recent nog bij tot 2020.

  Twee dagen voor de wedstrijd tegen Portugal, heeft de Spaanse voetbalbond beslist om de samenwerking met bondscoach Julen Lopetegui stop te zetten. Gisteren raakte bekend dat die na het WK overstapt naar Real Madrid. Sportief directeur Fernando Hierro neemt zijn taken over.

  "Spelers willen WK winnen met nieuwe bondscoach"

  Bondsvoorzitter Luis Rubiales riep vandaag de pers bijeen nadat gisteren aan het licht was gekomen dat bondscoach Julen Lopetegui na het WK trainer van Real Madrid wordt. Lopetegui had nochtans pas zijn contract verlengd tot 2020.

   

  Rubiales kondigde vandaag het ontslag van de bondscoach aan en bedankte Lopetegui voor bewezen diensten. "We willen Julen bedanken voor alles wat hij gedaan heeft. Hij heeft er een groot aandeel in dat we in Rusland geraakt zijn, maar we zien ons verplicht om hem te ontslaan."

   

  "Dit moet een duidelijke boodschap zijn voor alle medewerkers van de Spaanse voetbalbond dat er gedragsregels zijn waaraan ze zich moeten houden."

   

  "Ik voel me niet bedrogen", voegde Rubiales er nog aan toe. "Het probleem is dat de Spaanse voetbalbond volledig uitgesloten werd in deze zaak. Ik heb gesproken met de spelers, ze begrijpen de beslissing. Ze hebben gezegd dat ze er alles zullen aan doen om het WK te winnen met de nieuwe coach."

  Dit moet een duidelijke boodschap zijn voor alle medewerkers van de Spaanse voetbalbond dat er gedragsregels zijn waaraan ze zich moeten houden.

  Bondsvoorzitter Luis Rubiales
  De persconferentie van Spanje

  Bedrukte gezichten op de persconferentie vandaag.

  Sportief directeur Hierro is WK-leider

  Voorzitter Rubiales veroordeelt vooral Lopetegui. "Real Madrid zoekt een nieuwe

  trainer en ze zoeken de beste. Dat is toegestaan.", zegt de Spaanse voorzitter. "Maar de bondscoach, iemand die in dienst is van de Spaanse voetbalbond, mag niet op deze manier handelen. "

   

  "Nadat officieel bekend was dat Lopetegui de nieuwe coach van Real Madrid werd, heb ik hem 5 minuten later al opgebeld. We zagen ons verplicht om hem te ontslaan."

   

  Ondertussen heeft Spanje al een nieuwe bondscoach: Fernando Hierro,  ex-international en sportief directeur bij La Roja, neemt de taken van Lopetegui over tijdens het WK. Hierro speelde zowat zijn hele carrière voor Real Madrid: bijna 700 keer stond hij in de achterhoede van De Koninklijke.

   

  Spanje speelt vrijdag zijn eerste wedstrijd op het WK, tegen Portugal. Nadien volgen nog duels tegen tegen Iran (20 juni) en Marokko (25 juni).

  Lopewie? Lopetegui!

  Lopetegui werd na het EK 2016 aangesteld als hoofd van de Spaanse nationale ploeg, onder hem leed La Roja geen enkele nederlaag in 20 wedstrijden. Als coach was hij tien jaar geleden al even actief bij het tweede elftal van Real Madrid. Nadien trainde hij onder meer de Spaanse U19, U20, U21 en FC Porto. Als doelman stond Lopetegui op de loonlijst van onder meer Real Madrid, Barcelona en Rayo Vallecano.

  Julen Lopetegui

  Lopetegui verloor geen enkele wedstrijd met Spanje.