• home
 • video
 • pas verschenen

  Ghanese voetbalbond wordt ontbonden na reportage over corruptienetwerk

  Het voetbalelftal van Ghana.

  Ghana is er niet bij op het WK in Rusland.

  De Ghanese regering heeft beslist om met onmiddellijke ingang de Ghanese voetbalfederatie te laten ontbinden. De beslissing komt er nadat een journalistiek onderzoek een grootschalig corruptienetwerk aan het licht had gebracht. 

  Enkele onderzoeksjournalisten hebben de Ghanese voetbalbond in een documentaire in een heel slecht daglicht geplaatst. Ze brachten een grootschalig corruptienetwerk aan het licht.  Zo bleek dat bondsvoorzitter Kwesi Nyantakyi betrokken was bij diverse corruptiezaken, waarbij miljoenen euro's aan steekpenningen omgaan.

   

  Ook andere bestuursleden en scheidsrechters werden gefilmd terwijl ze steekpenningen aannamen. Wedstrijden in de Ghanese eerste klasse werden hiermee beïnvloed. En ook de selectie voor het Ghanese nationale team gebeurde niet correct. 

   

  De voetbalbond probeerde de gemoederen nog te bedaren door maatregelen tegen corruptie te beloven, maar de regering nam de zaak in handen. Ze ontbond de federatie met onmiddelijke ingang. De regering verklaarde haar snelle beslissing "door de massale aard van de corruptie". 

   

  De journalisten kregen ook doodsbedreigingen na het bekendmaken van de bevindingen.

  bondsvoorzitter Kwesi Nyantakyi