• home
 • video
 • pas verschenen

  Zinédine Zidane verrast: "Ik doe niet voort als trainer van Real Madrid"

  Zidane kondigt zijn vertrek aan op een persconferentie.

  Zinédine Zidane treedt terug als coach van Real Madrid. Dat vertelde de 45-jarige Fransman op een inderhaast geplande persconferentie in Madrid. "Na 3 jaar is het tijd voor verandering. De ploeg heeft ook nood aan een nieuwe wind." Zaterdag won Zidane zijn 3e Champions League op een rij met Real, geen coach deed hem dat voor.

  Onverwacht en ongezien succesverhaal

  Zidane stond sinds januari 2016 aan het hoofd van Real Madrid, toen hij Rafael Benitez opvolgde. Het was het begin van een absoluut succesverhaal. Velen hadden twijfels bij de trainerscapaciteiten van de drievoudige Wereldvoetballer van het Jaar, maar hij won al na enkele maanden de Champions League.

   

  En dat zou hij drie keer op een rij doen, een unicum. Hij won ook 2 keer de Wereldbeker voor clubs en de Europese Supercup en 1 keer de titel en de Spaanse Supercup. 9 prijzen dus in 2,5 jaar. 

   

  Maar hier stopt het dus voor de man die ook als speler vele successen boekte bij de Spaanse topclub, waar hij eveneens het trainersvak leerde als assistent en coach van het B-team. Hij had nog een contract tot 2020, maar verlaat nu de club.

  "Het juiste moment voor mij en de club"

  "Totaal onverwacht", zo noemt Real-voorzitter Florentino Perez, die Zidane flankeerde, de beslissing van zijn poulain. 

   

  Zidane duidde zijn verrassende besluit: "Om te blijven winnen - en dat moet Real - heeft deze ploeg nood aan verandering. Na 3 jaar is er nood aan een nieuwe stem, iemand die de dingen anders benadert, die op een andere manier werkt."

   

  Tussen de regels door hoor je dat Zidane niet wil dat het mis gaat lopen. "Dit is het juiste moment. De timing mag misschien wat vreemd ogen, maar dit moest gebeuren voor het welzijn van iedereen: de spelers, de club én mezelf."

   

  "Coach van Real Madrid worden was een eer. De eisen zijn hier heel hoog. Iedereen moet zich 100 procent geven, daarom wint deze club. De fans zijn ook heel veeleisend.  Er waren moeilijke momenten en die vergeet ik niet. Ik wil niet nog een seizoen doordoen en in een lastig parket eindigen."

   

  "Ik had het geluk mijn spelerscarrière bij Real op een mooie manier te beëindigen, nu wil ik ook als coach mooi stoppen. Dat is voor het leven. Sta me toe te zeggen dat het mijn verstand is dat me in deze richting duwde."

  Voorzitter: "Hij zal ooit terugkeren"

  Zidane was een man van de voorzitter. Perez noemde het dan ook een droeve dag. "Toen hij het mij vertelde, was het een schok. Ik twijfel er echter niet aan dat hij op een dag zal terugkeren naar de club. Ik hou van hem als mens, als speler én als trainer."

   

  Ook Zidane kreeg van de pers de vraag of het vaarwel was of tot ziens. "Het zou een tot ziens kunnen zijn", ging hij mee in het betoog van zijn preses. Hij voegde er nog aan toe dat hij geen andere club zoekt om er als trainer te beginnen.

  Kort portret Zinédine Zidane:

  • Spelerscarrière: Cannes (1988-1992), Bordeaux (1992-1996), Juventus (1996-2001), Real Madrid (2001-2006)
  • 506 competitiematchen, 95 doelpunten
  • 108 Europese matchen (82 CL, 26 EL), 18 doelpunten
  • Frankrijk: 108 selecties, 31 doelpunten
  • Palmares als speler: WK 1998, EK 2000, CL 2002, Intercontinentale Cup 1996, 2002, Europese Supercup 1996, 2002, Italiaans kampioen 1997, 1998, Italiaanse Supercup 1997, Spaans kampioen 2003, Spaanse Supercup 2001, 2003
  • Individuele trofeeën:  Ballon d'Or 1998, FIFA-Wereldvoetballer 1998, 2000, 2003, Beste UEFA-speler 2002, Beste WK-speler 2006
  • Palmares als trainer:
   Champions League 2016, 2017, 2018
   Europese Supercup 2016, 2017
   Spaans kampioen 2017
   Spaanse Supercup 2017
   Wereldbeker voor Clubs 2016, 2017