• home
 • video
 • pas verschenen

  Buffon (40): "Ik verlaat Juventus, maar weet nog niet of ik stop"

  Buffon was sinds 2001 nummer 1 in het Juve-doel.

  Het einde van een tijdperk: Gianluigi Buffon (40) heeft op een persconferentie zijn afscheid van Juventus Turijn aangekondigd, waar hij 17 jaar eerste doelman was. Of de aanvoerder stopt of elders aan de slag gaat, beslist hij volgende week.

  "Zaterdag wordt mijn laatste wedstrijd in het shirt van Juventus." Met die mededeling zette Buffon een streep onder zijn carrière bij de Italiaanse recordkampioen. Juventus, dat net zijn zevende titel op een rij veroverde, speelt dan thuis tegen Hellas Verona.

  Buffon kwam in 2001 in Turijn terecht na 6 seizoenen bij Parma. In totaal speelde hij 639 wedstrijden in de Serie A, een record voor een keeper. Hij won 9 titels, 5 supercups en 4 bekers.

  Dit seizoen vierde hij beker en titel, de Champions League eindigde in mineur met een rode kaart en de exit in de kwartfinales tegen Real Madrid.

  "Dankzij Juventus is talent een kampioen geworden"

  Er deden al maanden speculaties de ronde over Buffon, die zelf ook warm en koud blies over zijn toekomst, zowel bij zijn club als bij Italië.

  Samen met clubvoorzitter Andrea Agnelli kwam hij met een officiële mededeling. "Het is een emotionele dag voor mij. Het is erg mooi dat ik mijn avontuur op deze manier kan beëindigen, met twee prijzen en met het zwart-witte volk. Ik ben erg trots dat ik mijn beste niveau tot het einde heb kunnen aanhouden."

  "In 2001 heeft Juve een groot talent overgenomen, maar dat dat talent een kampioen geworden is, is dankzij Juventus. Dat ik op mijn 40e nog zo speel, is de verdienste van Juventus, van de aanpak en mentaliteit van de club."

  "Meest prikkelende voorstel over carrière naast veld kwam van preses"

  Vreemd genoeg kon Buffon wel nog niet zeggen wat hij na vandaag zou doen. "Voorlopig weet ik enkel dat ik zaterdag een wedstrijd speel."

  "De voorzitter weet wat er rond mijn persoon gebeurt. Hij is een raadgever. Tot enkele dagen geleden was ik zeker dat ik zou stoppen, maar nu zijn er interessante aanbiedingen."

  "Het meest prikkende voorstel voor een carrière naast het veld komt van de voorzitter. Volgende week, na enkele dagen van reflectie, zal ik mijn beslissing nemen."

  "Of ik elders in Italië aan de slag zal gaan? Een terugkeer naar Parma is misschien een romantische kinderdroom, maar niet meer dan dat. Neen dus."

  Over de Azzurri, waar hij met 176 interlands recordinternational is, laat hij verstaan dat hij dat na het gemiste WK stilaan als een afgesloten hoofdstuk beschouwt en hij de ruimte laat voor de jongeren. "4 juni zal ik er niet bij zijn tegen Nederland."

  Buffon door de jaren heen:

  De records van Buffon bij Juventus:

  Tweets over zijn afscheid: