• home
 • video
 • pas verschenen

  Waasland-Beveren moet toch 25.000 euro betalen van BAS

  Het reglement van de Pro League is duidelijk: staking van match kost 25.000 euro.

  De boete van 25.000 euro voor Waasland-Beveren na ongeregeldheden in de derby bij Lokeren op 16 december blijft behouden: de club verloor zijn beroep bij het BAS.

  De bezoekende supporters van Waasland-Beveren misdroegen zich herhaaldelijk, waarop ref Bram Van Driessche tot 2 keer toe de match stillegde. Zo kreeg voor de rust de scheidsrechter bierbekers en aanstekers naar zich toegeworpen, na de rust onderging Lokeren-middenvelder Julian Michel hetzelfde lot.

   

  De Belgische bond legde een boete op van 2.500 euro, de rekening van de Pro League was het tienvoud. Waasland-Beveren vond die tweede boete niet proportioneel en ging in beroep. "Het ging maar om een paar bekertjes, Anderlecht kreeg dezelfde boete voor veel zwaardere feiten (vuurpijlen, red) en bovendien werd de correcte procedure voor het stilleggen van de match niet gevolgd."

   

  Het BAS boog zich op 16 april over de zaak. Een maand later is de uitspraak er.

  Pro League volgde reglement

  Het BAS fluit de Wase eersteklasser terug. "Het oordeelt dat de reglementering correct is toegepast", bevestigt Freethiel-woordvoerder Martijn De Jonghe.

  De Pro League beriep zich op zijn intern reglement. Daarin staat in een zelfregulerend initiatief, dat ondertekend werd door alle profclubs, dat een matchonderbreking een boete van 25.000 euro oplevert.

   

  Dat het om een minderheid van de supporters gaat, speelt daarbij geen rol. Dit zegt het reglement: "De supporters die een plaats hebben in het uitvak worden onweerlegbaar beschouwd als supporters van de bezoekende clubs.

   

  Deze boetes worden uitgesproken ten opzichte van de club waarvan de supporters zich - volgens het verslag van de ref of de match delegate - schuldig maakten aan "improper conduct"."

   

  Waasland-Beveren is niet van plan om nog verdere stappen te ondernemen.