• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nieuwe CEO Genk is man met blauw bloed: "Op juiste manier met supporters omgaan"

  Erik Gerits is bijna 25 jaar aan de slag bij Racing Genk.

  Opvallende personeelswissel bij Genk gisteravond. Patrick Janssens is CEO af, Erik Gerits, al 25 jaar aan de slag bij de Limburgse club, is zijn opvolger. "Ik voel ontevredenheid, dat mensen niet meer gelukkig zijn en zich niet echt meer verbonden voelen met de club." Gerits, die zijn job als gedeputeerde van de provincie neerlegt, begint eraan in mei.

  Gerits was jarenlang perswoordvoerder voor Genk en de laatste 10 jaar werkte hij als Directeur Organisatie. Bij Sporza doet hij het verhaal van zijn "promotie": "Het is eigenlijk vreemd gelopen. Vorige zaterdag contacteerde de voorzitter me of hij me in de namiddag kon zien."

  "Hij zei me toen dat de raad van bestuur unaniem gekozen had om mij te contacteren om de functie van Algemeen Directeur waar te nemen. Ik was natuurlijk verrast, maar ook heel vereerd."

  "Ik heb enkele dagen bedenktijd gevraagd. Ik was namelijk 2 jaar geleden als gedeputeerde van de provincie Limburg gestart aan een project met veel nieuwe doelstelling en veel projecten. Het is niet makkelijk om daar een heel sterk team te moeten achterlaten."

  "Maar ik heb de keuze van mijn hart gevolgd. Ik kijk ernaar uit om hier over enkele maanden voltijds aan de slag te gaan."

  "Ik ben iemand van de club en ken ze door en door"

  Waarom hebben ze Gerits gevraagd?" Ik denk dat ik iemand van de club ben, iemand met een goeie band met de business partners en de supporters. Ik ken de club door en door. Met bepaalde zaken, zoals het sportieve en de jeugd, heb ik me nog niet echt beziggehouden, maar ik wil mij daar de komende maanden in inwerken."

  "Ze zagen in mij een consensuspersoon die echt blauw bloed heeft en het echte DNA van KRC Genk kon vertegenwoordigen."

  Dat was Janssens' probleem, hij was niet van Genk. Gerits: "Ik heb goed samengewerkt met Patrick Janssens en wil hem ook bedanken voor het heel goed geleverde werk. Vanaf nu kijk ik vooruit en ga ik zo hard mogelijk mijn best doen, samen met de directie, alle medewerkers, het personeel, de vrijwilligers en vooral ook de supporters. Ik denk dat er een mooie toekomst is voor KRC Genk."

  "Op een juiste manier met supporters omgaan"

  Waarom is Genk zo'n moeilijke club: door de druk van de supporters, door de eigenheid die je je hier zeer eigen moet maken om te kunnen slagen? Gerits beaamt: "Dat klopt."

  "We hebben heel goeie supporters. Maar natuurlijk tonen supporters ook dikwijls emo. Daar moet je op de juiste manier mee kunnen omgaan. Als het niet goed is, dan moet je ook niet zeggen dat het goed is. Ze hebben ook dikwijls gelijk. Als er bepaalde kritieken zijn, moet je daar op een correcte manier mee leren omgaan. Ik denk dat we daar nog heel veel in kunnen verbeteren."

  "De supporters moeten zich hier thuisvoelen in een warme club. Ze moeten trots zijn zodat ze overal zeggen: "Ik ben supporter van Genk, ik ben sponsor van Genk. Als we dat kunnen realiseren, dan zetten we een heel belangrijke stap."

  "Sportieve successen zijn nodig, maar dat is niet alles"

  Gerits vindt dat Genk niet echt een topclub is momenteel, niet op het veld, maar ook niet errond. Waarom? "Omdat ik toch een beetje ontevredenheid voel bij de supporters rond een heel aantal dingen, ook bij de business partners."

  "Je voelt dat aan. Je voelt dat mensen niet meer gelukkig zijn en zich niet meer echt verbonden voelen met de club. Dan moet je uitzoeken hoe dat gekomen is en wat je eraan moet doen. Het is ook een erg belangrijke uitdaging de komende maanden om daar oplossingen voor te vinden. We willen iedereen het gevoel geven van "Kijk, KRC Genk is toch de club van mijn hart en ik wil er echt alles voor over hebben om erbij te zijn"."

  Maar ook op het veld moet Genk weer een topclub worden: "De resultaten zijn natuurlijk heel bepalend. Als je de ontlading zag toen we de bekerfinale haalden deze week, dat was onbeschrijflijk. Ook na de thuiszege tegen Zulte Waregem. Sportieve successen zijn natuurlijk nodig. Maar dat is niet alles: alle randvoorwaarden moet je optimaliseren zodat iedereen heel tevreden is. Ik ga daar niet alleen voor, ik heb een sterk team rond mij."