• home
 • video
 • pas verschenen

  Kleine stadjes met grote clubs: Hoffenheim spant de kroon

  Het stadion van Hoffenheim ligt in Sinsheim.

  In Italië speelt het kleine Carpi volgend seizoen in de Serie A. Maar met bijna 70.000 inwoners is het stadje nog wel een pak groter dan Bundesliga-club Hoffenheim. Ook kleine dorpjes als Evian en Eibar hebben een club in de hoogste klasse van hun land.

  Hoffenheim: petieterig dorpje in de Bundesliga

  Hoffenheim is met voorsprong het kleinste dorp met een club in een van de grote Europese voetbalcompetities. TSG 1899 Hoffenheim speelt sinds 2008 in de Bundesliga en dat is opmerkelijk, aangezien er slechts zo'n 3.000 mensen in het dorpje wonen.

  Sinds 2009 werkt de club zijn thuiswedstrijden af in de Rhein-Neckar-Arena, een stadion dat plaats biedt aan 30.000 toeschouwers. De thuisbasis van de club ligt niet in Hoffenheim, maar wel in kerngemeente Sinsheim. Het stadion werd grotendeels gefinancierd door de steenrijke ondernemer Dietmar Hopp, de eigenaar van de club.

  Sporza bracht in 2008 een bezoekje aan Hoffenheim:

  Evian: te klein voor de Ligue 1

  Evian-les-Bains, een plaatsje met dik 8.000 inwoners aan het Meer van Genève, heeft sinds 2011 een club in de Ligue 1. Maar om daadwerkelijk eersteklassevoetbal te zien, moeten de inwoners van het dorpje al een tijdje andere oorden opzoeken.

  Sinds Evian in 2010 een profstatuut aannam, werd de club gedwongen te verhuizen. De ploeg werkt nu haar thuiswedstrijden af in Annecy, een slordige 80 kilometer verderop. De club, die de steun geniet van het gelijknamige watermerk, heeft wel plannen om een nieuw stadion te bouwen.

  Eibar, het dwergje van de Primera Division

  Eibar is een gemeente in het noorden van Spanje met iets minder dan 30.000 inwoners. Het stadje heeft met SD Eibar sinds dit seizoen een club in de Primera Division. De club pakte vorig seizoen de titel in de Spaanse tweede klasse.

  Op enkele speeldagen voor het einde van de competitie kampeert Eibar momenteel op een veilige plek, maar de degradatieplaatsen zijn niet veraf. De club speelt haar thuiswedstrijden in het gemeentelijke stadion, goed voor 6.000 plaatsen.

  Carpi-Sassuolo wordt de derby van de kleintjes

  Het pas gepromoveerde Carpi wordt niet het kleinste stadje met een club in de Serie A. Die eer blijft weggelegd voor streekgenoot Sassuolo, dat sinds 2013 in de Italiaanse eerste klasse voetbalt. Met de promotie van Carpi is de Serie A weer een derby rijker, want de twee stadjes liggen op een boogscheut van elkaar.

  Sassuolo (41.000 inwoners) werkt zijn thuiswedstrijden wel niet meer af in eigen stad. Na de promotie naar de Serie A verhuisde de club naar het Mapei Stadion in het nabijgelegen Reggio Emilia. Mogelijk zal ook Carpi daar volgend seizoen spelen, want het eigen stadion van Carpi is te klein voor de Serie A. In het seizoen 2011-2012 speelde Carpi al eens zijn thuismatchen in dat stadion.

  Tweede klasse wenkt voor kleinste van de Premier League

  Met ruim 70.000 inwoners is Burnley verre van een klein dorpje, maar het blijft wel de stad met het kleinste inwonersaantal die een club heeft in de Premier League. Burnley FC heeft een rijke traditie met onder meer twee landstitels op het palmares, zij het in een ver verleden.

  Burnley, dat zijn thuiswedstrijden al sinds 1883 op Turf Moor afwerkt, speelde de jongste decennia voornamelijk in de lagere klassen in Engeland. Sinds dit seizoen komt de club opnieuw uit in de Premier League, maar met nog vier speeldagen voor de boeg staat het laatste en wenkt de degradatie.