UEFA Europa League - speeldag 2 - 15/04/21 - 21:00
Edin Džeko
73'
Edin Džeko
1 - 1

Met Ajax is de laatste Nederlandse vertegenwoordiger in Europa uitgeschakeld. De Amsterdammers leefden in de tweede helft op hoop, maar de 0-2 van Tadic werd terecht afgekeurd. Na de 1-1 van Dzeko betaalde Roma niet al te veel bibbergeld meer in het slot.

AS Roma - Ajax in een notendop:

• Sleutelmoment: Ajax brengt Roma aan het wankelen met een blitzstart in de tweede helft. Na de openingstreffer van Brobbey lijkt Tadic voor het broodnodige tweede doelpunt te zorgen, maar de VAR steekt er een stokje voor. Het momentum keert nadien niet meer terug voor Ajax.

• Man van de match: Brian Brobbey bracht na de rust vuur in het spel van Ajax. Hij opende de score met een uitstekende actie en wist zo al voor de derde keer dit seizoen als invaller te scoren in de Europa League. Eerder lukte dat de Nederlander ook al tegen Rijsel en Young Boys Bern.

• Opvallend: Roma staat voor het eerst sinds het seizoen 2017-2018 nog eens in een Europese halve finale. Toen leverde dat spektakel op in de Champions League. Na een 5-2-nederlaag bij Liverpool trok Roma het thuis bijna nog recht. Het bleek steken op 4-2.

Bekijk het verslag:

Ajax laat de kansen onbenut

Ajax moest minstens 2 keer scoren om alsnog door te stoten naar de halve finales. Tadic zette meteen de toon, maar Ibañez kon zijn gevaarlijke voorzet nog net voor de neus van Antony wegwerken. Meteen daarna pakte Roma uit met een scherpe counter. Gelukkig voor Ajax was de afwerking van Pellegrini ondermaats.

Veretout trof na 10 minuten wél raak voor Roma, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Opluchting bij de bezoekers, die zelf dan weer morsten met de kansen. Tagliafico maakte te weinig van een vrije kopbalkans en Klaassen kon niet profiteren van een blunder van Roma-doelman Lopez.

Ook Tadic zorgde halfweg de eerste helft nog voor dreiging. Op aangeven van Klaiber, die kort daarna geblesseerd uitviel, besloot hij in één tijd op Lopez. Veel was er nadien niet meer te beleven. De steriele druk van Ajax leverde geen kansen meer op.

Roma overleeft Amsterdamse blitzstart

Met Brobbey gooide Ten Hag een frisse kracht in de strijd voor de tweede helft en dat bleek al na 5 minuten een gouden zet. De invaller gaf Mancini en Cristante het nakijken op een lange bal van Schuurs en nam met een slim tikje ook de ver uitgekomen Lopez te grazen: 0-1.

5 minuten later lag Ajax helemaal op koers voor de halve finales toen Tadic er 0-2 van maakte. Maar na de tussenkomst van de VAR werd de treffer afgekeurd voor een voorafgaande overtreding van Tagliafico op Mkhitaryan.

Pech voor Ajax en 20 minuten voor het einde zat het de Amsterdammers opnieuw niet mee. Na ongelukkig wegglijden van Timber kon Calafiori zich doorzetten en zijn voorzet werd dan ook nog eens jammerlijk gedevieerd door Gravenberch. Dzeko kon zo aan de tweede paal makkelijk scoren: 1-1.

Hoewel 1 goal genoeg was om verlengingen af te dwingen kon Ajax Roma in de slotfase niet meer nerveus krijgen. De thuisploeg hield makkelijk stand en blijft op koers voor een Europese prijs. Ajax kan zich nu volop focussen op de bekerfinale tegen Vitesse en de titelstrijd.

Bekijk de 2 goals:

90+6'

Roma heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Europa League. Brobbey gaf Ajax hoop met de 0-1 en Tadic maakte er zelfs 0-2 van, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd. Na de gelijkmaker van Dzeko was het voorbij voor de Amsterdammers.

90+3'

Roma houdt de bal nu in de ploeg. Voor Ajax lijkt het over & out.

90+1'

5 minuten extra

Ajax krijgt nog 5 minuten om de uitschakeling af te wenden. Zit het er nog in voor de Amsterdammers?

89'

Dan toch ook een gele kaart voor Ajax na een wilde overtreding van Tagliafico. Hij is daardoor geschorst voor de heenwedstrijd van de halve finales. Maar wellicht zullen ze die bij Ajax allemaal moeten missen.

87'

Zeggen dat de 1-2 in de lucht hangt, is de waarheid geweld aandoen. Maar het blijft toch spannend voor Roma. Ajax heeft genoeg aan een goal om verlengingen af te dwingen.

87'
83'

Ten Hag zet alles op alles en brengt ook Traoré en Idrissi nog tussen de lijnen. Neres en Schuurs moeten de slotfase vanaf de zijlijn volgen.

81'

De tijd dringt voor Ajax

Ajax heeft nog 10 minuten om minstens verlengingen af te dwingen. De spelonderbrekingen zijn niet in het voordeel van de bezoekers. Het tempo is helemaal uit de wedstrijd.

80'

Dubbele wissel bij Roma

Niet Santon, maar Villar neemt de plaats van Calafiori. Ook voor Dzeko zit de wedstrijd erop. Hij wordt vervangen door Mayoral.

80'
79'
79'

Ook Dzeko loopt nog tegen een gele kaart aan na een overtreding op Martinez. De teller staat intussen op 4 bij Roma. Ook Ibanez, Mancini en Veretout werden al geboekt. Ajax pakte nog geen kaarten.

78'

Calafiori verbijt nog even de pijn, Santon maakt zich intussen wel klaar om in te vallen.

76'

Exit Calafiori?

Net was hij nog goed voor een assist, maar nu lijkt de wedstrijd voorbij voor Calafiori. Hij moet geblesseerd naar de kant.