Jupiler Pro League - speeldag 5 - 25/08/18 - 20:01
29'
Cheick Keita
0 - 1
29'

Eupen heeft Moeskroen eenzaam achtergelaten op de laatste plaats. De twee ploegen hadden voor deze speeldag 0 punten, maar Eupen nam de volle buit mee naar huis na een doelpunt van Cheick Keita. Voor de bezoekers smaakt de zege extra zoet want ook vorig seizoen kon de ploeg nooit buitenshuis winnen. “Dit is een enorme ontlading. We hebben vorig jaar zo lang moeten wachten op een uitoverwinning", zegt Siebe Blondelle.

Bekijk de goal uit Moeskroen - Antwerp (0-1)

Moeskroen - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Eén goal volstond voor Eupen om de volle buit mee te graaien op Le Canonnier. Op het halfuur zette Keita de bezoekers met wat geluk op weg naar de overwinning.
  • Man van de match: Moeskroen liet na de kansen te benutten, maar dat had niet alleen met een gebrek aan efficiëntie te maken. Hendrik Van Crombrugge hielp Eupen bijna in z’n ééntje aan de 3 punten met een resem knappe reddingen.
  • Opvallend: Derde thuismatch voor Moeskroen, derde keer dat het met 0-1 onderuit gaat. Ook Club Brugge en Antwerp kwamen met het kleinste verschil winnen bij Moeskroen, dat dit seizoen in 5 wedstrijden nog maar 1 keer kon scoren.

Verslag van Moeskroen - Eupen (0-1)

Sterke Werner kraakt uiteindelijk toch

Zowel Moeskroen als Eupen stond na 4 speeldagen nog met lege handen in de hoogste klasse. Hoog tijd dus om die nul weg te vegen en vooral bij Moeskroen leken ze dat te beseffen. De thuisploeg begon het gretigst aan de partij en scoorde al na amper 8 minuten. Maar na tussenkomst van de VAR werd de kopbalgoal van Galitsios afgekeurd voor buitenspel.

Eupen schoot pas rond het halfuur in actie. Werner hield de doorgebroken Pollet van een goal en stond tot 2 keer toe pal op schoten van Toyokawa. Maar zijn redding op de 2e poging van de Japanner kreeg alsnog een zure nasmaak voor de doelman: Keita werkte de bal in de herneming via Godeau in doel. 0-1 voor Eupen.

Wie dacht dat de match daarmee eindelijk zou openbreken, moest die mening al snel herzien. Pas kort voor de rust kwam er een reactie van Moeskroen met een knappe actie van nieuwkomer Benson, Van Crombrugge voorkwam de gelijkmaker.

Sterke Van Crombrugge kraakt niet

Het bleek de voorbode van meer Henegouws gevaar, want ook in de 2e helft moest Van Crombrugge z’n kunnen tonen op een knappe vrije trap van Amallah. De doelman kon de bal nog net uit de kruising halen.

Het was het startsein van een 2e helft met éénrichtingsverkeer naar het doel van Eupen. Maar Moeskroen scoorde dit seizoen nog maar één keer en ook vanavond bleek afwerken het pijnpunt bij de Henegouwers. Schoten van Amallah en Olinga weken af of gingen hoog over, terwijl Pierrot tot 2 keer een prima kopbalkans onbenut liet.

Eupen bakte er na de rust niks van, maar kwam uit het niks wel dicht bij de 0-2. Alleen voor Werner mikte invaller Essende rakelings voorlangs. Aan de overkant bleef Van Crombrugge de knappe reddingen opstapelen, ook een harde knal van Mohamed raakte niet voorbij de doelman. De eerste driepunter van Eupen was zo een feit, Moeskroen zakt puntenloos naar de laatste plaats.

Blondelle: “Voldoende kwaliteit om in eerste te blijven”

Eupen heeft z’n langverwachte uitzege eindelijk te pakken. “Dit is een enorme ontlading. We hebben vorig jaar zo lang moeten wachten op een uitoverwinning. Vandaag was het een heel belangrijke wedstrijd voor Moeskroen en ons. Het was niet het mooiste voetbal, maar we mogen superblij zijn met die overwinning”, zegt Siebe Blondelle.

De weinige toeschouwers kregen vechtersvoetbal te zien, geen verrassing voor Eupen. “We kenden de speelwijze van Moeskroen, vooral countervoetbal met een grote spits vooraan. Dan weet je dat er heel veel duels zullen komen. Ik denk dat we dat vandaag goed opgelost hebben.”

Eupen wist ook eindelijk eens de nul te houden achteraan. “Dat is een fantastisch gevoel. We hebben er als team de laatste weken hard voor gewerkt, maar het zat een paar keer niet mee. Dan krijg je vier, vijf doelpunten om je oren en dat doet altijd pijn. Vandaag hebben we toch laten zien dat we de nul kunnen houden. We hebben voldoende kwaliteit om in eerste klasse te blijven, hopelijk zijn we nu vertrokken.”

Benson: “We misten frisheid en finesse”

Manuel Benson was één van de lichtpunten bij zijn debuut voor Moeskroen, maar ook hij kon de 5e opeenvolgende nederlaag niet vermijden. “Ik ben gefrustreerd, ik denk dat er toch wel meer in zat. Zeker als je naar de 2e helft kijkt. De afgekeurde goal heeft ons toch een tik gegeven. We hebben daar misschien iets te lang getreurd en kregen zo te makkelijk die tegengoal.”

“Daarna hebben we hard gevochten, maar de bal viel net niet goed. We hebben nog verschillende kansen gehad, maar misten de frisheid en finesse om het af te maken. Natuurlijk snakken we naar een goal. We zijn er de hele week hard mee bezig.”

“Als je dan in de wedstrijd in een goede positie komt, is er ook wat meer druk. We moeten daar verstandig leren mee om te gaan en vooral rustig blijven en hard werken om die goal te maken. Het is moeilijk voetballen als je voorlaatste of laatste staat. Maar vandaag zijn we toch goed aan de wedstrijd begonnen en hebben we een hele goede 2e helft gespeeld. We verdienden zeker meer."

90+4'

Moeskroen gaat ook thuis tegen Eupen met 0-1 de boot in en zakt zo naar de laatste plaats met 0 op 15. Keita bezorgde Eupen z'n 1e driepunter. De Moeskroen-supporters zijn het beu en vragen om het ontslag van trainer Frank Defays.
90+1'
Ook de extra tijd lijkt geen soelaas meer te brengen voor Moeskroen. Eupen is op weg naar z'n eerste competitiezege.
90'

88'
De moed zakt de Moeskroen-spelers stilaan in hun schoenen. Al de hele tweede helft laten ze Eupen achter de bal aanlopen, maar een doelpunt maken wil maar niet lukken.
86'
83'

Van Crombrugge blijft foutloos

Van Crombrugge ontpopt zich stilaan tot de held bij Eupen. Met alweer een prima redding werkt hij een harde knal van Mohamed in hoekschop.
81'
Ook Toyokawa mag iets vroeger dan de rest gaan rusten. Zijn plaats wordt ingenomen door Laurent.
80'
80'

Geeft Eupen de rode lantaarn door aan Moeskroen?

Moeskroen heeft nog iets meer dan 10 minuten om te vermijden dat het naar de laatste plaats zakt, met 0 punten na 5 speeldagen. De nervositeit neemt toe op de bank van Moeskroen.
77'
77'
Bij de thuisploeg gaat Katranis nar de kant voor Mbombo. Kan die Moeskroen alsnog aan een punt of meer helpen?.
72'
Makélélé gooit ook nog Mulumba in de strijd om de voorsprong te verdedigen. Voor Pollet zit de wedstrijd erop.
72'
71'

"Het is al de hele tweede helft éénrichtingsverkeer, maar doelpunten maken blijft een probleem voor Moeskroen. De thuisploeg had zeker al de gelijkmaker verdiend."

Tom Boudeweel, Sporza Radio
68'

Essende laat het liggen

Essende zorgt plots toch voor dreiging bij Eupen. De invaller krijgt bijna uit het niks een kans op de 0-2 na een prima doorsteekpass van Lazare, maar hij plaatst de bal slordig voorlangs.
66'

Alweer noppes voor Pierrot

Pierrot krijgt nog maar eens een uitstekende kopbalkans, dit keer op een scherp aangesneden voorzet van Benson. Maar ook nu krijgt Pierrot de bal niet binnen het doelkader. Eupen speelt wel met vuur, de bezoekers komen er niet meer aan te pas.