Belgische Super Cup - speeldag 1 - 22/07/18 - 20:00
49'
Edmilson Junior
2 - 1
49'

Club Brugge is het nieuwe seizoen begonnen zoals het vorige geëindigd was: met een beker. Vanaken en Wesley zorgden vlak voor de pauze voor de Brugse voorsprong. Edmilson maakte nog een aansluitingstreffer, maar meer zat er voor Michel Preud'homme bij zijn terugkeer op Jan Breydel niet in. En daar had de nieuwe Club-doelman Letica zeker ook een aandeel in.

Club Brugge - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Vlak voor de rust weet Club twee keer te scoren in een verder matige eerste helft. Standard prikt meteen na de rust nog tegen, maar lijkt de dubbele achterstand nooit helemaal recht te kunnen zetten.
  • Man van de match: Hans Vanaken kroop zowel in de rol van afwerker als die van aangever. De rijzige Limburger was alomtegenwoordig en zowat elk Brugs gevaar vertrok vanuit zijn voeten.
  • Opvallend: Het is al van het seizoen 2013/14 geleden dat Club geen enkele Belgische prijs kon pakken. Sindsdien won het elk seizoen een prijs: twee titels, een beker en twee Supercups.

Vanaken en Wesley zetten Club vlak voor rust op rozen

Amper een week na de WK-finale was het alweer tijd voor vaderlands voetbal. Michel Preud’homme kwam met Standard afgereisd om de Supercup weg te kapen voor de neus van zijn voormalige werkgever. De Luikenaars begonnen met veel goesting aan de wedstrijd. Mpoku kon al snel twee keer oprukken, maar eerst werd zijn pass op Cop onderschept. In tweede instantie werd zijn schot gepareerd door Club-doelman Letica.

Halverwege de eerste helft kon Club doen waar het goed in is: dreigen op vrije trappen. De eerste poging werd nog door Denswil naast gekopt en enkele minuten later was een goeie redding van Gillet nodig om Decarli van de 1-0 te houden. Een redelijk gesloten wedstrijd leek een doelpunt nodig te hebben en vlak voor de rust werd de neutrale supporter op zijn wenken bediend.

Nieuwkomer Danjuma slingerde zich voor de zoveelste keer voorbij Cavanda en bracht de bal scherp voor doel. Vossen miste zijn hakje nog, maar Vanaken was goed gevolgd en trapte Club op voorsprong. Standard was van de wijs en moest zelfs met een dubbele achterstand gaan rusten. Wesley kreeg op aangeven van Vanaken te veel tijd tussen twee verdedigers en tikte de bal netjes voorbij Gillet.

Snelle treffer Edmilson brengt Club niet van de wijs

Club leek meteen na de pauze door te gaan op zijn elan. Vanaken stuurde de pijlsnelle Danjuma diep, maar de Nederlander zag zijn poging, die naast zou gaan, nog weggewerkt worden. Aan de overkant stond het vizier wel op scherp. Duje Cop zag zijn poging nog geweerd worden door zijn landgenoot Letica, maar Edmilson stond op de juiste plek om de aansluitingstreffer in de rebound binnen te tikken.

Meteen na de 2-1 was het Luikse doelpunt bijna een maat voor niets, maar een beenveeg van doelman Gillet hield de spanning in de wedstrijd. De troepen van Ivan Leko probeerden Standard diep op te vangen en creëerden nog amper kansen. De bezoekers konden daar niet veel meer tegen inbrengen, maar kwamen steeds meer opzetten.

Edmilson nam zijn ploegmaats op sleeptouw en zorgde in de slotminuten voor het grootste Luikse gevaar. Twee keer na elkaar haalde de dartele Braziliaan de achterlijn, maar telkens stond Stefano Denswil goed in de weg. Uiteindelijk hield Club nog makkelijk stand en begint Ivan Leko het seizoen meteen met een eerste prijs.

Leko: "Niet waarde van titel of beker, maar leuk meegenomen"

• Ivan Leko: "Een Supercup heeft misschien niet de waarde van
    een landstitel of een bekeroverwinning, maar het is altijd leuk meegenomen. Na
    de rust kwam Standard hoger drukken en waren we zelf minder fris. Bij de
    nieuwkomers zorgde Letica voor présence in en voor het doel. Rits speelde niet
    op zijn gebruikelijke positie, maar speelde goed en ook Danjuma liet zich zien
    met een goeie assist."
  • Arnaut Danjuma Groeneveld: "Ik houd een redelijk goed gevoel over aan de wedstrijd. Het was leuk spelen voor een heel intens publiek. Hopelijk kan ik nog vele acties maken voor deze club."

Preud'homme: "10 minuten lang ging het licht uit"

• Michel Preud’homme: “Voor de rust creëerden we niet veel
    kansen, maar Club deed niet veel beter. Enkel op stilstaande fases konden ze ons
    pijn doen tot het licht 10 minuten lang uitging. Vorige seizoen hadden we twee
    heel bepalende spelers met Carcela en Edmilson. Als ik ze allebei kan houden,
    ben ik een erg gelukkige coach
    .”
  • Jean-François Gillet: "We hebben veel kansen gekregen op de gelijkmaker, maar we maakten ze helaas niet af. Aan de overkant werd elke fout dan weer afgestraft. En gelijkspel had terecht geweest, maar we hebben de kansen zelf laten liggen."

Kijk naar Het Journaal met o.a. een verslag van Club Brugge-Standard

21:55

Club pakt zijn 15e Supercup!

Club zet Standard opzij en pakt zo zijn 15e Supercup. Doelpunten van Vanaken en Wesley vlak voor de rust zetten Club op rozen en daar kon de aansluitingstreffer van Edmilson niets meer aan veranderen.
90+5'
Club kan nog eens counteren, maar de pass van Vossen is niet precies genoeg om Groeneveld te bereiken.
90+1'

90'

5 minuten extra tijd

Zo lang heeft Standard nog om alsnog een strafschoppenreeks uit de brand te slepen.
88'
Vormer mag van geluk spreken dat hij daarstraks geen geel kreeg, want anders had hij nu zijn tweede karton gekregen. Ook deze fout op Mpoku werd terecht bestraft.
87'
87'
Edmilson brengt weer vuur in de wedstrijd. De Braziliaan legt knap terug op Djeneop, maar die talmt te lang, waardoor Denswil de bal kan ontzetten.
85'

Denswil bijna met de own goal!

Standard breekt knap uit op links. Edmilson brengt de bal gevaarlijk voor doel, waar Denswil de bal ei zo na in eigen doel trapt. Gelukkig voor Club belandt de bal net naast.
83'
Vormer stuurt Danjuma centraal diep, maar de Nigeriaanse Nederlander laat zich wel heel graag vallen na licht contact met Laifis. De Brugse fans willen rood en een vrije trap, maar krijgen gewoon niets.
81'
Via Vormer en Vanaken wordt Schrijvers gevonden, maar de nieuwbakken Bruggeling vergeet de bal mee te nemen in de zestien meter, waardoor Laifis met de bal aan de haal kan gaan.
80'
77'

Stevige botsing

Fai gaat wel heel hard in duel tegen Diatta. Die kopt de bal weg en moet meteen een stevige charge incasseren van Fai. Dion Cools stond in elk geval al klaar, maar de klap was wel heel stevig.
74'
Standard komt steeds meer opzetten. Djenepo speelt Mpoku centraal aan. De kapitein van Standard haalt uit, maar Letica is vanavond op geen fout te betrappen.
71'
Na de rust heeft Club aanvallend nog niet al te veel kunnen laten zien. Kan de inbreng van Siebe Schrijvers wat meer animo verzorgen bij Club?
69'
Via een knappe Luikse combinatie wordt Cop bijna gevonden, maar de kopbal van Rits vertraagt de aanval en geeft Letica tijd om de bal te komen plukken.