Red Wolves schrijven handbalgeschiedenis en plaatsen zich voor het eerst voor WK handbal

za 19 maart 2022 21:40

De Red Wolves hebben hun zware opdracht tegen Slovakije tot een goed eind gebracht. Na de nederlaag in de heenwedstrijd van het barrageduel tegen de Slovaken moest er met minstens drie goals verschil gewonnen worden en zo geschiedde: 31-26. Doelman Jef Lettens was de uitblinker.

In de heenwedstrijd in Slovakije konden de Red Wolves zich niet ontdoen van de Slovaken, maar ze hielden met de 28-26-nederlaag hun kansen wel gaaf op WK-kwalificatie.

Het team van bondscoach Yérime Sylla wist dat een zege met drie doelpunten verschil volstond. De Belgen hadden de opdracht begrepen en liepen uit tot 6-3, 8-5 en 10-7. Bij de rust gaf het scorebord 14-11 aan, onder meer dankzij een heel sterk keepende Jef Lettens.

Na de pauze gingen de Belgen voort op hun elan. Ze stoomden door naar 18-11. Die kloof van zeven punten bleef zowat de hele tweede helft behouden, dankzij een uitstekende Belgische organisatie en uitblinker Lettens. De Slovaken hingen in de touwen.

De ontlading bij het verstrijken van het uur was dan ook gigantisch: de Wolves schrijven geschiedenis door zich voor de eerste keer te plaatsen voor het WK handbal.

Tom Robyns was de topschutter bij de Belgen met zes goals. Kobe Serras, Yves Van Cosen en Yannick Glorieux waren elk goed voor vijf doelpunten.

Normaal moest de winnaar van de partij tussen Slovakije en België het in een laatste barrageronde nog opnemen tegen Rusland voor een plaats op het WK. Maar die ronde werd geschrapt, na de inval in Oekraïne zijn de Russische handballers immers geschorst.

Reacties van de Red Wolves na de WK-kwalificatie:

• Jef Lettens: "Of dit mijn beste match ooit was voor de Wolves? Moeilijk te zeggen, maar het was wel mijn belangrijkste ooit. We waren klaar om de tegenstander vanaf het begin bij de keel te grijpen. Ik ben heel trots op onze jongens. We hebben woensdag in de heenwedstrijd misschien wat kinderachtig gespeeld, maar vandaag was het een volwassen prestatie. Het is super dat we dit hebben kunnen uitvoeren. We mogen ook niet vergeten dat we door een sombere gebeurtenis (de schorsing van Rusland, red.) nu op het WK staan. We mogen genieten, maar zitten toch ook met onze gedachten bij de mensen in Oekraïne."

• Yérime Sylla: "Het is ongelooflijk, dat we dit doen na een parcours van bijna 11 jaar. Heel veel mensen hebben hieraan bijgedragen. Het was een match van moeten, maar we speelden heel solide. We moesten goed verdedigen, want daarin zijn we sterker dan zij. We mochten niet teveel aan de score denken, want dan vergeet je zelf te spelen. Wat we kunnen verwezenlijken op het WK? We hebben nog tijd om daarover na te denken. We gaan nu eerst genieten en zullen vieren zoals het hoort."

Beelden van de heenwedstrijd:

handbalspelers
Voor de interland riepen beide teams op tot vrede in de wereld.
Jeroen De Beule
Jeroen De Beule heeft 3 doelpunten gemaakt voor België.
Yves Vancosen
Yves Vancosen is in Slovakije goed voor 4 goals.
Jef Lettens
Doelman Jef Lettens ergert zich aan de makkelijke doelpunten van de Slovaken (in ondertal).

Reacties van bondscoach Sylla en Kedziora na de heenwedstrijd:

WK-kwalificaties

21:39

Red Wolves plaatsen zich voor het WK!

Ze hebben het gedaan! De Belgische handbalploeg plaatst zich voor het eerst voor het WK handbal na een 31-26-zege tegen Slovakije.

21:38

Nog 1 minuut!

De kloof bedraagt 6 punten, kan dit nog foutlopen met nog een minuut op de klok?

21:33

De spanning stijgt

Nog een dikke 5 minuten te gaan en de Belgen staan nog steeds zeven punten voor: 30-23. De Slovaken blijven worstelen met de Belgische defensie en de fenomenale Lettens. Het WK zit eraan te komen!

21:21

23-16

De kloof blijft 7 punten. De Belgen verdedigen goed en ook doelman Lettens blijft zich onderscheiden. We zijn halfweg de tweede helft, de Wolves komen minuut per minuut dichter bij stukje Belgische handbalgeschiedenis.

21:15

De Slovaken leken even hun dipje overwonnen te hebben en zorgden voor hun eerste twee doelpunten in de tweede helft. Gelukkig blijven ook de Belgen scoren. We zijn 40 minuten ver, het staat 20-13, de Belgen liggen nog steeds op WK-koers.

21:09

De Slovaken zijn het noorden kwijt.

Dirk Gerlo
21:05

Wolves lopen uit

De Belgen zijn uitstekend uit de kleedkamers gekomen. Na een penalty en twee knappe scores bedraagt de kloof nu 6 punten. Ze zijn nog niet thuis, maar het begint er alsmaar beter uit te zien voor de Belgen!

20:51

RUST: 14-11

De Red Wolves leiden halfweg met 14-11, een voorsprong die de Belgische handbalmannen voorlopig uitzicht geeft op een WK-ticket. Dat ze een kloof van drie punten hebben, hebben ze vooral te danken aan doelman Lettens, die een dijk van een wedstrijd speelt.

20:51
20:37

Red Wolves leiden met 10-8

Na de frustrerende nederlaag in de heenwedstrijd tegen Slovakije, proberen de Red Wolves nog een ticket voor het WK af te dwingen. Het leidt voorlopig met 10-8.

20:27

Serge Spooren pakt uit met knappe dribbel en doelpunt

16/03/22
21:42

EINDE: 28-26 in het voordeel van Slovakije

Na de rust verloren de Red Wolves de grip op de wedstrijd. Onder impuls van scherpschutter Tomas Urban beukten de potige Slovaken door de rode muur. De uitputtingsslag eindigde na een zenuwslopende slotfase in een frustrerende 28-26-verliesscore.

21:17

Wat een gelijkopgaande wedstrijd. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Vooral Tomas Urban blijft bij Slovakije voor gevaar zorgen.

Dirk Gerlo
21:13

Nog een kwartier te spelen en de bordjes hangen gelijk. De Red Wolves lieten zich in het begin van de tweede helft wat verrassen door de pittige start van Slovakije. Het kwam terug tot 20-20.

20:45

Red Wolves maken geweldige tussenspurt naar einde van eerste helft toe

20:30

RUST: 10-14

De Red Wolves staan halfweg de partij op voorsprong met 10-14. In de slopende en spannende eerste dertig minuten waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Maar het waren de Wolves die net voor de rust het tempo opvoerden. Met succes. Goed begonnen is half gewonnen?

20:03

START

De Red Wolves gooien de wedstrijd op gang. Zet onze nationale handbalploeg vandaag een eerste belangrijke stap richting een eerste deelname aan een wereldkampioenschap?