Ga naar de inhoud

Ronde van Lombardije klassement

naamresultaatploeg
1
Esteban Chaves
6:26:36
OricaOBE
2
Diego Rosa
+0
Astana - Premier TechAPT
3
Rigoberto Urán
+0
EF Education - NippoEFN
4
Romain Bardet
+6
AG2RALM
5
Davide Villella
+1:19
CannondaleCDT
6
Alejandro Valverde
+1:24
MovistarMOV
7
Robert Gesink
+1:24
LottoNLTLJ
8
Warren Barguil
+1:24
GiantTGA
9
Alessandro De Marchi
+1:24
BMC RacingBMC
10
Pierre Latour
+1:24
AG2RALM
naamresultaatploeg
1
Esteban Chaves
6:26:36
OricaOBE
2
Diego Rosa
+0
Astana - Premier TechAPT
3
Rigoberto Urán
+0
EF Education - NippoEFN
4
Romain Bardet
+6
AG2RALM
5
Davide Villella
+1:19
CannondaleCDT
6
Alejandro Valverde
+1:24
MovistarMOV
7
Robert Gesink
+1:24
LottoNLTLJ
8
Warren Barguil
+1:24
GiantTGA
9
Alessandro De Marchi
+1:24
BMC RacingBMC
10
Pierre Latour
+1:24
AG2RALM

Ronde van Lombardije: Como-Bergamo

 za 1 oktober 2016 19:24
Ronde van Lombardije
Ronde van Lombardije
241 km
10:55 Como - 17:22 Bergamo
Esteban Chaves
einde
  1. 0
  2. 40
  3. 80
  4. 120
  5. 160
  6. 200
  7. 241

    Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) heeft de laatste klassieker van het seizoen gewonnen. Hij klopte zijn medevluchters Rosa en Uran in een sprint met zijn drieën. Peter Sagan is eindwinnaar van de WorldTour.

    De 110e Ronde van Lombardije in een notendop

    • Winnaar van de dag: Esteban Chaves gooit op de laatste zware klim zijn kaarten op tafel en krijgt drie gezellen mee. In de straten van Bergamo vloert hij Rosa en Uran in de sprint. Zo wordt Chaves de eerste Colombiaan op de erelijst.
    • Verliezer van de dag: Diego Rosa knapt onderweg heel wat werk op voor Aru, maar die blijkt niet over wonderbenen te beschikken. Rosa springt dan maar zelf mee met Chaves en co, maar komt in de sprint net tekort, een gemiste kans voor de Italiaan.
    • Opvallend: De vijf grote monumenten in het wielrennen krijgen elk een winnaar die nog nooit eerder een monument op zijn naam schreef: Démare, Sagan, Hayman, Poels en nu Chaves. Orica wint met Hayman en Chaves wel twee monumenten in één seizoen.

    VIDEO: Bekijk hier de laatste kilometer van de Ronde van Lombardije

    Zware wedstrijd, Chaves opent de debatten

    De 110e Ronde van Lombardije trok van Como naar Bergamo. Met 4.400 hoogtemeters was dit op papier de zwaarste editie van de Italiaanse klassieker en dat werd ook snel duidelijk. Het peloton werd stevig uitgedund en op de Sant'Antonio Abbandonato barstte de finale echt los.

     

    Gesink en Mamykin sprongen weg uit het peloton en even later kwamen ook onder meer Aru, Rosa, Brambilla, Valverde, Bardet, Chaves en Uran aansluiten. Dat elitegroepje van 16 renners - zonder Belgen - reed naar Caruso toe, de laatste overblijver van een kopgroep van vier.

     

    Aan de voet van de laatste zware beklimming, de Selvino, gooide Chaves de knuppel in het hoenderhok. De Colombiaan kreeg Bardet en Uran mee. Diego Rosa, die over betere benen bleek te beschikken dan zijn kopman Aru, knokte zich op karakter naar de drie toe. De achtervolgers stonden al snel 45 seconden in het krijt, de winnaar zat dus vooraan.

     

    In de slotkilometers deden Rosa en Chaves nog verwoede pogingen om hun rivalen af te schudden. Bardet viel plots helemaal stil en moest zich tevreden stellen met de vierde plaats. Rosa, Chaves en Uran trokken naar de laatste rechte lijn, waar de Italiaan van Astana van ver aanzette.

     

    Té ver, want hij viel stil op het einde en zag Chaves op het nippertje nog voorbij snellen. De renner van Orica-BikeExchange is de eerste Colombiaan op de erelijst, zijn landgenoot Uran werd derde. Jan Bakelants werd beste Belg op de 21e plaats.

     

    Door de afwezigheid van Nairo Quintana kwam de eindzege van Peter Sagan in het WorldTour-klassement niet meer in gevaar.

    Chaves: "Wist dat ik kalm moest blijven in de finale"

    Esteban Chaves werd dit jaar tweede in de Giro en derde in de Vuelta. Nu doet hij daar nu dus een zege in een grote eendagswedstrijd bij. "Het is ongelofelijk", straalde hij achteraf. "Ik heb hier twee jaar gewoond, dus hier winnen is heel speciaal."

     

    "Ik wil iedereen van de ploeg bedanken, iedereen die in mij geloofde en me een kans gaf. Het was een lastige wedstrijd. Ik probeerde een kloof te slaan na de kasseien op de laatste helling, maar dat lukte niet. Ik wist dat ik kalm moest blijven. Dat heb ik geprobeerd en ik heb gewonnen. Dat ik het seizoen afsluit met een overwinning, is fantastisch", besluit Chaves.