Ga naar de inhoud
Gasparotto
Gasparotto is de winnaar.

Amstel Gold Race klassement

naamresultaatploeg
1
Enrico Gasparotto
6:18:02
WantyWGG
2
Michael Valgren
+0
TinkoffTNK
3
Sonny Colbrelli
+4
Bardiani ValvoleBAR
4
Bryan Coquard
+4
Direct EnergieDEN
5
Michael Matthews
+4
OricaOGE
6
Julian Alaphilippe
+4
Etixx - Quick-StepEQS
7
Diego Ulissi
+4
LampreLAM
8
Giovanni Visconti
+4
MovistarMOV
9
Loïc Vliegen
+4
BMC RacingBMC
10
Tim Wellens
+4
LottoLTS
naamresultaatploeg
1
Enrico Gasparotto
6:18:02
WantyWGG
2
Michael Valgren
+0
TinkoffTNK
3
Sonny Colbrelli
+4
Bardiani ValvoleBAR
4
Bryan Coquard
+4
Direct EnergieDEN
5
Michael Matthews
+4
OricaOGE
6
Julian Alaphilippe
+4
Etixx - Quick-StepEQS
7
Diego Ulissi
+4
LampreLAM
8
Giovanni Visconti
+4
MovistarMOV
9
Loïc Vliegen
+4
BMC RacingBMC
10
Tim Wellens
+4
LottoLTS

Amstel Gold Race: Maastricht-Berg en Terblijt

 zo 17 april 2016 18:45
Amstel Gold Race
Amstel Gold Race
248.7 km
10:24 Maastricht - 16:43 Berg en Terblijt
Enrico Gasparotto
einde
  1. 0
  2. 40
  3. 80
  4. 120
  5. 160
  6. 200
  7. 248.7

    Wanty-Groupe Gobert heeft de hoofdvogel afgeschoten in Nederlands Limburg. De Italiaan Enrico Gasparotto heeft op zijn 34e de Gold Race gewonnen. Wellens deed een gooi naar de zege met een solovlucht, maar sneuvelde op de Cauberg.

    De Amstel Gold Race in een notendop

    • Sleutelmoment: Solist Wellens sneuvelt op 500 meter van de top van de Cauberg, waar hij voorbijgeklauterd wordt door Gasparotto en Valgren Andersen. De Italiaan klaart de klus.
    • Winnaar van de dag: Voor het eerst sinds het tragische ongeluk van Antoine Demoitié mocht Wanty-Groupe Gobert vandaag zegevieren. Gasparotto wees meteen naar de hemel toen hij over de streep reed.
    • Verliezer van de dag: Orica-GreenEdge had op papier twee superfavorieten met Matthews en Gerrans. Maar in de finale stonden ze elkaar niet bij. Gevolg: Matthews eindigt 5e, Gerrans 11e.

    Wellens gokt en sneuvelt op de Cauberg

    Nervositeit en valpartijen "kleurden" traditioneel de eerste wedstrijdhelft. Pechvogel Felline viel nog voor de officiële start en brak zijn neus na een koprol. Bijzonder sneu voor de Italiaan.

     

    Benoot gaf er in de beginkilometers dan weer ziek de brui aan. Op de kronkelende wegen door Nederlands Limburg plofte medefavoriet Rodriguez recht op zijn zitvlak: "Purito" zou nooit meer aan het front verschijnen.

     

    Op de eerste vuurwerkpijlen was het wachten tot de Keutenberg. Bakelants, Teuns en Lindeman brachten op de steilste helling van Nederland eindelijk leven in de brouwerij. Een groep van 50 renners overleefde de schifting in het peloton.

     

    Drievoudig winnaar Philippe Gilbert had de slag gemist. En ook Kwiatkowski - vorig jaar de glorierijke triomfator - werd meedogenloos uit de wielen gefietst. De Pool hield de eer aan zichzelf en verliet de wedstrijd langs een achterpoortje.

     

    Op zes kilometer van de finish gooide Tim Wellens zijn troeven op tafel. Onze landgenoot pakte op slag twintig seconden, sneed met een mooie bonus de Cauberg aan, maar werd nog voor de top opgerold door een ontketende Gasparotto.

     

    Bakelants probeerde de sprong nog te maken naar de vinnige Italiaan, maar enkel Valgren Andersen kon Gasparotto bijbenen. In de sprint met zijn tweeën stak Gasparotto zijn Deense metgezel gemakkelijk in zijn broekzak.

    Gasparotto: "We reden vandaag met engel Antoine op onze schouder"

    Enrico Gasparotto droeg zijn zege op aan zijn betreurde ploegmaat Antoine Demoitié. "We moesten vandaag iets speciaals doen en ons voor 110 procent geven", reageerde Gasparotto na zijn triomf.

     

    "We reden de hele dag met Antoine in gedachten die als een engel op onze schouder zat. Het klinkt misschien wel goed om een engel te hebben. Maar eigenlijk is dat in dit geval heel zwaar."

     

    "Gisteren kwam Antoines vrouw naar ons hotel, wat een heel moeilijk moment was. Deze zege is ons cadeau voor haar. Maar na de interviews en de koers blijft Antoines vrouw alleen achter. Ik wou vandaag tonen dat Wanty-Groupe Gobert een familie is en dat zij daar nu deel van uitmaakt."

     

    Voor Gasparotto was het zijn tweede zege in de Amstel Gold Race. "Mijn laatste profzege dateerde van vier jaar geleden, ja juist, in de Amstel Gold Race. Ik heb in die periode moeilijke momenten beleefd, maar mijn vrienden, familie en vrouw zijn me altijd blijven steunen."