Ga naar de inhoud
Max Verstappen reed in de regen naar zijn 11e zege van het seizoen.
Startgrid
1
Verstappen
Red Bull Racing
2
Norris
McLaren
3
Russell
Mercedes
4
Albon
Williams Racing
5
Alonso
Aston Martin
6
Sainz
Scuderia Ferrari
7
Perez
Red Bull Racing
8
Piastri
McLaren
9
Leclerc
Scuderia Ferrari
10
Sargeant
Williams Racing
11
Stroll
Aston Martin
12
Gasly
Alpine
13
Hamilton
Mercedes
14
Tsunoda
AlphaTauri
15
Hülkenberg
Haas F1 Team
16
Zhou
Alfa Romeo
17
Ocon
Alpine
18
Magnussen
Haas F1 Team
19
Bottas
Alfa Romeo

BEKIJK: Regen is even spelbreker in Zandvoort, maar kan Max Verstappen niet van nieuwe zege houden

 zo 27 augustus 2023 17:27
Grote Prijs van Nederland
72 rondes
Circuit Zandvoort
Max Verstappen
einde

Max Verstappen (Red Bull) heeft de Nederlandse fans in Zandvoort gegeven waarvoor ze gekomen waren. De wereldkampioen raasde ook in eigen land naar de overwinning en evenaart zo het record van Sebastian Vettel van 9 GP-zeges op rij.

Regen zorgt voor tactische bandenkeuzes in openingsfase

Vanaf de start kregen de racers de nodige regenval te verwerken. Het weerhield Max Verstappen er niet van zijn pole succesvol te verdedigen. Oude rot Fernando Alonso (Aston Martin) sprong meteen van P5 naar P3.

Een eerste tactische twist volgde al meteen een ronde later. Onder meer Sergio Pérez (Red Bull) dook de pits binnen voor intermediate banden. Het leverde de Mexicaan de leiderspositie op, nadat Verstappen en Alonso een ronde later hetzelfde deden.

Toch bleven de donkere wolken een onvoorspelbare factor. 10 ronden later kreeg de wereldkampioen slicks onder zijn Red Bull geduwd. Pérez kwam één ronde later binnen en moest de leiderspositie opnieuw aan zijn ploegmaat laten.

Logan Sargeant (Williams Racing) verging het dan weer veel minder goed. Net zoals in de kwalificaties parkeerde de Amerikaan zijn bolide in de bandenmuur. Game over.

Weergoden toveren Zandvoort om in schaatsbaan, rode vlag zorgt voor break

De crash van Sargeant bracht de safety car op het circuit en die zorgde voor een samensmelting van het raceveld. Al werd meteen duidelijk dat Verstappen opnieuw een maatje te sterk was.

De thuisrijder bouwde gestaag zijn voorsprong uit en leek onbedreigd op weg naar een nieuwe zege. Tot de weergoden de hemelsluizen in Zandvoort opnieuw helemaal opentrokken.

Massaal werd de kaart van de full wet banden gekozen. Al konden die niet voorkomen dat ook Zhou (Alfa Romeo) de muur van dichtbij mocht bestuderen. Pérez en Hamilton (Mercedes) kwamen dan weer met de schrik vrij.

 

7 ronden voor het einde was de rode vlag het logische gevolg.

Recordman Verstappen triomfeert voor eigen volk

Na een onderbreking van een halfuur klaarde de hemel uiteindelijk een beetje op aan de Nederlandse kust. Het sein voor de safety car om de racers opnieuw richting het asfalt te begeleiden.

Ook de herstart kon een magistrale Max Verstappen niets meer in de weg leggen. De Nederlander flitste na een incidentrijke GP van Nederland nog maar eens naar de zege.

Fernando Alonso en de verrassende Pierre Gasly mochten mee het podium op. Charles Leclerc (Ferrari) haalde de meet niet door mechanische problemen.

Grote Prijs van Nederland klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing
2u24'04"411
25
2
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 3"744
19
3
Pierre Gasly
Alpine
+ 7"058
15
4
Sergio Perez
Red Bull Racing
+ 10"068
12
5
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
+ 12"541
10
6
Lewis Hamilton
Mercedes
+ 13"209
8
7
Lando Norris
McLaren
+ 13"232
6
8
Alexander Albon
Williams Racing
+ 15"155
4
9
Oscar Piastri
McLaren
+ 16"580
2
10
Esteban Ocon
Alpine
+ 18"346
1

Grote Prijs van Nederland

18:22

Het is echt ongelofelijk. Het weer maakte het niet gemakkelijk vandaag om de juiste keuzes te maken. Er was hier opnieuw een geweldige sfeer. Eerst geniet ik nu van deze overwinning en dan denk ik aan de 10e zege op rij. Ik ben heel trots om hier opnieuw te winnen.

Max Verstappen (Red Bull), winnaar
18:19

Het was een zeer intense race, zeker in het begin met de natte omstandigheden. De auto was zeer competitief vandaag. Het was wel heel lastig om geconcentreerd te blijven. Ook bedankt aan de fans, want de sfeer was echt geweldig.

Fernando Alonso (Aston Martin), 2e
18:16

Wat een race! Het was niet onze beste seizoensstart, maar we probeerden stap per stap te verbeteren. Ik ben heel blij voor iedereen van het team om op P3 te eindigen. Het was een zeer lastige wedstrijd, maar we hebben het heel goed gedaan.

Pierre Gasly (Alpine), 3e
72

Iedereen is afgevlagd

72

Verstappen boekt 9e zege op rij!

Na een geweldige race, met de nodige plottwisten, pakt Max Verstappen zijn 9e zege op rij, een evenaring van het record van Sebastian Vettel!

Fernando Alonso en Pierre Gasly vervolledigen het podium. Sergio Perez en Carlos Sainz eindigen in de top 5, voor Lewis Hamilton.


71

Verstappen lijkt geen problemen meer te ondervinden en kan de overwinning ruiken. Ondertussen blijft Hamilton Sainz onder druk zetten.

71

Door de tijdstraf voor Sergio Perez rijdt Pierre Gasly nu voorlopig op een podiumplek rond. Wat een prestatie van de Fransman!

70

Geen verder onderzoek.

Geen verder onderzoek.
70

Geen verder onderzoek.

Geen verder onderzoek.
70

Wint Hamilton nog een plaats?

Lewis Hamilton maakt nog volop jacht op Carlos Sainz voor plek 5. Kan de ex-wereldkampioen de Spanjaard nog grijpen? Nog 2 ronden te gaan.

69

Onderzoek

Moet Lando Norris een straf vrezen? De stewards onderzoeken een actie van hem.
68

Probleem voor Russell

En plots is de race van George Russell voorbij. De Brit kampt met een probleem aan zijn wagen en moet de pits induiken.

68

Onderzoek

Moet George Russell een straf vrezen? De stewards onderzoeken een actie van hem.
67

Tijdstraf

Sergio Perez krijgt een tijdstraf.
67

Onderzoek

Moet Sergio Perez een straf vrezen? De stewards onderzoeken een actie van hem.
67

5 seconden straf voor Perez

Sergio Perez krijgt een straf van 5 seconden aangesmeerd, doordat hij te snel door de piststraat reed. Een zware domper voor de Mexicaan.

67

Let's race!

We zijn opnieuw vertrokken! Verstappen laat er geen gras over groeien, maar voelt de hete adem van Alonso. Ondertussen Russell voorbij Norris.

65

Safety car brengt pak opnieuw op gang

De racers zijn ondertussen weer op weg achter de safety car. De baan ligt er behoorlijk bij, al zou het binnen 8 minuten opnieuw beginnen regenen.