Duitse roeier Jason Osborne kroont zich tot eerste wereldkampioen esports

  WK esports
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 50 km
  location 15u45: Figure 8 Reverse - 16u45: Figure 8 Reverse
  einde
  startfinish
  01020304050

   Het eerste WK esports op Zwift is een prooi geworden voor de Duitser Jason Osborne, die op de slotklim van het virtuele circuit in Watopia een verschroeiende demarrage in huis had. Lionel Vujasin was op de 6e plaats de beste Belg.

   Belgen doen goed mee, Vujasin wordt zesde

   "Profrenners maken weinig tot geen kans tegen de Zwift-specialisten", klonk het voor het WK Zwift bij onder anderen Eli Iserbyt en Thomas De Gendt. Maar onze Belgen hebben het toch voortreffelijk gedaan op het allereerste wereldkampioenschap op de rollen.

    

   Met speerpunt en Belgisch kampioen Zwift Lionel Vujasin wou ons land de eerste virtuele regenboogtrui meteen grijpen. Na de altijd belangrijke start, waar de kopgroep meestal al wordt gevormd, waren Campenaerts, Iserbyt, Schuermans, Vanhoucke, Van Den Brande, Teugels en Vujasin nog van de partij. De Gendt sukkelde met een keelontsteking.

    

   De aangekondigde eindsprint - 900 meter aan 5,5% - werd nog enkele keren verstoord. Van Den Brande en Campenaerts probeerden het allebei eens. Vanhoucke zorgde voor een hergroepering nadat er enkele Canadezen waren gaan vliegen.

    

   Dus toch richting een korte, maar machtige eindsprint dan. En daar zat de Belgische favoriet Vujasin goed geplaatst, maar het was de Duitser Rapp die het pad opende voor zijn landgenoot, Osborne. De roeier hield zijn voorsprong van bijna 3 seconden vast en kwam als eerste over de streep. Van een verrassing gesproken.

    

   De Denen Foldager en Pedersen vervolledigden het podium. Vujasin moest tevreden zijn met een zesde plek. Lennert Teugels viel net buiten de top 10. De wegrenners moesten uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in de echte specialisten.

   Fase per fase

   1. 17 uur . Slotfase van het WK Zwift bij de mannen met winst voor Jason Osborne.

    Slotfase van het WK Zwift bij de mannen met winst voor Jason Osborne

   2. 16 uur 52. Vujasin 6e. De Denen Foldager en Pedersen vervolledigen het podium. Lionel Vujasin wordt zesde. Lennert Teugels valt net uit de top 10. .
   3. 16 uur 50. Roeier Osborne is wereldkampioen! Wat een prestatie! Het is de Duitser Osborne die wereldkampioen Zwift wordt, een roeier zowaar!  .
   4. 16 uur 50. De Duitser Rapp gaat plots heel rap. Maar roeier Osborne neemt de leiding! .
   5. 16 uur 49. Vujasin zit in 6e positie en heeft zijn power up nog op zak! .
   6. Klimmen! We zitten in de slotkilometer, Campenaerts zet een power up in en gaat naar de kop! . 16 uur 49.
   7. 16 uur 48. Vujasin vooraan, ook Iserbyt. De spanning is te snijden. De renners beginnen bijna aan de slotklim en Vujasin en Iserbyt zitten goed vooraan, ook Schuermans komt er plots bij. .
   8. Slotklim nadert. Over een kilometer beginnen we aan de slotklim. Daar zullen alle registeren open getrokken worden! . 16 uur 47.
   9. 16 uur 46. Hergroepering. De aanval van Vanhoucke heeft ervoor gezorgd dat de Canadezen weer gegrepen zijn. Was dat het plannetje van de Belgen? .
   10. 16 uur 46. Vanhoucke gaat. Ook Vanhoucke gebruikt zijn power up en gaat op zoek naar Sanders. Hij gaat erop en erover en snelt zowaar naar de kop! .
   11. 16 uur 45. De Canadezen nemen de wedstrijd nu in handen. Chrétien opent het pad voor Sanders, maar het is Cheyne die ervandoor gaat.  .
   12. 16 uur 44. Nog 5 kilometer. Met nog 5 kilometer te gaan hebben we nog steeds een groot peloton van een renner of 50.  .
   13. 16 uur 43. Aanval Van Den Brande! Julien Van Den Brande gebruikt zijn power up en trekt ind e aanval! Het gaat evenwel weer wat bergop en onze landgenoot wordt snel bij de lurven gegrepen. .
   14. 16 uur 41. Vujasin houdt zich terwijl wat op de achtergrond. Hij weet dat alles zich naar alle waarschijnlijkheid afspeelt in de laatste kilometer.  .
   15. 16 uur 40. Van Den Brande voelt zich blijkbaar goed, want hij gaat weer vooraan het peloton rijden. De Canadese Zwift-specialist houdt alles intussen onder controle. Ook Schuermans, Campenaerts en Vanhoucke laten zich zien. .
   16. 16 uur 35. Afdaling zit erop. De afdaling hebben de renners nu ook achter de kiezen. Van Den Brande en Campenaerts hebben zich weer in het peloton gezet. .
   17. 16 uur 34. Van Den Brande met een gaatje. Terwijl Van Den Brande 7,2 watt per kilogram produceert, neemt hij een gaatje op het peloton. Campenaerts gaat mee met enkele Canadezen, Uran komt in de problemen. .
   18. 16 uur 31. Nog 15 kimometer. Terwijl we de kaap van de 35 kilometer halen, controleren de Belgen de wedstrijd. Op de voorlaatste beklimming van de dag zet iedereen massaal zijn "lightweight" power up in. Intussen neemt Harm Vanhoucke even de leiding in het peloton. .
   19. 16 uur 21. Dit is toch het Tomorrowland van het koersen. Renaat Schotte.
   20. 16 uur 16. Ook Boason Hagen, Valgren, Uran, Pidcock en Pozzovivo zien we goed mee in de kopgroep. .