Ga naar de inhoud
Belgen aan de start
Thomas De Gendt
Eli Iserbyt
Victor Campenaerts
Maximilien Picoux
Jens Schuermans
Lennert Teugels
Julien Van Den Brande
Lion Vujasin
Harm Vanhoucke

Duitse roeier Jason Osborne kroont zich tot eerste wereldkampioen esports

 wo 9 december 2020 16:50
WK esports
Wegwedstrijd
50 km
15:45 Figure 8 Reverse - 16:45 Figure 8 Reverse
einde
  1. 0
  2. 10
  3. 20
  4. 30
  5. 40
  6. 50

    Het eerste WK esports op Zwift is een prooi geworden voor de Duitser Jason Osborne, die op de slotklim van het virtuele circuit in Watopia een verschroeiende demarrage in huis had. Lionel Vujasin was op de 6e plaats de beste Belg.

    Belgen doen goed mee, Vujasin wordt zesde

    "Profrenners maken weinig tot geen kans tegen de Zwift-specialisten", klonk het voor het WK Zwift bij onder anderen Eli Iserbyt en Thomas De Gendt. Maar onze Belgen hebben het toch voortreffelijk gedaan op het allereerste wereldkampioenschap op de rollen.

     

    Met speerpunt en Belgisch kampioen Zwift Lionel Vujasin wou ons land de eerste virtuele regenboogtrui meteen grijpen. Na de altijd belangrijke start, waar de kopgroep meestal al wordt gevormd, waren Campenaerts, Iserbyt, Schuermans, Vanhoucke, Van Den Brande, Teugels en Vujasin nog van de partij. De Gendt sukkelde met een keelontsteking.

     

    De aangekondigde eindsprint - 900 meter aan 5,5% - werd nog enkele keren verstoord. Van Den Brande en Campenaerts probeerden het allebei eens. Vanhoucke zorgde voor een hergroepering nadat er enkele Canadezen waren gaan vliegen.

     

    Dus toch richting een korte, maar machtige eindsprint dan. En daar zat de Belgische favoriet Vujasin goed geplaatst, maar het was de Duitser Rapp die het pad opende voor zijn landgenoot, Osborne. De roeier hield zijn voorsprong van bijna 3 seconden vast en kwam als eerste over de streep. Van een verrassing gesproken.

     

    De Denen Foldager en Pedersen vervolledigden het podium. Vujasin moest tevreden zijn met een zesde plek. Lennert Teugels viel net buiten de top 10. De wegrenners moesten uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in de echte specialisten.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Fase per fase

    17:00

    Slotfase van het WK Zwift bij de mannen met winst voor Jason Osborne

    16:52

    Vujasin 6e

    De Denen Foldager en Pedersen vervolledigen het podium. Lionel Vujasin wordt zesde. Lennert Teugels valt net uit de top 10.

    16:50

    Roeier Osborne is wereldkampioen!

    Wat een prestatie! Het is de Duitser Osborne die wereldkampioen Zwift wordt, een roeier zowaar! 

    16:50

    De Duitser Rapp gaat plots heel rap. Maar roeier Osborne neemt de leiding!

    16:49

    Vujasin zit in 6e positie en heeft zijn power up nog op zak!

    16:49

    Klimmen!

    We zitten in de slotkilometer, Campenaerts zet een power up in en gaat naar de kop!

    16:48

    Vujasin vooraan, ook Iserbyt

    De spanning is te snijden. De renners beginnen bijna aan de slotklim en Vujasin en Iserbyt zitten goed vooraan, ook Schuermans komt er plots bij.

    16:47

    Slotklim nadert

    Over een kilometer beginnen we aan de slotklim. Daar zullen alle registeren open getrokken worden!

    16:46

    Hergroepering

    De aanval van Vanhoucke heeft ervoor gezorgd dat de Canadezen weer gegrepen zijn. Was dat het plannetje van de Belgen?

    16:46

    Vanhoucke gaat

    Ook Vanhoucke gebruikt zijn power up en gaat op zoek naar Sanders. Hij gaat erop en erover en snelt zowaar naar de kop!

    16:45

    De Canadezen nemen de wedstrijd nu in handen. Chrétien opent het pad voor Sanders, maar het is Cheyne die ervandoor gaat. 

    16:44

    Nog 5 kilometer

    Met nog 5 kilometer te gaan hebben we nog steeds een groot peloton van een renner of 50. 

    16:43

    Aanval Van Den Brande!

    Julien Van Den Brande gebruikt zijn power up en trekt ind e aanval! Het gaat evenwel weer wat bergop en onze landgenoot wordt snel bij de lurven gegrepen.

    16:41

    Vujasin houdt zich terwijl wat op de achtergrond. Hij weet dat alles zich naar alle waarschijnlijkheid afspeelt in de laatste kilometer. 

    16:40

    Van Den Brande voelt zich blijkbaar goed, want hij gaat weer vooraan het peloton rijden. De Canadese Zwift-specialist houdt alles intussen onder controle. Ook Schuermans, Campenaerts en Vanhoucke laten zich zien.

    16:35

    Afdaling zit erop

    De afdaling hebben de renners nu ook achter de kiezen. Van Den Brande en Campenaerts hebben zich weer in het peloton gezet.

    16:34

    Van Den Brande met een gaatje

    Terwijl Van Den Brande 7,2 watt per kilogram produceert, neemt hij een gaatje op het peloton. Campenaerts gaat mee met enkele Canadezen, Uran komt in de problemen.

    16:31

    Nog 15 kimometer

    Terwijl we de kaap van de 35 kilometer halen, controleren de Belgen de wedstrijd. Op de voorlaatste beklimming van de dag zet iedereen massaal zijn "lightweight" power up in. Intussen neemt Harm Vanhoucke even de leiding in het peloton.