Zwitserse parel Hirschi wint Waalse Pijl, jonge Vansevenant kleurt koers

  Waalse Pijl
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202 km
  location 11u37: Herve - 16u22: Huy
  trophy Marc Hirschi
  einde
  startfinish
  0306090120150180202

   De Waalse Pijl is een prooi geworden voor de Zwitserse revelatie Marc Hirschi. De Muur van Hoei werd zoals verwacht de scherprechter en daar kletste Hirschi de Fransman Benoît Cosnefroy en de Canadees Michael Woods uit het wiel.

   De Waalse Pijl in een notendop

   • Sleutelmoment: Mauri Vansevenant verbaast op zijn 21e door als laatste te overleven van de vlucht van de dag. De neoprof van Deceuninck-Quick Step rijdt met een kleine voorsprong Hoei binnen, maar tuimelt dan pardoes de gracht in. Razendsnel klautert hij weer op zijn fiets, maar door die val is het laatste sprankeltje hoop op een stunt vervlogen.

    

   • Winnaar van de dag: Marc Hirschi stond pas voor het eerst aan de start van de Waalse Pijl, maar hij werd na zijn indrukwekkende Tour en WK meteen tot de favorieten gebombardeerd. Hoewel hij debuteerde, deelde hij zijn slotklim beter in dan ervaren Muurklimmers als Woods en Kwiatkowski.

    

   • Statistiek: Slechts 1 renner was sinds de Tweede Wereldoorlog jonger dan Marc Hirschi toen hij de Waalse Pijl won: Eddy Merckx was in 1967 enkele maanden jonger dan Hirschi nu.

   Bekijk de ontknoping van de Waalse Pijl: de laatste keer Muur van Hoei

   Vansevenant gegrepen vlak voor de voet van de Muur van Hoei

   Door de afwezigheid van ex-winnaars Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde en Philippe Gilbert kregen we sowieso een nieuwe naam op de erelijst van de Waalse Pijl.

    

   Slechts weinigen zouden gedacht hebben dat Mauri Vansevenant die nieuwe naam zou worden. De jonge renner van Deceuninck-Quick Step ging al na 10 kilometer op pad met 3 metgezellen (Paasschens, Gaillard en Van Poucke), die hij in de laatste grote lus rond Hoei een voor een overboord gooide.

    

   In het peloton werden momenten van grote samenwerking afgewisseld met momenten van windstilte. Dat speelde in de kaart van Vansevenant, die zich solo weerde als een duivel in een wijwatervat.

    

   Op de voorlaatste klim ging Rigoberto Uran alleen op zoek naar de Belg. Hij leek te stranden op 20 seconden, tot Vansevenant vanuit het niets plots de gracht indook. Hij stond snel weer op, maar zijn voorsprong en zijn moreel waren met de klap weg.

    

   Zo kregen we ondanks het gebrek aan uitgesproken topfavoriet toch een klassieke ontknoping op de Muur van Hoei. Tourwinnaar Pogacar zakte van de kanshebbers er als eerste door. Woods stak op 100 meter van de finish zijn hand uit naar de zege, maar viel stil. Hirschi had wel nog voldoende in zijn tank en gooide zijn fiets als eerste over de finish.

   Ai! Vansevant mist een bocht, en is zijn voorsprong kwijt

   Hirschi: "Op de slotklim spreken de benen"

   Marc Hirschi heeft tot nu toe 2 profzeges op zijn naam staan: een rit in de Tour de France en de Waalse Pijl. Tussendoor won hij ook nog eens brons op het WK. "De wedstrijd verliep perfect voor ons."

    

   "Ik voelde mij bij geen enkele van mijn overwinningen supersterk. Meestal ben ik slecht bij de start, maar kan ik mij naar het einde toe motiveren."

    

   "Op deze slotklim spreken de benen. Het is zo steil dat je lang genoeg moet wachten. Het speelt zich ook allemaal in je hoofd af, want de laatste 300 meter moet je door de pijn heen kunnen bijten. Je zit vol melkzuur."

    

   Hirschi profileert zich nu ook tot een van de topfavorieten voor Luik-Bastenaken-Luik van zondag. "Ik wil eerst hier van genieten. Alles wat nu nog komt, is bonus. Maar ik wil wel profiteren van mijn topvorm."

   Verslag van de Waalse Pijl

   Rituitslag Waalse PijlRituitslag Waalse Pijl

   Fase per fase

   1. 16 uur 28 match afgelopen
   2. 16 uur 23. Hirschi staat nu al vrolijk te lachen en alle felicitaties in ontvangst te nemen. Supervorm. .
   3. 16 uur 22. Hirschi wint! Hirschi gooit zijn fiets nog net voor dat van Woods over de finish. De Zwitser wint bij zijn debuut meteen de Waalse Pijl. Cosnefroy eindigt derde. .
   4. 16 uur 22. Pogacar moet afhaken. Het wordt Woods versus Hirschi. .
   5. 16 uur 21. Woods neemt over van Woods, Hirschi in zijn wiel. .
   6. 16 uur 21. Porte trekt het peloton. Kan daar nog iemand over? Hirschi en Pogacar hebben nog overschot. .
   7. 16 uur 21. Woods schuift nu ook op. Ook Porte is er nog bij. .
   8. 16 uur 20. Wellens hangt aan het rekkertje. Van hem zal het niet komen. Vanendert zit op de 3e rij. .
   9. 16 uur 19. Hirschi, Pogacar en Kwiatkowski zijn goed vooraan bij het opdraaien. Devenyns brengt Bagioli naar boven. .
   10. 16 uur 19. UAE wil vroeg oorlog maken. Ineos is nog goed vertegenwoordigd vooraan. .
   11. 16 uur 18. Samensmelting. Op 1,5 kilometer van het einde valt het peloton Uran en Vansevenant op de nek. .
   12. 16 uur 18. We bereiden ons toch weer voor op de sprint op de Muur. Het gewriemel is al bezig. Michel Wuyts.
   13. 16 uur 17. De renner die gevallen was, zou wel eens Vansevenant zelf geweest kunnen zijn. Dan moet die wonderbaarlijk snel weer opgestaan zijn. .
   14. 16 uur 17. Uran sluit dan toch aan bij Vansevant. Die laatste nestelt zich nu in het wiel van de Colombiaan. Het peloton volgt op 200 meter. .
   15. Valpartij. We zien beelden van een renner die in de gracht tuimelt. Het is niet meteen duidelijk wie het is. Was het iemand in de achtergrond? . 16 uur 16.
   16. 16 uur 15. Nog 4 kilometer. Vansevenant loopt zelfs wat verder weg op Uran, maar het peloton nadert wel een beetje. .
   17. 16 uur 14. Uran gaat er niet komen. Maar het zijn deze mannen (in het peloton) die het gaan doen. José De Cauwer.
   18. 16 uur 13. Devenyns zit in tweede positie in het peloton. Hij overlegt nog eens met de ploegleidersauto. Als Vansevenant wordt ingehaald, wordt het alle ballen op Bagioli bij Deceuninck-Quick Step. .