Ion Izagirre is sterkste vluchter, Carapaz lost Roglic af als leider

  Vuelta a España: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 146.4 km
  location 13:08: Biescas - 16:48: Aramón Formigal
  trophy Ion Izagirre
  einde
  startfinish
  020406080100120146.4

   De rit naar Formigal heeft de Vuelta op zijn kop gezet. Ion Izagirre (Astana) maakte het werk van zijn broer Gorka mooi af voor de ritzege. Richard Carapaz was de sterkste van de favorieten en reed Roglic uit de leiderstrui.

   Rit 6 in de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Richard Carapaz heeft vandaag de macht gegrepen in deze Vuelta. Samen met ploegmaat Andrey Amador bracht hij Primoz Roglic een eerste keer in de problemen in de afdaling van de voorlaatste col. Op de slotklim drukte Carapaz helemáál zijn stempel. Het leverde hem de rode trui op. 
   • Verliezer van de dag: 2020 dreigt een pijnlijk jaar te worden voor Primoz Roglic. Na de misgelopen Tourzege moet hij het voorlopig ook in deze Vuelta afleggen tegen de concurrentie. Niet alleen Richard Carapaz, maar ook Hugh Carthy en Daniel Martin waren te sterk voor de Sloveen. Roglic tuimelt zo net voor de rustdag van de 1e naar de 4e plaats.
   • Opvallend: Het is een zondag om niet snel te vergeten voor Ineos Grenadiers, want ook in de Giro was het Britse team succesvol. Filippo Ganna won er de tijdrit, terwijl zijn ploegmaat Tao Geoghegan Hart de eindzege pakte.

   Broers Izagirre spelen het ploegenspel perfect

   Beklimmingen van de Portalet, de Aubisque, de Soulor en aankomst op de Tourmalet, zó had deze Pyreneeënrit eruit moeten zien. De groeiende coronapandemie en de strengere maatregelen in Frankrijk beslisten er anders over.

    

   Plan B dus: een korte, minder zware rit naar het skistation Aramon Formigal (1e categorie) met onderweg ook een colletje van 3e en 2e categorie. Toch leverde de hertekende Pyreneeënrit spektakel op. Een vroege vlucht van 23 renners kreeg de zegen van het peloton en liep tot meer dan 4 minuten uit.

    

   In de afdaling van de Alto de Cotefablo, de opwarmer voor de slotklim, ging Gorka Izagirre solo. In het peloton zorgden de mannen van Ineos Grenadiers dan weer voor verbrokkeling. Plots zat zelfs Primoz Roglic even in de problemen, maar de rode trui kon met de hulp van ploegmaat George Bennett nog terugkeren.

    

   Op de slotklim hield Gorka Izagirre ondanks een krappe voorsprong lang stand tegen de uitgedunde achtervolgersgroep met onder meer Guillaume Martin, Michael Woods en Rui Costa. Eenmaal gegrepen waagde zijn broer Ion zijn kans met nog 3 kilometer te gaan. Hij bleef wél voorop en pakte de ritzege in Formigal. Perfect gespeeld door de broers van Astana.

   Ion Izagirre springt weg uit de kopgroep op 3km van het einde

   Roglic kraakt op de slotklim, Carapaz pakt het rood

   Maar ook Ineos Grenadiers sloeg een slag in deze bergrit in barre weersomstandigheden. De chaotische finale op de slotklim gooide het klassement nog helemaal door elkaar.

    

   Primoz Roglic zakte door het ijs en moest Richard Carapaz laten rijden. De Ecuadoraan smeerde Roglic uiteindelijk 43 seconden aan en snoepte zo zijn rode trui af.

    

   Ook Hugh Carthy deed een uitstekende zaak. Hij finishte enkele seconden voor Carapaz en staat nu tweede in de stand op 18 seconden. Daniel Martin verloor bijna een halve minuut op Carapaz. De Ier is nu derde op 20 seconden.

    

   Roglic zakt terug naar de vierde plaats. De Sloveen moet al een halve minuut goedmaken op de nieuwe rodetruidrager.

   Ontknoping van de 6e Vuelta-rit: Slotklim Aramon Formigal zorgt voor een slagveld

   Ion Izagirre: "Mijn broer heeft zich opgeofferd"

   Na een ritzege in de Giro (2012) en ééntje in de Tour (2016) heeft Ion Izagirre nu ook succes geboekt in de Vuelta. “Het geeft een enorme voldoening om in de drie grote ronden een rit te winnen. Het was nochtans een heel lastige rit."

    

   "Het was een ruime kopgroep en er zaten een paar ploegen bij met 3 renners . Mijn broer heeft zich daarom opgeofferd door die ploegen uit hun kot te lokken. Op die manier heeft hij het makkelijker gemaakt voor mij, hij zorgde voor rust. Ik wist dat op 3 kilometer van de finish het lastigste stuk van de slotklim begon. Toen zag ik mijn kans schoon."

   Carapaz: “We wilden het klassement op zijn kop zetten”

   Richard Carapaz stond na de rit te blinken in de rode trui. De 27-jarige Ecuadoraan wou vooral zijn team bedanken. “Dit is een beloning voor de hele ploeg, want we hebben een hele week hard gewerkt. De Vuelta duurt nog lang, maar we zullen er alles aan doen om deze trui te verdedigen.”

    

   Carapaz zorgde samen met ploegmaat Amador voor een schifting in de afdaling van de Alto de Cotefablo. Ook Roglic kwam daardoor in de problemen. “We wisten dat het een technische afdaling was en dat we daar konden versnellen. We wilden vandaag het klassement op zijn kop zetten. We wisten dat er kansen lagen, zeker in deze weersomstandigheden.”

    

   Carapaz maakte uiteindelijk zelf het verschil op de slotklim. “We wisten dat de laatste 3 kilometer zeer lastig waren. Ik heb een aanval van ver gelanceerd en dat heeft goed gewerkt, ondanks de bittere koude.”

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Ion IzagirreAST3:41:00
   2Michael WoodsEF1+25
   3Rui CostaUAD+25
   4Robert PowerSUN+27
   5Michael ValgrenNTT+27
   6Guillaume MartinCOF+27
   7Mattia CattaneoDQT+38
   8Hugh CarthyEF1+48
   9Gorka IzagirreAST+53
   10Sergio HenaoUAD+55

   Fase per fase

   1. 16 uur 50. Carapaz pakt de rode trui! Roglic is zijn rode trui kwijt, hij finisht op 43 seconden van Carapaz. De Sloveen moest ook Daniel Martin laten rijden. .
   2. 16 uur 49. Carthy komt enkele seconden voor Carapaz binnen. Het is nu wachten op Roglic. .
   3. 16 uur 49. Woods is de beste van de achtervolgers, hij wordt tweede. De derde plaats is voor Costa. .
   4. 16 uur 48. Ion Izagirre wint! Ion Izagirre komt solo aan na een knap kunststukje op de slotklim! .
   5. Izagirre op weg naar winst. Ion Izaguirre is aan de laatste kilometer bezig. Hij is op weg naar een knappe overwinning in deze Pyreneeënrit. . 16 uur 47.
   6. 16 uur 46. Carapaz rijdt samen met Carthy, Gaudu en Soler. Het verlies voor Roglic loopt op tot 30 seconden. .
   7. 16 uur 44. Carapaz virtueel in het rood. Het is chaos op de slotklim, maar nu komt er toch wat licht in de duisternis. Carapaz is zowaar weggereden van Roglic en co. De Ecuadoraan heeft 20 seconden voorsprong en pakt op dit moment de rode trui. .
   8. 16 uur 42. Roglic beent Martin bij. Ion Izagirre heeft toch een mooi gaatje geslagen. In de achtergrond zien we hoe Roglic een gaatje moet dichten op Daniel Martin. .
   9. 16 uur 41. Complete verbrokkeling op deze slotklim, zowel in de kopgroep als in het uitgedunde peloton. Ion Izagirre heeft een kleine voorsprong op een groepje met Woods, Valgren, Costa en Guillaume Martin. .
   10. 16 uur 41. Ion Izagirre springt weg! Hebben ze bij Astana het spel perfect gespeeld? Na het beukwerk van Gorka is het nu zijn broer Ion die er alleen vandoor gaat. .
   11. 16 uur 40. Ook in het peloton wordt er nu slag om slinger gedemarreerd. Chaves probeert weg te springen.  .
   12. 16 uur 37. Woods schudt aan de boom in de kopgroep en maakt slachtoffers. Onder meer Van Baarle moet lossen. .
   13. 16 uur 36. Nog 5 km. Gorka Izagirre blijft voluit meedraaien in de kopgroep. Bij Astana lijken ze te mikken op zijn broer, Ion. Het peloton is nu genaderd tot op 1'50". .
   14. 16 uur 35. Gorka Izaguirre is nu dan toch gegrepen door de achtervolgersgroep. Of wat daar nog van overblijft.  .
   15. 16 uur 32. Peloton maakt vaart. Valverde geeft er op kop van het peloton nog eens een snok aan en zet zich opzij. Het is nu aan Soler om het tempo te bepalen en ook hij geeft gas. Kan het peloton de kloof dan toch nog dichten? .
   16. 16 uur 32. De winnaar zit bij de vluchters van de dag. De achterstand van het peloton is te groot. Met nog 7 kilometer te gaan volgen Roglic & co nog altijd op 2'20". .
   17. 16 uur 29. Nog 8 km. Izagirre wil vooralsnog van geen wijken weten. Hij blijft maar met een voorgift van zo'n 13 seconden voor de achtervolgers rijden.  .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdsemi bergetappeIrún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2wegwedstrijdsemi bergetappePamplona - Lekunberri151,6 kmSolerRoglic
   3wegwedstrijdsemi bergetappeLodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166,1 kmMartinRoglic
   4wegwedstrijdGarray - Ejea de los Caballeros191,7 kmBennettRoglic
   5wegwedstrijdsemi bergetappeHuesca - Sabiñánigo184,4 kmWellensRoglic
   6wegwedstrijdbergetappeBiescas - Aramón Formigal146,4 kmIzagirreCarapaz
   7wegwedstrijdsemi bergetappeVitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159,7 kmWoodsCarapaz
   8wegwedstrijdbergetappeLogroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9wegwedstrijdCastrillo del Val - Aguilar de Campoo157,7 kmAckermannCarapaz
   10wegwedstrijdCastro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11wegwedstrijdbergetappeVillaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12wegwedstrijdbergetappePola de Laviana - Alto de l'Angliru109,4 kmCarthyCarapaz
   13individuele tijdritMuros - Mirador de Ézaro33,7 kmRoglicRoglic
   14wegwedstrijdsemi bergetappeLugo - Ourense204,7 kmWellensRoglic
   15wegwedstrijdsemi bergetappeMos - Puebla de Sanabria230,8 kmPhilipsenRoglic
   16wegwedstrijdsemi bergetappeSalamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17wegwedstrijdbergetappeSequeros - Alto de La Covatilla178,2 kmGauduRoglic
   18wegwedstrijdMadrid - Madrid139,6 kmAckermannRoglic