Sam Bennett kan kanonskogel Philipsen nog net remonteren in Vuelta-sprint

  Vuelta a España: Rit 4einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGarray - AankomstEjea de los Caballeros -
  Afstand191,7 km
  0306090120150191.7

   Sam Bennett heeft de eerste massasprint in de Vuelta krachtig naar zijn hand gezet. Jasper Philipsen leek op weg naar ritwinst, maar werd nog geremonteerd door de Ier van Deceuninck-Quick Step. Leider Primoz Roglic kende een rustige dag in het peloton.

   Rit 4 in een notendop:

   • Sleutelmoment: Jasper Philipsen draait de laatste bocht voor de finish als eerste op en zet meteen zijn sprint in. Hij slaat een enorm gat en lijkt op weg naar een eerste ritzege in een grote ronde. Maar dat was buiten de waard Sam Bennett gerekend, die ultiem nog over Philipsen knalt.

    

   • Winnaar van de dag: Er zijn maar een handvol sprinters in de Vuelta, maar er zijn ook maar een handvol sprintkansen en Sam Bennett slaagt er meteen in om de eerste kans meteen te grijpen. Hij is na Primoz Roglic de tweede renner die dit jaar een rit kan winnen in twee grote rondes.

   Voorspelbaarheid troef, enkel opwinding in laatste kilometer

   Het zware drieluik van de eerste dagen lag toch wat op de maag, maar gelukkig werkte de 4e rit als een digestief om de boel wat beter te laten verteren.

    

   Het koersverloop was ook niet al te complex: 4 renners (Smit, Ezquerra, Maté en Tanfield) dienden een hele dag als lokaas voor het peloton, waar enkel een kort waaierstuk voor opschudding zorgde.

    

   Op 15 kilometer van de finish gebeurde het onvermijdelijke en kon het voltallige peloton de massasprint inzetten. Er werd een duel tussen Bennett en Ackermann verwacht, maar Jasper Philipsen legde zich niet zomaar neer bij die hegemonie.

    

   Philipsen kwam met zijn UAE-ploeg net op het juiste moment aan het voorfront. Hij maakte van de haakse bocht in de laatste 300 meter gebruik om zichzelf in de dalende strook naar de finish als een kanonskogel af te schieten. Even leek het erop dat een eerste Belgische zege in deze Vuelta binnen was, maar in de laatste meters ging het weer een klein beter bergop en viel Philipsen wat stil. Dat deed Bennett niet: hebbes, dacht hij, en de ritzege ging niet naar België maar naar Ierland.

   Bekijk hier de sprint

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Bennett: "Toen Philipsen ging, dacht ik dat het voorbij was"

   Sam Bennett had niet alleen de groene trui maar ook 2 ritzeges meegenomen uit de Tour, maar nog was zijn zegehonger niet gestild dit seizoen. "Maar toen Philipsen zo explosief wegschoot, dacht ik niet dat ik het nog zou halen."

    

   "Het was een snelle en ietwat nerveuze aanloop. In de finale hadden we moeite om ons te groeperen, maar op het juiste moment waren we er wel. We waren zelfs met meer volk dan was afgesproken. Echt fantastisch werk."

    

   "Die laatste bocht zag er wat gevaarlijk uit, ik vreesde voor een valpartij en dus koos ik voor de buitenkant. Maar Philipsen kwam door aan de binnenkant en schoot meteen weg. Ik dacht dat het voorbij was, maar ik had uiteindelijk nog genoeg kracht om te blijven versnellen."

   Fase per fase

   1. 17 uur 15 match afgelopen
   2. 17 uur 14. Mareczko wordt 3e, voor Ackermann en Thijssen. Er eindigen dus 2 Belgen in de top 5. .
   3. 17 uur 14. Slim gespeeld van Philipsen, maar niet slim genoeg. Of Bennett was gewoon te sterk. .
   4. 17 uur 13. Bennett wint! Jasper Philipsen lijkt de anderen te verrassen met een heel lange sprint. Sam Bennett slaagt er op de valreep in om hem nog te remonteren. Balen voor Philipsen. .
   5. Laatste km. PHilipsen gaat van heel ver aan. . 17 uur 13.
   6. Laatste km. Philipsen, Bennett en Ackermann. De verwachte 3 zijn op de afspraak. Ook Moschetti zit niet ver. Maar hij is alleen. . 17 uur 12.
   7. Laatste km. In dalende lijn hebben we de laatste kilometer ingezet. Philipsen wordt nu ook gebracht. . 17 uur 12.
   8. 17 uur 11. Het waaiert een beetje uit. De massale aanwezigheid van treintjes, zoals in de Tour, zien we niet. .
   9. 17 uur 10. Onder het spandoek van de 3 kilometer gooit Deceuninck-Quick Step de troeven op tafel. Voorlopig wordt de krachtmeting met Bora-Hansgrohe gewonnen. .
   10. 17 uur 10. De mannen van Deceuninck-Quick Step zitten klaar om de sprong te wagen. Timing is belangrijk. Sven Nys.
   11. 17 uur 10. Het zijn in ieder geval brede wegen, dus gevaarlijke toestanden zijn het momenteel niet. .
   12. 17 uur 09. Ook Sunweb meldt zich nu nadrukkelijk. Voor wie of wat? UAE houdt het voorlopig nog rustig, al is Philipsen nog goed omringd. .
   13. 17 uur 06. De snelheid ligt bijzonder hoog. Bora-Hansgrohe heeft nu de kop genomen. Het spel voor de positionering is ingezet. .
   14. 17 uur 04. De sprintersploegen bekijken het nog altijd vanaf de tweede rij. Movistar is het actiefst en ook Israel en Astana zitten goed vooraan. .
   15. 17 uur . Alles samen. De veer breekt dan toch bij Smit, die zich op de kant zet en laat inlopen. Een compact peloton begint aan de laatste 14 kilometer. .
   16. 16 uur 57. Smit mag nog wat spartelen op zijn bovenbuis, zo'n 50 meter voor het peloton uit Maar hij wil maar niet opgeven. .
   17. 16 uur 55. Het is stilte voor de storm. Sven Nys.
   18. 16 uur 52. De klassementsploegen blijven aan de top van de piramide in het peloton. De sprintersploegen mogen zich even terug in de wachtkamer zetten. .
   19. 16 uur 52. Alsof hij aan een afdaling van een zware col bezig is, zet Smit zich op zijn buis om zoveel mogelijk snelheid te maken. Een bijzonder zicht wel. .
   20. 16 uur 49. Smit solo. Willie Smit heeft de hulp van Tanfield niet nodig. De Zuid-Afrikaan gaat er alleen vandoor. In de verte zien we het peloton wel al opdoemen. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
   3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
   4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
   5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
   6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
   7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
   8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
   10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
   13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
   14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
   15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
   16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
   18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic