Soler soleert naar zege, rode trui Roglic wint sprint der favorieten

Vuelta a España: Rit 2
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 151.6 km
location 14:00: Pamplona - 17:45: Lekunberri
trophy Marc Soler
einde
startfinish
020406080100120151.6

  De Spanjaard Marc Soler (Movistar) heeft de tweede rit in de Vuelta gewonnen. Hij glipte in het slot weg uit een elitegroepje. De sprint om plaats twee werd gewonnen door leider Primoz Roglic. Tim Wellens liet zich ook zien vandaag, met een eenzame ontsnapping.

  Rit 2 van de Vuelta in een notendop

  • Sleutelmoment: Marc Soler neemt bijna de hele slotklim voor zijn rekening in dienst van Mas, maar vlak voor de top van de Alto de San Miguel moet hij toch laten lopen. In de afdaling komt hij toch weer aansluiten en omdat niemand het initiatief wil nemen in de favorietengroep gaat hij er meteen op en over.
   
  • Winnaar van de dag: Soler won op jonge leeftijd Parijs-Nice, maar sindsdien was het voornamelijk kommer en kwel voor het Spaanse talent. Vandaag ontpopte hij zich van superknecht tot afwerker met dienst. De vreugde was dan ook navenant.

   

  • Verliezer van de dag: Tom Dumoulin kon gisteren nog enigszins de schade beperken, maar vandaag liet de Nederlander het snel lopen. Uiteindelijk kwam hij binnen op meer dan 8 minuten. Welke rol speelt hij nog in deze Vuelta?

   

  • Opvallend: Het is nog maar de 2e overwinning voor Movistar dit seizoen. Voor de 1e winst moeten we bijna 9 maanden terug gaan. Toen werd de Trofeo Pollença gewonnen door... Marc Soler.

  Sterke Marc Soler houdt favorieten af en wint de 2e rit in de Vuelta

  Wellens kleurt de dag, Soler zorgt voor straaltje zon voor Movistar

  Voor de 2e dag op een rij was Tim Wellens een van de hoofdrolspelers in de vlucht van de dag, maar voor de 2e dag op een rij nam die vlucht geen al te hoge vlucht. Wellens probeerde het op 70 kilometer zelfs nog een tijdje alleen, maar ook dat was vruchteloos.

   

  Dat kwam voornamelijk door Movistar, dat er in eigen streek op gebrand was zich te tonen. Van een waaierstuk vlak na de 2e beklimming maakte de voltallige ploeg gebruik om het peloton in twee stukken te scheuren. Alle klassementsmannen waren bij de pinken, maar het zou nadien niet meer stilvallen.

   

  Richard Carapaz zorgde met een duo-aanval met ploegmaat Amador voor de prelude op de finale, waar de Alto de San Miguel als zeef diende voor het peloton. We zagen na het beukwerk van Soler dezelfde namen als gisteren overleven, met uitzondering van Grossschartner en Bagioli, die daar uiteindelijk een (klein) prijsje voor moesten betalen.

   

  Vlak voor de top zorgde een nieuwe impuls ervoor dat Soler de favorieten moest laten rijden. In de afdaling durfde niemand in die groep risico's of zijn verantwoordelijkheid nemen en zo kon Soler erop en erover knallen.

   

  Jumbo-Visma deed nog een schuchtere poging om toch nog te naderen, maar met deze vette vis voor zijn neus was Soler bereid om tot aan het gaatje te gaan bergaf, ook al was het wegdek door de lichte regen gladder geworden.

   

  19 seconden na Soler won rode trui Roglic toch nog het sprintje om de tweede plaats, waardoor hij dankzij de boni's alsnog een klein beetje verder wegloopt van de concurrentie.

  Sterke Soler neemt bijna volledige klim naar Alto de San Miguel voor zijn rekening

  Soler springt weg uit de kopgroep in de afdaling

  En houdt stand in het slot

  Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

    naamploegresultaat
  1Marc SolerMOV3:47:04
  2Primož RoglicTJV+19
  3Daniel MartinISN+19
  4Richard CarapazIGD+19
  5Alejandro ValverdeMOV+19
  6Enric MasMOV+19
  7Esteban ChavesMTS+19
  8Hugh CarthyEF1+19
  9Sepp KussTJV+19
  10George BennettTJV+19

  Soler: "Dit doet dubbel deugd, zeker na zo'n moeilijk jaar"

  Marc Soler vierde zijn overwinning uitbundig. Met gebalde vuisten reed hij Lekunberri binnen. "Dit doet dubbel deugd: ten eerste is dit een overwinning voor eigen volk voor Movistar en ten tweede is dit mijn eerste zege in een grote ronde. En dat na een moeilijk jaar."

   

  "We waren zeer gemotiveerd vandaag en ik kende het terrein goed. Eerst legden mijn ploegmaats de basis op het vlakke en daarna ben ik met dubbele snelheid aan de klim begonnen. Ik moest op het einde van de klim wel lossen, maar ik dacht: ik hou mijn tempo aan. En dat heb ik gedaan tot aan de finish."

  Fase per fase

  1. 17 uur 45. Op een minuut komt Bagioli binnen, kort gevolgd door Grossschartner. Dat waren de enige 2 renners uit de top 10 die niet mee waren in de groep-Roglic. .
  2. 17 uur 45. Soler slim. Soler heeft ten volle van zijn overwinning kunnen genieten. Roglic raapt nog wat extra bonificaties op, voor de neus van Daniel Martin. .
  3. 17 uur 44. Hij balt zijn vuist en maakt wilde gebaren. Dit zal misschien nog mooier zijn dan zijn eindzege in Parijs-Nice. .
  4. 17 uur 43. Soler zit in de laatste kilometer. Hij kan al beginnen te genieten van de overwinning.  .
  5. 17 uur 43. Stress alom! Hij is nog niet zegezeker. José De Cauwer.
  6. 17 uur 43. Soler lijkt zegezeker. Soler blijft een mooie buffer hebben. De laatste 2 kilometer is wel wat minder dalend. Dit zou niet meer mogen mislopen. .
  7. 17 uur 39. Kuss steekt nu toch ook een handje toe bij Bennett. Jumbo-Visma wil blijkbaar een 2e etappezege, met Roglic dan wellicht. .
  8. 17 uur 39. Soler moet hopen dat hij uit beeld blijft op die slingerende wegen. Dat zal heel belangrijk zijn. José De Cauwer.
  9. Regen. Intussen is het lichtjes beginnen te regenen, wat de afdaling natuurlijk nog iets gevaarlijker maakt. Soler schuwt de risico's alvast niet. . 17 uur 37.
  10. 17 uur 37. Valverde zal het Soler misschien wel gunnen, maar hij zal toch ook een beetje aan het tandenknarsen zijn, want hij ziet hier mogelijk een gouden kans door de neus geboord. .
  11. 17 uur 36. Soler neemt steeds meer afstand. Bennett moet de kastanjes uit het vuur halen voor de rode trui. Soler is wel geen bedreiging voor de rode trui. .
  12. Tijdsverschil. Soler heeft een goeie 10 seconden voorsprong. Hij twijfelt nu niet meer. . 17 uur 34.
  13. 17 uur 33. Pony's op de weg! Plots steken een vijftal pony's de weg over. De renners weten even niet goed wat ze hiermee moeten aanvangen. Maar gelukkig loopt alles zonder problemen af. Geen Zabel in Gent-Wevelgem-toestanden. .
  14. 17 uur 31. Bennett komt weer aansluiten. Dat wil toch zeggen dat het in die groep wat stilvalt. José De Cauwer.
  15. 17 uur 30. Soler solo. Het antwoord op de vorige vraag is: Soler! Vlak voor de top moest hij lossen, maar nu knalt hij op en over de kopgroep. Wie knapt dit nog op? .
  16. 17 uur 29. Waaghalzen kunnen in de achtergrond misschien wel nog terugkeren. Wie durft het meeste risico te nemen? .
  17. 17 uur 28. Valverde-tijd? We gaan met een elitegroepje de afdaling in. Is dit dé kans voor de 40-jarige Valverde om zijn 13e ritzege in de Vuelta binnen te halen? .
  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdsemi bergetappeIrún - Arrate173 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdsemi bergetappePamplona - Lekunberri151,6 kmSolerRoglic
  3wegwedstrijdsemi bergetappeLodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166,1 kmMartinRoglic
  4wegwedstrijdGarray - Ejea de los Caballeros191,7 kmBennettRoglic
  5wegwedstrijdsemi bergetappeHuesca - Sabiñánigo184,4 kmWellensRoglic
  6wegwedstrijdbergetappeBiescas - Aramón Formigal146,4 kmIzagirreCarapaz
  7wegwedstrijdsemi bergetappeVitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159,7 kmWoodsCarapaz
  8wegwedstrijdbergetappeLogroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
  9wegwedstrijdCastrillo del Val - Aguilar de Campoo157,7 kmAckermannCarapaz
  10wegwedstrijdCastro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
  11wegwedstrijdbergetappeVillaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
  12wegwedstrijdbergetappePola de Laviana - Alto de l'Angliru109,4 kmCarthyCarapaz
  13individuele tijdritMuros - Mirador de Ézaro33,7 kmRoglicRoglic
  14wegwedstrijdsemi bergetappeLugo - Ourense204,7 kmWellensRoglic
  15wegwedstrijdsemi bergetappeMos - Puebla de Sanabria230,8 kmPhilipsenRoglic
  16wegwedstrijdsemi bergetappeSalamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
  17wegwedstrijdbergetappeSequeros - Alto de La Covatilla178,2 kmGauduRoglic
  18wegwedstrijdMadrid - Madrid139,6 kmAckermannRoglic