Roglic plooit, maar breekt niet na ultieme aanval van Carapaz en pakt eindzege in Vuelta

  Vuelta a España: Rit 17einde
  11 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSequeros - AankomstAlto de La Covatilla -
  Afstand178,2 km
  0306090120150178.2

   Primoz Roglic heeft de eindzege in de Vuelta veilig kunnen stellen in de laatste bergrit, ondanks een ultieme aanval van Richard Carapaz. De Sloveen hield 24 seconden over. De ritzege op La Covatilla was voor de Fransman David Gaudu. Die behaalde zijn tweede ritzege in deze Vuelta.

   De voorlaatste etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Even moet het doemscenario van de Tour toch door het hoofd van Roglic gegaan zijn toen Carapaz wegsprong op de slotklim en de Sloveen moest passen. Maar Roglic wist de schade dit keer wél te beperken. Na een 2e plaats in de Tour pakt hij nu de eindwinst in de Vuelta.
   • Verliezer van de dag: Richard Carapaz kan zichzelf weinig verwijten. Hij moest vandaag aanvallen en deed dat ook. De Ecuadoraan maakte het Roglic nog knap lastig met zijn versnelling op de slotklim, maar moet uiteindelijk wel vrede nemen met de tweede plaats in deze Vuelta.
   • Opvallend: Primoz Roglic volgt zichzelf op als eindwinnaar van de Vuelta. De laatste die daar in slaagde, was Roberto Heras. Hij won de Ronde van Spanje in 2003, 2004 en (na een juridische strijd volgend op zijn positieve dopingcontrole) 2005. 

   Bekijk de slotfase:

   Carapaz speelt alles of niks op La Covatilla

   Nog 1 keer knallen in de voorlaatste rit van de Vuelta. Dat was de opdracht voor Primoz Roglic. Of in elk geval een herhaling van het Tour-scenario voorkomen. Toen begon hij op de voorlaatste dag met 57 seconden voorsprong aan de klimtijdrit, maar pakte Tadej Pogacar hem alsnog het geel af. Vandaag begon Roglic met een voorgift van 45 seconden op Richard Carapaz.

    

   Op het menu dit keer geen klimtijdrit, wel een pittige bergrit over 5 beklimmingen met aankomst op La Covatilla, een col buiten categorie. Het verwachte vuurwerk bij de favorieten bleef daar niet uit. Carthy stak het vuur aan de lont en kreeg Carapaz meteen mee. Roglic moest even naar adem happen, maar beende het duo bij. In zijn ééntje, want superknecht Kuss moest passen.

    

   Met ook Vlasov en Mas erbij kregen we zo een select gezelschap op de flanken van de slotklim. Mas en Carthy waagden om de beurt hun kans, maar wegraken lukte hen niet. Op iets meer dan 3 kilometer van de top ging Carapaz ervandoor en zijn aanval had veel meer panache. Roglic ging er alleen achteraan, maar kon de Ecuadoraan niet volgen en werd weer gegrepen door Mas en Carthy.

   VIDEO: De versnelling van Carapaz

   Roglic ziet af, maar geeft eindzege dit keer niet meer weg

   Het zag er even penibel uit voor Roglic, maar plots kreeg hij hulp van ploegmaat Hofstede, een overblijver van de vroege vlucht. De Nederlander hielp mee om de schade te beperken, terwijl Carapaz alles op alles zette. Hij liep tot een halve minuut uit, een nieuw rampscenario loerde om de hoek voor Roglic.


   Maar zover kwam het niet. Roglic moest ook Carthy nog laten rijden, maar de eindzege gaf hij niet meer weg. In de slotkilometer tastte de Sloveen nog 1 keer diep in zijn krachtenarsenaal en knalde solo naar de finish. Daar hield hij uiteindelijk nog 24 seconden over van zijn voorsprong op Carapaz. Roglic wint zo voor het tweede jaar op rij de Vuelta. 


   Er was natuurlijk ook nog de strijd voor de ritzege. Uit een ruime kopgroep van aanvankelijk 34 renners bleven op de slotklim uiteindelijk enkel Gaudu, Ion Izagirre en Mäder over. Gaudu bleek na een dag in de aanval nog het meeste overschot te hebben. Hij ging er solo vandoor en pakte op La Covatilla zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje.

   Roglic: "Ik had niet altijd de controle, maar ik moest gewoon mijn ding doen"

   Gaudu: "Mijn Vuelta is nu nog meer geslaagd"

   Bekijk hier de reacties van bergtrui Guillaume Martin en witte trui Enric Mas:

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1David GauduGFC4:54:32
   2Gino MäderNTT+28
   3Ion IzagirreAST+1:05
   4David De La CruzUAD+1:05
   5Mark DonovanSUN+1:53
   6Michael StorerSUN+1:53
   7Guillaume MartinCOF+2:23
   8Richard CarapazIGD+2:35
   9Hugh CarthyEF1+2:50
   10Primož RoglicTJV+2:56

   Fase per fase

   1. 17 uur 09. Gaudu pakt zijn tweede ritzege, Roglic wint de Vuelta.

    Gaudu pakt zijn tweede ritzege, Roglic wint de Vuelta

   2. 17 uur 08. Roglic wint de Vuelta! Roglic komt aan en pakt de eindzege! Hij houdt nog 21 seconden over van zijn voorsprong. Geen herhaling van het Tour-scenario voor de Sloveen. .
   3. 17 uur 08. Roglic rijdt nog weg van Mas, Carthy is intussen binnen. .
   4. 17 uur 08. Carapaz is binnen, het wordt tellen nu! .
   5. 17 uur 07. Carapaz is op weg naar de finish. Hij zal wellicht net te kort komen voor de eindzege. .
   6. 17 uur 07. Soler is bij Roglic en co gekomen en werkt zich nu uit de naad voor Mas. .
   7. 17 uur 06. Carapaz moet nog 17 seconden goedmaken. Izagurre komt intussen als tweede over de finish. .
   8. 17 uur 06. Carthy is weggereden bij Roglic.  .
   9. 17 uur 05. De aandacht weer naar de strijd voor de eindzege nu. Kan Roglic standhouden? .
   10. 17 uur 05. Gaudu wint! Gaudu rondt een dag in de aanval prachtig af en pakt zijn tweede ritzege! Knap nummer alweer van de Fransman. .
   11. 17 uur 04. Carapaz zet alles op alles. Hofstede moet intussen afhaken, Roglic staat er alleen voor. .
   12. Laatste km. Gaudu is op weg naar zijn tweede ritzege. Hij zit in de laatste kilometer. . 17 uur 03.
   13. 17 uur 02. Hofstede neemt Roglic op sleeptouw. Kan hij de schade helpen beperken? Het is razend spannend. .
   14. 17 uur 02. Redt Hofstede de Vuelta voor Primloz Roglic? Renaat Schotte.
   15. 17 uur 01. Carapaz heeft 22 seconden voorsprong op Roglic. Zit er een herhaling van het Tour-scenario aan te komen? .
   16. 17 uur 01. Hofstede hangt er zowaar nog tussen. Hij kan nog een belangrijke pion worden voor Roglic. .
   17. 17 uur . Het is vechten voor Roglic, terwijl Carapaz nog maar eens verdappert. Hij moet 45 seconden goedmaken. Lukt hem dat? .
   18. 17 uur . Carapaz rijdt verder weg! Roglic wordt weer gegrepen door Mas en Carthy. .
   19. 16 uur 59. Carapaz geeft alles, Roglic volgt op korte afstand. .