Jasper Philipsen boekt eerste ritzege in grote ronde na machtige sprint

  Vuelta a España: Rit 15einde
  16 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMos - AankomstPuebla de Sanabria -
  Afstand230,8 km
  0306090120150180210230.8

   Jasper Philipsen (UAE) heeft de 15e etappe in de Ronde van Spanje gewonnen, zijn mooiste overwinning uit zijn jonge carrière. Onze 22-jarige landgenoot was de snelste van het pak op een lastige aankomst na de langste etappe in deze Vuelta.

   De 15e rit in een notendop

   • Winnaar van de dag: Geen twijfel, Jasper Philipsen overleefde een heuvelachtige etappe, meteen ook de langste Vuelta-etappe, en maakte het perfect af met een beresterke sprint, waar hij spurtbom Ackermann te grazen nam.
   • Verliezer van de dag: Pascal Ackermann zette zijn mannetjes quasi de hele dag aan het werk bij Bora-Hansgrohe waardoor de vluchters vandaag weinig tot geen kans maakten. Maar met een tweede plek zal de Duitser vandaag zeker niet tevreden zijn.
   • Pluim van de dag: Aanvallen doet hij deze Vuelta naar hartelust en ook na zijn zege van gisteren trok Tim Wellens weer in het offensief. Maar de grootste pluim is voor Mattia Cattaneo, de laatste overblijver uit de vlucht van de dag, die maar net voor het einde werd gegrepen.
   • Opvallend: De laatste keer dat de aankomst in de Vuelta in Puebla de Sanabria lag, won er ook een Belg. Toen won Jonas Van Genechten de sprint van onder anderen Valverde en Gilbert.
   • Statistiek: Philipsen (22 jaar, 248 dagen) is de jongste Belgische ritwinnaar in een grote ronde sinds Eric Vanderaerden (22 jaar, 162 dagen) in 1984 de rit op de Champs-Élysées won. 

   Bekijk de sprint van Philipsen

   Wellens laat medevluchters gaan, Philipsen toont zijn kracht in de sprint

   Met 230,8 kilometer was de etappe van Mos naar Puebla de Sanabria de langste uit deze Vuelta. Voer voor de vluchters, dat stond toch in de sterren geschreven. Voor Gerben Thijssen was het game over, onze landgenoot moest met maag- en darmklachten opgeven.

    

   Na talloze ontsnappingspogingen was het pas na 55 kilometer, op de eerste beklimming, dat de kopgroep werd gevormd. Onder impuls van, hoe kan het ook anders, Tim Wellens, kregen dertien renners een bonus die net geen 6 minuten haalde.

    

   Bij Bora-Hansgrohe hadden ze hun zinnen blijkbaar op de lange etappe gezet. Sprinter Pascal Ackermann voelde zich goed en zette enkele pionnetjes aan het werk. De voorsprong van Wellens en co kreeg al snel een knauw. 

    

   Wellens voelde de bui al hangen en liet zijn 12 compagnons, met onder anderen Rui Costa, Sanchez, Martin en Cattaneo, plots zomaar rijden. Ook morgen staat er een rit op het menu waarvan hij wel wil smullen, dus besloot de Lotto-Soudal-renner te stoppen met zijn beukwerk tegen de wind.

    

   Zijn medevluchters voelden de hete adem van het langgerekte peloton in de nek, maar Cattaneo waagde toch nog zijn kans. Even leek de vogel gaan vliegen en leek de Italiaan op weg naar de 100e zege in een grote ronde voor Deceuninck-Quick Step, maar op een kilometer of 8 van het einde stond plots de man met de hamer.

    

   Cattaneo werd opgepeuzeld, wat er nog overbleef van het peloton maakte zich op voor een sprint. Daar was het zoeken naar Ackermann, maar die liet zich verrassen door een beresterke aanzet van Philipsen. Onze landgenoot hield de Duitser al bij al makkelijk af, met Steimle eindigde er een andere duitser op de derde plek.

   Wellens laat begaan en schakelt over op recuperatiemodus

   Bergkoning Martin

   Na de vijftiende etappe kunnen we alvast zeker zijn van 1 klassement. Guillaume Martin (Cofidis) graaide tijdens zijn vlucht voldoende punten mee om zeker te zijn van de bergtrui.

    

   Met nog 54 punten te rapen onderweg en een voorsprong van 55 punten op de tweede, Tim Wellens, kan hij niet meer worden bijgebeend. Zonder ongelukken mag hij zich in Madrid dus tot bergkoning kronen.

   Philipsen: "Had helemaal niet gedacht dat het vandaag een sprint zou worden"

   Philipsen: "Ik wacht al heel de Vuelta op het goeie moment"

   Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15

   Fase per fase

   1. 16 uur 50. Hoe verliep de sprint? Philipsen ging de laatste 500 meter in in 7e positie en reageerde kloek op de aanzet van Morkov. Ackermann probeerde onze landgenoot nog te remonteren, maar zelfs van ver kon Philipsen de Duitser nog afhouden. Steimle werd nog derde. .
   2. 16 uur 50. Hier kan je alleen maar stil van worden. Renaat Schotte.
   3. 16 uur 49. Philipsen wint!! Belgisch succes! Jasper Philipsen wint de langste Vuelta-rit en houdt Ackermann knap af in een beresterke sprint. .
   4. 16 uur 48. Morkov gaat zelf aan!  .
   5. 16 uur 48. Nog 500 meter! Ook Morkov en Bagioli doen mee. .
   6. 16 uur 48. Philipsen zit in 7e positie, Ackermann zit 2 plekjes voor hem. .
   7. Laatste kilometer! We gaan de laatste kilometer in. Op 500 meter van de streep gaat het wat bergop, wie heeft nog het meeste in huis? . 16 uur 47.
   8. 16 uur 46. Het wordt een vreemde sprint. Renaat Schotte.
   9. 16 uur 46. Een mannetje van Burgos probeert de sprint te ontlopen, maar krijgt niet veel ruimte.  .
   10. 16 uur 44. Cattaneo ingerekend. Alles zit weer samen! Cattaneo is weer gegrepen en in de rapte zien we Philipsen inderdaad nog zitten. Bij Deceuninck-Quick Step kunnen Bagioli of Morkov ook afwerken. .
   11. 16 uur 43. Wie zit er nog in het peloton? Wie de snelle mannen zijn die nog in het peloton zitten, weten we niet zeker. Wel weten we dat Ackermann er nog zit, aangezien ze bij Bora blijven werken.  Ook UAE komt meewerken, dus zal Philipsen er ook nog zitten? Bij Lotto-Soudal wagen ze hun kans met Van der Sande. Of wordt het Dewulf? Bennett is er niet meer bij. De Ierse kampioen moest eerder al lossen. .
   12. 16 uur 42. Game over voor Cattaneo. Cattaneo kijkt achterom en voelt de bui hangen. Jammer, maar helaas voor de Italiaan. .
   13. 16 uur 41. Lotto-Soudal werkt mee. In het peloton komt Lotto-Soudal een handje toesteken. Wagen zij hun kans met Van der Sande? .
   14. 30". Het rugnummer 13 bij Cattaneo doet het al vermoeden: de vluchter telt nog maar een halve minuut voorsprong en is een vogel voor de kat, krijgen we dan toch een massaspurt? . 16 uur 39.
   15. 16 uur 37. Ik denk dat Cattaneo zichzelf aan het tegenkomen is. Renaat Schotte.
   16. 16 uur 36. Bora-Hansgrohe jaagt. Het worden nog 10 lange kilometers voor Cattaneo, die de wind nog eens pal op de neus krijgt na een dag in de aanval. In het peloton heeft Bora-Hansgrohe nog 2 pionnen gevonden om te achtervolgen. .
   17. 16 uur 35. Mäder (en alle andere vluchters) gegrepen. De queeste van Mäder zit erop. De Zwitser leek Cattaneo even onder druk te zetten, maar wordt nu ingerekend. Wie neemt het heft nu in handen in het peloton in de jacht op de Italiaan? Hij heeft nog een minuut bonus. .
   18. Mäder op 1'05". De inspanning van Mäder brengt hem tot op een dikke minuut van Cattaneo, die op zijn beurt lustig blijft doorstomen. Het peloton hangt op 1'30". Nog 15 kilometer op de teller! . 16 uur 30.
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
   3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
   4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
   5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
   6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
   7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
   8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
   10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
   13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
   14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
   15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
   16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
   18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic