David Gaudu triomfeert in lastige bergrit, geen oorlog bij favorieten

  Vuelta a España: Rit 11einde
  19 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVillaviciosa - AankomstAlto de La Farrapona -
  Afstand170 km
  0306090120170

   De 1e van 2 zware bergritten in Asturië heeft niet het verwachte spektakel opgeleverd. Vluchter David Gaudu (Groupama-FDJ) kraaide victorie op de slotklim. De favorieten bleven braafjes bij elkaar.

   Etappe 11 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): David Gaudu heeft zijn tweede overwinning bij de profs beet. De Fransman was de meest frisse vluchter en maakte dankbaar gebruik van de afwachtende koers bij de grote jongens.
   • Winnaar van de dag (2): Marc Soler kan wel leven met zijn tweede plek van vandaag. Hij heeft zijn etappe al op zak en klimt vier plaatsjes in het klassement. Straffe koers van de Catalaan.
   • Belg van de dag: Tim Wellens wilde vandaag een slag slaan voor de bollen en was niet te beroerd om diep in zijn krachtenarsenaal te tasten. Jammer genoeg pakte zijn plan helemaal verkeerd uit.

   Bekijk de ontknoping van de 11e etappe

   Wellens brengt koers op gang, maar moet afhaken

   De grootste sensatie viel vlak voor de start te beleven. Froome leidde een protest tegen de drie seconden bonus die Roglic gisteren de rode trui opleverden. Na een paar minuten onderhandelen kon de zware bergrit dan toch beginnen. Met vijf beklimmingen, in oplopende volgorde van lastigheid, beloofde het een beestachtige dag te worden.

    

   De vooruitzichten schrikten Wellens niet af. Op zoek naar de bergtrui was onze landgenoot de aanstoker van een vlucht van twaalf man. Die kreeg echter amper vrijheid, want Martin was niet van plan om zijn blauwe bollen zomaar af te staan. Cofidis werkte zich te pletter en bracht zijn bergkoning voorin. Het plan van Wellens botste zo op een eerste obstakel.

    

   Op de Cobertoria, de derde helling van de dag, viel zijn onderneming helemaal in duigen. Wellens moest lossen en Martin kon zijn leidersplaats in het bergklassement flink verstevigen. Ondertussen was Soler, de nummer tien in de stand, op z'n eentje naar de kopgroep gestormd.

   Gaudu pakt ritzege, favorieten houden zich gedeisd

   Het peloton liet zijn achterstand op de kopgroep nooit ver boven de drie minuten klimmen. Ondanks het harde werk van Oliveira (voor Soler) en Armirail (voor Gaudu) leek de vlucht dan ook ten dode opgeschreven. Zo'n beperkte voorgift zouden ze op de steile stroken van de slotklim niet kunnen verdedigen.

    

   De Alto de la Farrapona baarde echter een muis. Was het de angst voor de Angliru, die morgen op het programma staat? De machtsontplooiing van de Jumbo-trein in dienst van Roglic? De groep der favorieten maakte in ieder geval niet genoeg vaart om de kopgroep bij te benen. Pas in het slot ontsnapte Vlasov, maar meer dan een handvol seconden pikte de Rus niet.

    

   Voor de etappezege ging het tussen Gaudu en Soler, de twee sterkste mannen van de vlucht. In het sprintje toonde Gaudu zich een pak kwieker dan zijn Spaanse metgezel. De Fransman was dolblij met zijn eerste zege in een grote ronde.  Een dikke minuut later bolden Roglic en Carapaz praktisch zij aan zij over de streep.

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

     naamploegresultaat
   1David GauduGFC4:54:13
   2Marc SolerMOV+4
   3Michael StorerSUN+52
   4Mark DonovanSUN+52
   5Guillaume MartinCOF+55
   6Aleksander VlasovAST+58
   7Daniel MartinISN+1:03
   8Enric MasMOV+1:03
   9Richard CarapazIGD+1:03
   10Primož RoglicTJV+1:03

   Fase per fase

   1. 17 uur 27. Vlasov houdt enkele seconden over op Roglic en Carapaz, Carthy moet wat terrein prijsgeven. De verschillen tussen de mannen voor het klassement blijven uiterst klein. .
   2. 17 uur 25. Gaudu wint! David Gaudu springt fluks weg en pakt de bloemen op de top van La Farrapona! Marc Soler stelt zich tevreden met tijdwinst in de stand. .
   3. 17 uur 23. Dan toch iemand die echt gaat versnellen! Terwijl het spelletje tussen Gaudu en Soler begonnen is, demarreert Vlasov. .
   4. De rode vod! De laatste stroken van de Alto de Farrapona zijn weer ietsje vlakker. Gaudu en Soler beloeren elkaar, wie heeft de snelste finish in de benen? Soler heeft al een rit te pakken en speelt mee in het klassement, misschien kan dat Gaudu helpen. . 17 uur 22.
   5. 17 uur 20. In de groep van de favorieten zien we nu toch een voorzichtige poging van Nieve. Komt de zaak daar eindelijk op gang? .
   6. 17 uur 19. Soler en Gaudu glijden onder het spandoek van de laatste twee kilometer. Het zal tussen deze twee gaan voor de dagzege. .
   7. 17 uur 17. Iedereen van de favorieten spaart zich voor de Angliru morgen. Renaat Schotte.
   8. 17 uur 16. Storer en Donovan proberen samen achter Gaudu en Soler te rijden, maar die laatste twee zijn duidelijk sterker. De ritzege is buiten bereik voor Sunweb, maar Groupama en Movistar mogen absoluut dromen. Soler kan zelfs flink opschuiven in de top 10. .
   9. 17 uur 13. Waarop wachten ze bij Jumbo-Visma? Dit is toch hét moment om Carapaz een klets te verkopen? .
   10. 17 uur 12. In het peloton bepaalt Jonas Vingegaard nog steeds het tempo in dienst van Roglic, terwijl Carapaz helemaal geïsoleerd is. .
   11. 17 uur 09. Soler valt aan!

    Soler valt aan!

   12. 17 uur 08. Soler opent de debatten. De kopgroep staat op ontploffen. Soler gooit een bommetje, Gaudu wipt gevat naar zijn wiel. De rest lijkt er een streep over te moeten maken. .
   13. 2'05". De voorsprong van de vijf koplopers verschrompelt, maar niet zo snel als je zou verwachten. Hebben de favorieten schrik van wat nog moet komen? Zijn ze bang om op een counter te lopen? . 17 uur 04.
   14. 17 uur . Als iemand vooraan zich goed voelt, moet hij stilaan vertrekken. Te lang wachten kan fataal zijn. José De Cauwer.
   15. 16 uur 58. Chaves zit in moeilijkheden. Zijn zevende plek in de stand komt in serieus gevaar. .
   16. 16 uur 57. De kopgroep kan de benen eventjes losschudden tijdens een dalend stuk. .
   17. 16 uur 54. Vijf overblijvers. Soler, Gaudu en Martin lossen elkaar af. In hun spoor verroeren Storer en Donovan, de kerels van Sunweb, geen vin. Bij die ploeg hebben ze doorgaans een listig plan achter de hand, maar je moet er ook de benen voor hebben. .
   18. 16 uur 52. Oliveira gaat overboord. Hij heeft zijn job flink gedaan. .
   19. 16 uur 51. De grote jongens hoeven nog niet in actie te komen. Het zijn pas grofweg de laatste vijf kilometer waarin het echt smerig steil wordt. Daarin kan je met minuten gaan gooien. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
   3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
   4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
   5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
   6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
   7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
   8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
   10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
   13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
   14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
   15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
   16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
   18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic