• home
 • video
 • pas verschenen

  King rondt weer een vlucht af in de Vuelta, Yates neemt de leiderstrui over

  Vuelta a España: Rit 9einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekTalavera de la Reina - AankomstLa Covatilla -
  Afstand198,2 km
  0306090120150198.2

   Ben King (Dimension Data) heeft de smaak helemaal te pakken: de Amerikaan heeft zijn tweede ritzege in deze Vuelta geboekt. Op de klim naar La Covatilla was hij sterker dan Bauke Mollema. De rode leiderstrui komt in handen van Simon Yates (Mitchelton-Scott). Morgen volgt de eerste rustdag.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   King wint de 9e rit in de Vuelta, Simon Yates is de nieuwe leider

   Rit 9 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Benjamin King pikte zijn moment er zorgvuldig uit. Hij kletterde op de kinderkopjes over Mas Bonet en hield in een slopende strijd met uitdager Mollema stand op La Covatilla.
   • Verliezer van de dag: Groupama-FDJ stak verschrikkelijk veel energie in de achtervolging op de kopgroep van elf. Verloren moeite, want op de slotklim kon Rudy Molard de favorieten zoals verwacht niet volgen.
   • Opvallend: King is de eerste Amerikaan in vijf jaar die twee ritten weet te winnen in dezelfde grote ronde. Ouwe rakker Chris Horner deed het hem voor in de Vuelta van 2013, die hij bovendien verrassend won.

   Prangende strijd voor de rit en het rood

   Elf renners gingen er in de eerste kilometers vandoor en onze landgenoten waren goed vertegenwoordigd. De Gendt, Teuns en Vanbilsen mochten in de vlucht van de dag vooral tegenstand verwachten van Mollema, Mas Bonet en King. Mate hield zich onderweg louter bezig met punten sprokkelen voor zijn bergtrui.

    

   In het peloton werd Groupama, de ploeg van leider Molard, aan haar lot overgelaten. Movistar, op papier toch de sterkste formatie, keek een beetje plagerig toe vanaf de tweede rij en liet de Fransen zich stikkapot rijden op de eerste drie beklimmingen en in de vallei erna. De kopgroep maakte handig gebruik van die houding en liep tot elf minuten uit. Het was duidelijk dat we de winnaar voorin moesten zoeken.

    

   De Gendt maakte een einde aan de fijne samenwerking in de kopgroep en wilde zijn gezellen afmatten met twee prikken. Veel brachten die inspanningen echter niet teweeg. Pas toen Mas Bonet vertrok, kwam er schot in de zaak. King was kwiek genoeg om aan te haken en liet de Spanjaard achter op de steentjes in het voorgeborgte van de slotklim naar La Covatilla.

    

   De Amerikaan sprokkelde meer dan een minuut vooraleer Mollema zijn motor aanzwengelde. Mollema, die zeven jaar geleden rood pakte op dezelfde helling, naderde in een beklijvend duel zo dicht dat hij bijna het achterwerk van zijn rivaal kon aantikken. King brak echter niet en fietste naar een prachtige tweede ritzege in deze Vuelta.

    

   In het zog van Teuns, die een knappe derde plek pakte, stroomden de favorieten binnen. Van Molard was dan allang geen sprake meer, dus werd het een waar secondenspel om het rood. Yates wipte met één seconde over Valverde en pakte de leiderstrui. In het klassement klit alles nog wat meer samen.

   Vluchter Teuns: "Ik heb er alles aan gedaan"

   "Twee dagen op rij dit kunnen doen is goed", reageerde Dylan Teuns, vandaag 3e na een dagje aan het front.

    

   "Ik ben tevreden, maar ik had natuurlijk graag gewonnen. Maar de anderen waren goed. Ik zou nog graag een ritje winnen, maar het is niet gemakkelijk. Ik heb er vandaag alles aan gedaan."

   King: "Ik heb laten zien dat eerste zege geen toeval was"

   Fase per fase

   1. 17 uur 53. Rood voor Yates. In het klassement is alles als een harmonica in elkaar geschoven. Yates mag de rode trui aantrekken met één seconde voorsprong op Valverde.
   2. 17 uur 51. Ondertussen is King nog steeds aan het bekomen van de inspanning.
   3. 17 uur 50. Teuns voelt de hete adem van de grote jongens in zijn nek, maar wordt toch nog knap derde. Het wordt kantje boord voor de rode trui tussen Yates en Valverde.
   4. 17 uur 48. In het groepje met de favorieten dendert Quintana over Miguel Angel Lopez, maar hij wordt meteen tot de orde geroepen door Kelderman. Valverde is nergens te bekennen.
   5. 17 uur 47. Bloemen voor King! Lefgozer Benjamin King rondt het klusje met veel wilskracht af en pakt zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Hij heeft ze niet gestolen.
   6. 17 uur 45. King schrijft zijn naam onder het rijtje Santiago Blanco, Felix Cardenas, Danilo Di Luca en Daniel Martin, de vorige winnaars op La Covatilla. Hij duwt Mollema verder weg.
   7. 17 uur 44. Het bovenlijf van Mollema danst steeds heviger van links naar rechts en de grimas van King toont steeds meer van zijn tandvlees. Onder de rode vod lijkt het erop dat de zege naar de Verenigde Staten zal gaan.
   8. 17 uur 40. King maakt van een stuk vals plat gebruik om de vaart er weer wat in te krijgen. Hij lapt Mollema weer een paar seconden meer aan zijn broek. Wat is dit een boeiende klim!
   9. 17 uur 39. "Hoe dichter bij de top, hoe meer wind". Michel Wuyts.