• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dennis imponeert in tijdrit, Kruijswijk duwt Quintana van Vuelta-podium

  Vuelta a España: Rit 16einde
  24 °Cindividuele tijdrit
  VertrekSantillana - AankomstTorrelavega -
  Afstand32 km
  0102032

   De Australiër Rohan Dennis (BMC) heeft met overmacht de tweede tijdrit in de Vuelta gewonnen. Leider Simon Yates hield stand onder druk van de favorieten, Nairo Quintana bezweek grotendeels en ziet een ijzersterke Steven Kruijswijk naar het podium springen.

   De 16e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Steven Kruijswijk werd 5e in de Tour, maar de tank van de Nederlander is nog niet leeg. Na de beste vlakke tijdrit uit zijn leven prijkt hij nu op de 3e plaats. Zit er nog meer in?
   • Winnaar van de dag (2): Rohan Dennis ontpopt zich tot dé topfavoriet voor de WK-tijdrit. Wie gaat deze Australiër in Innsbruck kunnen afstoppen?
   • Verliezer van de dag (1): Movistar heeft twee ijzers in het vuur, maar Alejandro Valverde en vooral Nairo Quintana komen momenteel te kort.  Nu moeten ze het geweer van schouder veranderen en vol voor de aanval kiezen.
   • Verliezer van de dag (2): Met Lopez, Quintana en Uran zag het er heel goed uit voor Colombia tijdens de eerste rustdag, maar voor de Colombianen werd het vandaag een echte rotdag. Kunnen ze het tij nog keren in de laatste dagen?

   Rohan Dennis wint opnieuw de tijdrit in de Vuelta

   Video player inladen ...

   Dennis is heer en meester, Kruijswijk rijdt de tijdrit van zijn leven

   De strijd om de dagzege werd nooit een echt gevecht. Dennis, Campenaerts en Castroviejo werden vooraf bestempeld als de drietand die om de hoofdprijs zou bikkelen, maar Dennis stak er met kop en schouders bovenuit.

    

   De Australische kampioen tegen de klok legde de waardeverhoudingen al bij het eerste tussenpunt bloot en was bij de finish 50 tellen sneller dan Castroviejo en ruim een minuut dan Campenaerts, die toch wat onder de verwachtingen bleef. De "dichtste" belager zou uiteindelijk BMC-ploegmaat Rosskopf zijn, weliswaar ook al op 50 seconden.

    

   Maar op het verraderlijke parcours mengden de klassementsmannen zich verrassend genoeg ook in de debatten. Dennis schrok zich wellicht een hoedje toen Steven Kruijswijk verbluffend opende en na 10 km de snelste chrono liet noteren. De Nederlander kon de tijden van Dennis daarna niet meer evenaren, maar reed met een 4e tijd wel een dijk van een tijdrit.

    

   Kruijswijk sprong van de 5e naar de 3e plaats in het klassement, ook al omdat Quintana weer niet in zijn element was. Conclusie na een dagje rekenen: Yates zit ietsje steviger in het rood, Kruijswijk profileert zich als kandidaat-eindwinnaar, de Colombianen krijgen een tik en Movistar moet op zoek naar een plan. 

   Dennis: "Alles ziet er goed uit voor het WK tijdrijden"

   Video player inladen ...

   Fase per fase

   1. Nieuwe stand

    Yates blijft in het rood. Valverde is 2e op 33", Kruijswijk 3e op 52", Quintana 4e op 1'15" en Mas 5e op 1'30".
   2. Iedereen is binnen!

    Ook bij Yates zit er in het slot nog wat verval. Hij moet 1'28" toestaan, maar blijft wel leider.
   3. "De openingen worden groter. Ook in de top 3"

    Michel Wuyts
   4. 1'35 voor Valverde. Hij beperkt nog enigszins de schade, maar echt spetterend is dit ook niet.
   5. 2'19" voor Miguel Angel Lopez. De Colombianen zullen straks in een hoekje moeten kruipen.
   6. 2'10" is de eindafrekening voor Quintana. "Enerzijds een kleine ramp, anderzijds een stimulans om zwaar in te zetten op de aanval", analyseert Michel Wuyts.
   7. Hoed af voor lefgozer Kruijswijk, die als 4e over de streep bolt. Hij is 51 tellen langzamer dan Dennis.
   8. "Het is een rotdag voor de Colombianen"

    Michel Wuyts
   9. In het voorlopige klassement loopt Yates uit op Valverde. Kruijswijk springt dan weer naar de 3e plaats.