• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dennis claimt opnieuw eerste leiderstrui in Vuelta, Campenaerts 3e

  Vuelta a España: Rit 1einde
  32 °Cindividuele tijdrit
  VertrekMálaga - AankomstMálaga -
  Afstand8 km
  08

   De eerste rode trui in de Vuelta is net als vorig jaar voor de Australiër Rohan Dennis (BMC). Hij kon in de proloog als enige de knaltijd van Michal Kwiatkowski van de tabellen vegen. Ook Victor Campenaerts beet zijn tanden stuk op de richttijd van de Pool en werd 3e. "Dit is een ontgoocheling, maar de kloof is niet groot meer", zei onze landgenoot.

   Video player inladen ...

   Net niet voor Campenaerts

   De eerste renner die een toptijd kon neerzetten, was de Nederlander Dylan van Baarle. Hij verbleef meer dan anderhalf uur in de hotseat. Niemand kon onder zijn tijd (9'59") duiken. Tot Nelson Oliveira als een duivel uit een doosje kwam.

    

   Hij deed 3 seconden van de tijd van Van Baarle. Lang bleef de Portugees niet in de hotseat. Michal Kwiatkowski bracht Team Sky opnieuw op kop en verpulverde de tijd van Oliveira en deed 11" beter.

    

   Het was vanaf toen uitkijken naar wat Campenaerts kon verwezenlijken. Onderweg bleef de Belg van Lotto-Soudal op gelijke hoogte van Kwiatkowski, maar aan de streep kwam de Europese kampioen uiteindelijk 1 seconde tekort. Vocsnor mag morgen voor de gelegenheid starten in de bollentrui.

    

   Terwijl Kwiatkowski op adem kwam in de hotseat, stoof topfavoriet Rohan Dennis door de straten van Málaga. Aan de streep had hij nog 6" over op Kwiatkowski. De Australiër doet zo opnieuw zijn kunstje van vorig jaar over en start morgen in de rode leiderstrui. Vorig jaar won hij met zijn team de eerste rit, een ploegentijdrit.

    

   Van de klassementsmannen deed Porte de minst goede zaak. Hij moest 51" prijsgeven op Dennis.

   VIDEO: Dennis duikt onder de tijd van Kwiatkowski

   Video player inladen ...

   Campenaerts: "Er komt nog een tijdrit aan"

   Victor Campenaerts deed zijn verhaal in een videoboodschap van zijn ploeg: "Ik kwam voor de overwinning en mikte op de rode trui. De derde plek is dan een ontgoocheling."

    

   "Achteraf gezien is het natuurlijk geen slecht resultaat. Ik ben slechts 7 seconden trager dan Dennis, die zeker de beste renner was vandaag. Hopelijk kan ik in de toekomst wel tijdritten winnen in de WorldTour. De kloof is niet zo groot meer en er komt nog een tijdrit aan in de 16e etappe. Dan zien we wel wat er gebeurt."

   Dennis: "Ik voelde de druk van Kwiatkowski"

   "Ik heb alles gedaan wat ik kon doen in deze tijdrit. In het begin voelde ik wel de druk van Kwiatkowski maar ik heb alles gegeven", zei Dennis. "Ik wilde een rit winnen in deze Vuelta, bij deze is dat alweer gelukt." Dennis wint opnieuw de 1e rit in een van de 2 grote rondes. In 2015 pakte hij het geel in de Tour en vorig jaar het rood in de Vuelta na een ploegentijdrit.

   Fase per fase

   1. Nibali komt als laatste over de streep op 40" van Dennis.
   2. Dennis duikt onder de tijd van Kwiatkowski

   3. Dennis wint (hoogstwaarschijnlijk) deze rit

    Rohan Dennis duikt 6" onder de tijd van Kwiatkowski. Campenaerts kan zich hieraan optrekken en beseffen dat hij ook zonder Kwiatkowski niet zou gewonnen hebben.
   4. Alle renners zijn weg

    Met Vincenzo Nibali zijn alle renners van deze Vuelta van start gegaan. Ondertussen stoomt Rohan Dennis verder.
   5. Fabio Aru rijdt een niet zo schitterende tijdrit, als klassementsrenner kom hij 30" na Kwiatkowski over de streep. Zijn concurrent Porte deed het wel nog 10" slechter.
   6. Ondertussen komt Peter Sagan binnen op 32" van Kwiatkowski.
   7. Net niet voor Campenaerts

    Victor Campenaerts zal ook dit jaar niet de 1e etappe van een grote ronde winnen. Hij moet 1 seconde prijsgeven op Kwiatkowski. Dennis is aan een indrukwekkende tijdrit bezig en duikt nu al 3 seconden onder de tijd van Kwiatkowski aan het tussenpunt.
   8. Campenaerts moet 1 seconde prijsgeven op Kwiatkowski

   9. Start topfavoriet

    De Australiër Rohan Denis is van start gegaan. De Australische kampioen tijdrijden won vorig jaar de eerst etappe en reed zo verschillende dagen in het rood. Doet hij dat kunstje dit jaar over?
   10. Campenaerts zit op 2" van Kwiatkowski aan het tussenpunt.