VIDEO: Caleb Ewan laat Lotto-Soudal ook al juichen, crash ontsiert slot

  Tour Down Under: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 135.8 km
  location 01u31: Woodside - 04u58: Stirling
  trophy Caleb Ewan
  einde
  startfinish
  020406080100120135.8

   Na Deceuninck-Quick Step gisteren heeft vandaag met Lotto-Soudal opnieuw een Belgische ploeg gewonnen down-under. Caleb Ewan was de sterkste in een spurt bergop. Die gebeurde maar met een 25-tal man, nadat een crash in de laatste 2 kilometer het peloton in tweeën gescheurd had. Jasper Philipsen snelde naar de 4e plaats, Ewan pakt de leiderstrui over van Sam Bennett.

   Bekijk de spurtzege van Ewan:

   Spurt met 25-tal na crash in slotkilometers

   De finish in Stirling na 135 km vanuit Woodside lag op een stevige puist. De weg liep door bossen en wijngaarden die getroffen waren door de recente bosbranden in Australië. De organisatoren wilden het parcours niet aanpassen als teken van herstel van de crisis.

    

   Het peloton deed wat een peloton altijd doet: koersen. Al na 3 minuten ging de Amerikaan Joey Rosskopf er net als gisteren vandoor. Hij kreeg de Australiër Sam Jenner mee. De Israëliër Omer Goldstein en onze landgenoot Laurens De Vreese maakten er een kopgroep van 4 van.

    

   Drie minuten, meer kregen de vluchters niet, Rosskopf pakte onderweg solo de bergtrui. De Vreese probeerde het ook alleen en kaapte daarbij de 2e tussensprint weg. De ploeg Deceuninck-Quick Step van leider Bennett mende het peloton en rekende goed voor een nieuwe massaspurt. Maar op 1,5 kilometer ging een groot deel van het peloton tegen de vlakte, waardoor de ritzege door een 25-tal zou bevochten worden.

    

   Daryl Impey, de eindwinnaar van 2019, waagde in de laatste hectometers zijn kans, maar niemand was opgewassen tegen Ewan. Die vloog als een duiveltje-uit-een-doosje in het midden van de weg naar boven op weg naar zijn 8e ritzege in de Tour Down Under.

    

   Impey snelde naar de tweede plaats, Nathan Haas mocht mee op het podium. Jasper Philipsen, gisteren tweede, viel er net naast. Sam Bennett eindigde 13e en verloor zijn leiderstrui aan Ewan dankzij de 10 bonificatieseconden.

   Bekijk de crash op 1,5 km van de finish:

   Ewan: "Gisteren een uur gepraat over wat beter kan"

   Ewan heeft zijn eerste officiële zege van 2020 beet, nadat hij zondag ook al de beste was geweest in het criterium in Adelaide. Gisteren kwam hij er niet echt aan te pas en was hij maar 7e. "Ik ben superblij. Gisteren ging het niet volgens plan. We hebben een uur op de kamer gepraat over wat we beter moeten doen. En vandaag deden de jongens het perfect. Ze voerden uit wat ik vroeg en ik kon in een perfecte positie naar de finishlijn trekken."

    

   Bennett zat ook mee vooraan en leek mee te zullen doen voor een nieuwe zege, maar tegen de versnelling van Ewan kon hij niet op. Bennett relativeerde: "In topvorm weet ik dat ik zulke aankomsten aankan, maar in januari is het al goed dat ik hier zit. Dat ik deze benen nu al heb, is goed."

    

   Na 2 spurtkansen is het morgen de beurt aan de klimmers. De finish ligt op de top van een steile klim naar Paracombe.

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS3:27:31
   2Daryl ImpeyMTS+0
   3Nathan HaasCOF+0
   4Jasper PhilipsenUAD+0
   5Fabio FellineAST+0
   6Andrea VendrameALM+0
   7Timo RoosenTJV+0
   8Luis León SánchezAST+0
   9Diego UlissiUAD+0
   10George BennettTJV+0
   Tour Down Under
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdTanunda - Tanunda150 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdWoodside - Stirling135,8 kmEwanEwan
   3wegwedstrijdUnley - Paracombe131 kmPortePorte
   4wegwedstrijdNorwood - Murray Bridge152,8 kmEwanPorte
   5wegwedstrijdGlenelg - Victor Harbor149,1 kmNizzoloImpey
   6wegwedstrijdMcLaren Vale - Willunga Hill151,5 kmHolmesPorte