• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bevin (CCC) profiteert van massale val in 2e rit Tour Down Under

  Tour Down Under: Rit 2einde
  37 °C/>wegwedstrijd
  VertrekNorwood - AankomstAngaston -
  Afstand122,1 km
  020406080100122.1

   Patrick Bevin heeft verrassend de macht gegrepen in de Tour Down Under. Na een massale valpartij in de slotkilometer van de 2e rit troefde de Nieuw-Zeelander van CCC een pak topsprinters af. Caleb Ewan en Peter Sagan mochten mee op het podium. Bevin lost Elia Viviani af als leider.

   Bekijk de hectische slotkilometer:

   Val verstoort massasprint

   Door de hitte in Zuid-Australië werd de glooiende etappe tussen Norwood en Angaston enkele dagen geleden al ingekort tot 122 km. Drie renners kozen het hazenpad: bergtruidrager Jason Lea (UniSA), Artyom Zacharov (Astana) en Jaime Castillo (Movistar).

    

   Drie minuten reden de drie bij elkaar: onderweg pakte Lea het maximum van de punten bij de enige geclassificeerde klim op Chicker Hill. Daarna was hun avontuur over en begon Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) aan een solopoging. De 34-jarige Fransman kreeg 2 minuten, maar bij 38 graden en een hoge luchtvochtigheid hield hij het niet vol.

    

   Het peloton rekende Ladagnous in de laatste 3 kilometer in en was klaar voor een nieuwe massasprint op een licht oplopende aankomst. Maar een grote crash over de ganse breedte van de weg besliste daar anders over. Een 20-tal renners zou voor de dagzege sprinten. Ex-winnaar Luis Leon Sanchez (Astana) ging als eerste de laatste bocht in.

    

   Met Ewan, Sagan, Viviani, Van Poppel en Philipsen in de buurt gebruikte Bevin Sanchez als mikpunt en maakte het machtig af. "Op een aankomst als deze heb ik mijn kans", reageerde Bevin niet al te verrast na zijn 2e zege van het jaar. "De benen zijn goed en mijn teammaats zetten me goed af." Begin januari zorgde de tijdritspecialist ook al voor de 1e zege van CCC, het nieuwe team van Greg Van Avermaet in de chronokampioenschappen van zijn land. Nu is ook het 1e WorldToursucces van de ploeg een feit.

   Philipsen na nieuwe ereplaats: "Comfortabel gevoel"

   Voor de 2e dag op rij eindigde de 20-jarige Jasper Philipsen vooraan. Gisteren 6e, vandaag 5e. "Het was een serieuze strijd om in positie te komen voor de sprint", zegt de coureur van UAE. "Ik sprong van wiel naar wiel, tot ik de ideale positie vond in de slipstream van Peter Sagan."

    

   "Ik voelde me goed in de sprint, maar niet goed genoeg om nog plaatsen te winnen. We zijn nog maar in het begin van het seizoen. Mijn conditie zal alleen maar stijgen en dat is een comfortabel gevoel." Mede door de ereplaatsen van hun Belg staat UAE op kop in de ploegenstand.

   CCC, het nieuwe team van Greg Van Avermaet, mag alweer vieren:

   Bevin: "Op een finish als deze heb ik mijn kansen"

   Tour Down Under klassement

     naamploegresultaat
   1Patrick BevinCPT3:14:31
   2Caleb EwanLTS+0
   3Peter SaganBOH+0
   4Danny van PoppelTJV+0
   5Jasper PhilipsenUAD+0
   6Phil BauhausTBM+0
   7Elia VivianiDQT+0
   8Luis León SánchezAST+0
   9Kiel ReijnenTFS+0
   10Kristoffer HalvorsenSKY+0
   Tour Down Under
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Adelaide - Adelaide129 kmVivianiViviani
   2/>/>Norwood - Angaston122.1 kmBevinBevin
   3/>/>Lobethal - Uraidla146.2 kmP. SaganBevin
   4/>/>Unley - Campbelltown129.2 kmImpeyBevin
   5/>/>Glenelg - Strathalbyn149.5 kmPhilipsenBevin
   6/>/>McLaren Vale - Willunga Hill151.5 kmPorteImpey