• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Michael Woods knalt naar winst op steile puist in de Var

  Tour des Alpes-Maritimes et du Var: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekFayence - AankomstFayence -
  Afstand177 km
  0306090120150177

   De 2e etappe in  de Tour des Alpes-Maritimes et du Var was spek voor de bek van Michael Woods (Israel Start-Up Nation). Op een steil muurtje kletste de Canadees iedereen uit het wiel. Mollema strandde op 1 tel en speelt zijn leiderstrui kwijt aan Woods. Arjen Livyns was de beste Belg op plek 9.

   Rit 2 in deze Franse voorbereidingkoers stond vooraf in teken van de Mur de Fayence. Een nijdige kuitenbijter vlak voor de aankomst die moest beslissen over winst en verlies. 

    

   Een zevental koos na 20 kilometer koers het hazenpad, maar zij speelden nooit een rol van betekenis. 

    

   Ondertussen deelde Trek-Segafredo de lakens uit in het peloton in dienst van leider Bauke Mollema. In het begin nog vrij rustig, maar vanaf kilometerpaal 125 begon het de koers hard te maken.

    

   De voorsprong van de 7 leiders slonk zienderogen en een voor een werden ze opgepeuzeld door het peloton, waar ook de Britse formatie van Ineos zich ondertussen vooraan had gepositioneerd.

    

   Maar ook de mannen van AG2R deden hun duit in het zakje. Ze rolden de rode loper uit voor Greg Van Avermaet, die als een van de eerste aan de voet van de Mur de Fayence werd afgezet. 

   Van Avermaet breekt, Mollema probeert, maar Woods triomfeert

   Voor Van Avermaet bleek deze beklimming net iets te steil en hij zakte er op 500 meter van de aankomst helemaal doorheen. 


   Alexis Vuillermoz opende de debatten met een tempoversnelling. Michael Woods kleefde aan zijn wiel en trok op 400 meter van de streep alle registers open.


   Narvaez, Mollema en Gaudu beten hun tanden stuk op de aanval van Woods en moesten tot de aankomst wachten om de Canadees nog eens van dichtbij te kunnen zien. 


   Mollema kwam op het einde nog even opdagen, maar Woods wist toen al dat de buit binnen was en mocht zijn handen in de lucht gooien.


   Door deze overwinning neemt Michael Woods de leiderstrui over van Bauke Mollema, die op 1 seconde van de Canadees strandde.

   Michael Woods: "Ik had hele goede benen"

   "Dit is mijn eerste wedstrijd voor mijn nieuwe team en ze hebben me meteen fantastisch geholpen, maar ik had ook hele goede benen", reageerde een tevreden Woods na de aankomst.

    

   Woods verdedigt morgen zo zijn leiderstrui in de slotetappe: "Morgen wordt een heel lastige rit, zeker met de beklimming van Col de la Madone. We moeten met het team proberen om de koers te controleren", vertelt de 34-jarige Canadees.

    

   Op de vraag of hij deze Provençaalse routes al kende: "Het is niet de eerste keer dat ik hier fiets, maar het zijn geweldige passages en ik ben gek op deze wegen", besluit Michael Woods.

    

   Mollema: "Ik wist dat Woods de te kloppen man zou zijn"

   "Ik wist dat deze aankomst op het lijf was geschreven van Michael Woods, dus aan de voet van de klim zat ik in zijn wiel", vertelt Bauke Mollema die zijn leiderstrui kwijtspeelt aan de Canadees.

    

   "Ik zat in een uitstekende positie en probeerde hem te volgen, maar Woods was vandaag te sterk. De laatste 200 meter ging hij verschrikkelijk hard en daar had ik geen antwoord op."

    

   "Het is jammer om de leiderstrui te verliezen. Mijn team heeft me de hele dag goed vooraan gehouden en uitstekend werk geleverd. Mijn vorm is goed en morgen wordt de lastigste etappe, dus hopelijk kan ik de eindoverwinning alsnog meepakken", besluit de Nederlander.

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamresultaat
   1Michael Woodsin 4u16'54"
   2Bauke Mollemaop 1"
   3Jhonatan Manuel Narvaez Prado3"
   4David Gaudu6"
   5Alexis Vuillermoz9"
   6Rudy Molard
   7Ben O'Connor11"
   8Jesús Herrada13"
   9Arjen Livyns
   10Pavel Sivakov

   Fase per fase

   1. 15 uur 22. Woods wint! Woods ging van heel ver aan, maar kan het toch nog afwerken. Mollema kwam nog opdagen, maar kwam er niet meer aan te pas. .
   2. 15 uur 22. Woods trekt door en lijkt het te gaan halen .
   3. 15 uur 21. Woods met een tempoversnelling, het is razendspannend .
   4. 15 uur 21. Nog een halve kilometer. We zien Woods, Mollema, Sivakov, Van Avermaet lijkt te kraken. .
   5. 15 uur 20. Wie verschiet er als eerste een pijl? Van Avermaet zit goed geplaatst! .
   6. nog 1 km! We gaan de laatste kilometer in en het gaat meteen steil omhoog, wie kan het beste indelen? . 15 uur 19.
   7. 15 uur 18. Nu worden ze toch gegrepen, het gaat nu razendsnel in het peloton. .
   8. 15 uur 15. Victor de la Parte en Cyril Barthe geven zich toch nog niet gewonnen, maar het is vooral vechten tegen de bierkaai. .
   9. 15 uur 13. Koplopers gegrepen! Het avontuur van de koplopers zit erop na een goede 140 kilometer in de aanval. Zien we nog voor de beklimming van de Mur de Fayence een aanvalspoging van een wit konijn? .
   10. 15 uur 12. Dylan Van Baarle sleurt al een hele poos aan de kop van het peloton. Het peloton scheurt net niet! .
   11. 15 uur 10. Berthet overboord bij kopgroep. Clément Berthet word opgepeuzeld door het peloton. Voor de 23-jarige Fransman is dit zijn eerste profkoers. .
   12. 15 uur 08. De hele formatie van INEOS zit vooraan behalve 1 naam: Tom Pidcock. Hij bengelt als laatste aan het staartje van het peloton.  .
   13. 15 uur 06. Bauke Mollema oogt nog fris. Gaat de Nederlander voor een 2 op 2? .
   14. 15 uur 05. We zien INEOS, Trek-Segafredo, Groupama-FDJ en ook AG2R goed vooraan zitten. .
   15. Tijdsverschil. 1 minuut hebben de 4 leiders nog (Girmay is diegene die ze vooraan kwijt zijn). In het peloton gaat het tempo nu toch stevig de hoogte in.  . 15 uur 02.
   16. 14 uur 55. Nog 15 kilometer. Het is wachten tot de laatste kilometers voor de debatten zullen geopend worden. Ondertussen wordt het parcours nooit echt vlak en dat hakt erin. .
   17. 14 uur 55. Achter een paar mannetjes van Trek-Segafredo heeft de hele Britse formatie van Ineos Grenadiers zich gepositioneerd. Wie schuiven zij vandaag naar voren? Sivakov, Thomas of toch Geoghegan Hart? .
   18. Valpartij. Een valpartij in het peloton lijkt op het eerste gezicht niets erg te zijn, maar er liggen toch enkele namen met betekenis tegen het canvas: Nans Peters, Anthony Turgis en Pierre Latour proeven van het asfalt. . 14 uur 47.
   19. 14 uur 46. De eerste 2 vluchters worden gegrepen: Mifsud en Kowalski verdwijnen in de buik van het peloton. .
   20. 14 uur 42. De eerste passage langs de aankomst heeft er serieus ingehakt bij sommigen. In het peloton is het een opendeurdag aan puffende gezichten. .
   Tour des Alpes-Maritimes et du Var
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Biot - Gourdon188 kmBauke MollemaBauke Mollema
   2/>Fayence - Fayence 177 kmMichael WoodsMichael Woods
   3/>Blausasc - Blausasc135 kmGianluca BrambillaGianluca Brambilla