Kazakse krachtmens Loetsenko wint eerste vluchtersrit, Van Avermaet is 3e

  Tour de France: Rit 6einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLe Teil - AankomstMont Aigoual -
  Afstand191 km
  0306090120150191

   Aleksej Loetsenko heeft Astana een eerste succes in deze Tour bezorgd. De Kazakse kampioen maakte deel uit van een vluchtersgroep met ook nog Greg Van Avermaet. Maar die laatste moest als een van de laatsten lossen op de zware Col de la Lusette. Hij werd uiteindelijk nog derde.

   Loetsenko houdt stand in het slot en soleert naar winst in de 6e rit

   De 6e etappe van de Tour in een notendop:

   • Verliezer van de dag: Die titel is wellicht te scherp voor Greg Van Avermaet, maar zonder de impuls van Ineos kon het geel misschien een mooie troostprijs geweest zijn. Voor de ritzege botste de olympische kampioen gewoon op een te sterke Kazachse kampioen.
   • Opvallend (1): Wat bezielde Ineos om op de voorlaatste klim van de dag het tempo te dicteren in het peloton? Het folietje bracht helemaal niets teweeg.
   • Opvallend (2): Na 6 dagen hebben we al 2 aankomsten bergop achter de kiezen, maar bij de favorieten waren er vandaag zelfs geen prikken en dus ook opnieuw geen tijdsverschillen.
   • Opvallend (3): Julian Alaphilippe heeft het geel nog niet uit zijn hoofd gezet. Met een stroomstoot maakte de Fransman aan de finish nog een seconde goed. Leider Adam Yates leek met de vingers in de neus te kunnen volgen, maar leek vooral bewust te blijven zitten. Is hij het geel liefst zo snel mogelijk kwijt?

   IJzersterke kopgroep, Van Avermaet virtueel in het geel

   Het kostte niet te veel denkwerk om te voorspellen wie in de vlucht van de dag zou zitten.

   Nicholas Roche (Sunweb) had zijn plannen open en bloot aangekondigd op Twitter en was dus weinig verrassend de aanstoker.

    

   De Ier kreeg 7 hardrijders met zich mee. De Belgische inbreng kwam van Greg Van Avermaet (CCC), die als best geplaatste in de stand in geen tijd virtueel in het geel reed.

    

   Voorin liep de samenwerking gesmeerd, in het peloton bevestigde Mitchelton-Scott ook al wat het had verkondigd.

    

   Het geel werd met frisse tegenzin “verdedigd” en Yates en co leken de olympische kampioen wel een gele overname te gunnen.

   Ineos draait de vijs aan, maar zwijgt dan vreemd genoeg

   Maar toen Ineos op de voorlaatste klim van een razendsnelle etappe fors overnam, moesten de gele plannen van Van Avermaet opgeborgen worden. En ook de mogelijke ritzege glipte door zijn handen.

    

   Aleksej Loetsenko (Astana) wachtte op de lastige Col de la Lusette het juiste moment af en beschikte in de afvallingsrace duidelijk over de sterkste benen.

    

   De Kazach reed na een solo van zo’n 17 kilometer verdiend naar de zege. Greg Van Avermaet bereikte op meer dan 2 minuten als 3e de finish.

    

   In de groep der favorieten bleven de kaarten op zak. Het strakke tempo van Ineos leidde alleen maar tot vraagtekens, want een offensief stond niet in het uiteindelijke scenario.

    

   In het klassement veranderde niets, al liep de sluwe Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in de laatste hectometers nog een seconde in. Voor wat het waard is.

   Powless en Loetsenko versnellen, Van Avermaet haakt af

   Loetsenko gaat er alleen vandoor

   Ritwinnaar Loetsenko: "Beloning voor het harde werk"

   "Deze zege is zeer belangrijk voor mij", reageerde de Kazach Aleksej Loetsenko in het Italiaans.

    

   Na een etappezege in de Vuelta is er nu ook dagsucces in de Tour. "Ik heb hard gewerkt om deze ritwinst te kunnen behalen en mijn arbeid wordt beloond."

    

   "Of dit het plan was? Ja, want vanochtend hadden we overlegd met de ploegleiding en manager Aleksandr Vinokoerov. In de vorige etappes had ik veel tijd verloren en dus kon ik meegaan in de vlucht."

    

   "We kregen veel tijd en op de voorlaatste klim heb ik alles gegeven. Vino zei me dat ik het maximum moest geven op de lastige klimkilometers en dat is gelukt."

   Leider Yates: "Leuke eerste dag in het geel"

   Adam Yates kreeg gisteren het geel in zijn schoot geworpen van Julian Alaphilippe, maar toch heeft hij er met volle teugen van genoten. "Het was een leuke dag. Op het vlakke was het lastig om de boel onder controle te houden, maar de ploeg heeft goed werk geleverd."

    

   "Op het einde stond er niets meer op het spel voor de klassementsrenners en dus is er amper iets gebeurd. Mijn hoofddoel is nog altijd om een rit te winnen, maar dat kan misschien hand in hand gaan met een klassement."

   Rituitslag Stage 6Rituitslag Stage 6

     naamploegresultaat
   1Alexey LutsenkoAST4:32:34
   2Jesús HerradaCOF+55
   3Greg Van AvermaetCCC+2:15
   4Neilson PowlessEF1+2:17
   5Julian AlaphilippeDQT+2:52
   6Bauke MollemaTFS+2:53
   7Michal KwiatkowskiINS+2:53
   8Egan BernalINS+2:53
   9Richard CarapazINS+2:53
   10Adam YatesMTS+2:53

   Fase per fase

   1. 16 uur 46. Loetsenko houdt stand in het slot en soleert naar winst in de 6e rit.

    Loetsenko houdt stand in het slot en soleert naar winst in de 6e rit

   2. 16 uur 45. Typisch Alaphilippe: hij schiet nog net weg uit het peloton en houdt er misschien een seconde winst aan over. Yates deed niet de minste moeite om de Fransman te volgen. De Brit blijft wel leider. .
   3. 16 uur 44. Het is voor de eer, maar Greg Van Avermaet laat niets liggen: op 2'15" eindigt hij 3e. Ook hij verdient applaus. .
   4. 16 uur 43. Jesus Herrada bereikt de finish op 55 seconden. .
   5. 16 uur 43. Aan deze Loetsenko was niets te doen. Hij was te sterk voor zijn tegenstanders. Michel Wuyts .
   6. 16 uur 41. Loetsenko wint! Aleksej Loetsenko groet nog even zijn volgwagen en kust dan zijn handjes. Hij is de sterkste op Mont Aigoual. Het gemiddelde: 42 km/u. Petje af! .
   7. 16 uur 40. Nog 500 meter. Loetsenko sloot in het begin van de rit met Oss als laatste aan bij de juiste groep en is nu de primus bergop. .
   8. Laatste km. Daar is de vod voor Loetsenko. De kopgroep vaardigt de ritwinnaar af, toch altijd een mooie beloning. . 16 uur 39.
   9. 16 uur 37. Herrada verliest meer terrein: 55". Van Avermaet en Powless bengelen op 2'10", het peloton op 3'27". .
   10. 16 uur 37. Ik wacht op een verklaring bij Ineos: waarom hebben ze overgenomen bij de voet van de vorige klim? Michel Wuyts .
   11. 16 uur 35. Nog 3 kilometer. Loetsenko stond sinds de Memorial Pantani in september 2019 droog, maar hij zal vanavond een glas mogen drinken.  .
   12. 16 uur 33. Herrada kneep een seconde of 3 weg, maar bij Loetsenko is er toch geen enkele vertwijfeling. De chronometer stopt nu weer bij 35 seconden. We mogen de Kazachse kampioen stilaan opschrijven. .
   13. Loetsenko is op weg naar ritwinst in de Tour. 16 uur 32.
   14. 16 uur 31. Nog 6 kilometer . In het derde groepje houden Van Avermaet en Powless elkaar gezelschap. Zij strijden straks voor de 3e en 4e notering. .
   15. 16 uur 31. Roche krijgt toch nog een troostprijs: hij zette de vlucht op poten en is de meest strijdlustige renner van de dag. .
   16. 16 uur 30. Pogacar terug. De nummer 3 in de stand keert op het hobbelige wegdek snel terug in het peloton, waar gewoon niet gekoerst wordt. 3'18" is de achterstand.  .
   17. 16 uur 30. Pech voor Pogacar op slecht moment 7,5 kilometer van de finish.

    Pech voor Pogacar op slecht moment 7,5 kilometer van de finish

   18. 16 uur 29. Wat is Herrada toch een karakterkop. De Spanjaard blijft nu al een hele poos op 29 seconden kleven. Maar we zien Loetsenko de ritzege niet meer uit handen geven. .
   19. Pogacar lek! Dan toch iets om nerveus van te worden: Pogacar kampt met een bandbreuk. Aru, die al was ingelopen, wacht de witte trui op.  . 16 uur 28.
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
   2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
   3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
   4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
   5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
   6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
   7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
   8/>Cazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
   9/>Pau - Laruns153 kmPogacarRoglic
   10/>Le Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168.5 kmBennettRoglic
   11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers166.5 kmEwanRoglic
   12/>Chauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
   13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191.5 kmMartínezRoglic
   14/>Clermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
   15/>Lyon - Col du Grand Colombier174.5 kmPogacarRoglic
   16/>La Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
   17/>Grenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
   18/>Méribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
   19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole166.5 kmKraghRoglic
   20Lure - La Planche des Belles Filles36.2 kmPogacarPogacar
   21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar