• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgen kleuren ook 9e Tourrit, maar Impey houdt Benoot van de zege

  Tour de France: Rit 9einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Étienne - AankomstBrioude -
  Afstand170,5 km
  0306090120150170.5

   Soudal-Lotto is op een zucht gestrand van een perfect Tourweekend, maar na de zege van Thomas De Gendt op zaterdag greep Tiesj Benoot net naast de winst in Brioude. Zijn vluchtgezel Daryl Impey (Mitchelton-Scott) was sneller in de sprint. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) blijft leider.

   Bekijk de ontknoping: Impey klopt Benoot in de sprint

   Video player inladen...

   De 9e etappe van de Tour in een notendop:

   • Sleutelmoment: Tiesj Benoot legt iedereen aan de rekker op de Côte de Saint-Just. Nicolas Roche klampt als enige medevluchter aan, maar in het laatste - minder steile - gedeelte keert Daryl Impey uit de achtergrond toch nog terug. De Zuid-Afrikaan laat Benoot niet meer los en maakt het af aan de streep. 
   • Belg van de dag: Tiesj Benoot was de voorbije dagen wat afwezig, maar was vandaag wel bij de pinken. Onze landgenoot was wellicht de sterkste vluchter, deed weinig verkeerd, maar botste op de snellere Daryl Impey. Er valt de Lotto-renner weinig te verwijten, maar de 2e plaats smaakt natuurlijk altijd zuur.
   • De dag van de Belgen: Met 21 zijn ze in het peloton en de Belgen zijn echte smaakmakers in deze Tour. Met 3 op 15 in de kopgroep, met 3 op 8 bij de poort van de finale, met 3 in de top 5 aan de finish. Dit smaakt de komende 2 weken naar nog veel meer.

   De Belgen bijten hun tanden stuk op Impey

   Geen 2 zonder 3: de Belgen hadden in deze Tour al 2 keer geoogst en hadden deze rit uitgekozen voor een 3e Belgische hoogdag. De belangstelling bij de landgenoten was bijzonder groot en na een intens gevecht wipten 3 vertegenwoordigers op de goeie trein.

    

   Tiesj Benoot (Soudal-Lotto), Oliver Naesen (AG2R) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) wisten al snel hoe laat het was: met hun dozijn medevluchters zouden ze bikkelen om de dagzege, want het peloton opteerde al snel voor een snipperdag.

    

   In verschillende trapjes wrongen de vluchters elkaar de nek om. De Belgen overleefden elke slag, Benoot was meermaals de beul met dienst. Met 8 beren trokken ze naar de laatste pukkel van de dag, een enerverend knikje van 3e categorie met de top op 13 km van de aankomst.

    

   Benoot en Nicolas Roche (Sunweb) beschikten daar nog over voldoende jus om het kaf van het koren te scheiden. Met z’n tweeën leken ze de sterkste overlevers, maar kort voor de top plaatste Daryl Impey (Mitchelton-Scott) een verschroeiende tussensprint. Hij kletste weg uit de rug van de geloste Stuyven en Naesen richting het kopduo.

    

   Op 8 km van de finish loste Benoot een zoveelste kogel. Enkel Impey had nog een antwoord in petto, Roche was het kind van de rekening. Benoot moest in de finale een plan verzinnen om de snelle en zelfverzekerde Impey te dumpen, maar kreeg daar niet meteen de gelegenheid toe. In de sprint à deux werd de logica dan ook gerespecteerd.

    

   Naesen en Stuyven hoopten wellicht nog op een pokerende Benoot in de slotfase, maar kwamen niet verder dan de 4e en 5e plaats. Ze waren al een tijdje gedoucht toen het peloton op 16 minuten de finish bereikte. Op een schijnbeweging van Romain Bardet na, de régional de l’étape, viel er in het pak niets te beleven. 

   Impey: "Ik heb het slim gespeeld in de finale"

   "Ik heb al in zoveel ontsnappingen gezeten in de Tour, maar een zege was nog nooit gelukt. Dat ontbrak er nog aan", zegt Daryl Impey. "Vandaag is het eindelijk gelukt. Dit is een droom die uitkomt."

    

   "De rit was op maat van de vluchters en de samenwerking was ook goed. Ik denk dat ik het op het einde slim gespeeld heb. Ik wist dat ik naar Tiesj moest rijden op die slotklim. Gelukkig had ik er de benen voor."

    

   "Dit is ook een emotioneel moment. Het is de eerste Zuid-Afrikaanse ritzege sinds Robert Hunter in 2007. It has been a long time between drinks. Twee keer ook op de Franse feestdag. Dat zijn magische herinneringen."

   Rituitslag Rit 9Rituitslag Rit 9

     naamploegresultaat
   1Daryl ImpeyMTS4:03:12
   2Tiesj BenootLTS+0
   3Jan TratnikTBM+10
   4Oliver NaesenALM+10
   5Jasper StuyvenTFS+10
   6Nicolas RocheSUN+14
   7Marc SolerMOV+21
   8Iván GarcíaTBM+1:50
   9Simon ClarkeEF1+1:50
   10Anthony DelaplacePCB+2:42

   Fase per fase

   1. 17 uur 46. De favorieten klokken af op 16'24" na een rustdag avant la lettre. Al moeten ze morgen allemaal nog eens aan de bak. .
   2. 17 uur 45. Nog 1 kilometer voor het peloton. .
   3. 17 uur 41. Groupama-FDJ loodst het peloton naar Brioude, de geboorteplaats van Romain Bardet. Wordt de Franse kopman van AG2R op die manier een beetje uitgedaagd? .
   4. 17 uur 37. Het peloton is wel fors uitgedund, maar voor heel wat renners staat er vandaag niets meer op het spel. We kunnen ons niet inbeelden dat een van de toppers zich heeft laten verrassen. Nog 7 kilometer tot de streep. .
   5. 17 uur 34. Het peloton moet nog 8 kilometer afleggen, maar daar is het windstil. Bardet heeft even voor een intermezzo gezorgd, maar het stelde niets voor. .
   6. 17 uur 31. De finale in een notendop. Op het beslissende knikje - met de top op 13 km van de finish - bleken Roche en Benoot nog over voldoende jus te beschikken. Impey leek met Stuyven en Naesen het kind van de rekening te worden, maar de Zuid-Afrikaan trok met een verschroeiende tussensprint in één ruk naar het front. Een nieuwe prik van Benoot kostte de kop van Roche, die niet kon vermijden dat ze met z'n tweeën naar Brioude afstormden. Daar was Benoot in de sprint niet opgewassen tegen de Zuid-Afrikaan. .
   7. 17 uur 31. Tratnik is 3e, voor Naesen en Stuyven. De Belgen waren in de breedte weer ijzersterk, maar moeten deze keer vrede nemen met de ereplaatsen.
   8. 17 uur 30. Impey wint! Benoot moet toch het hoofd buigen. Impey werd even in zijn hemd gezet, maar het was echt maar heel even. De Zuid-Afrikaan respecteert de wet van de snelste. Jammer voor Benoot, die toch bijzonder puik gereden heeft.
   9. 17 uur 30. Benoot speelt op de verrassing en trekt de sprint op gang.
   10. 17 uur 29. Daar is de laatste rechte lijn van 600 meter. Impey oogt zelfverzekerd.
   Tour de France
   -
   datumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
   Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
   />Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
   />Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
   />Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
   />Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
   />Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
   />Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
   />Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
   />Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
   />Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
   />Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
   Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
   />Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
   />Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
   />Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
   />Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
   />Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
   />Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
   />Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
   />Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal