Weergaloze De Gendt rondt hele dag (!) op kop af, Alaphilippe weer in het geel

  Tour de France: Rit 8einde
  25 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMâcon - AankomstSaint-Étienne -
  Afstand200 km
  0306090120150200

   Thomas De Gendt (Soudal-Lotto) heeft voor een tweede Belgische ritzege in de Tour gezorgd. Hij koos vanaf het officiële startsignaal voor de vlucht en werkte het af met een indrukwekkende solo. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) stoot Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) van zijn gele troon.

   Bekijk de ontknoping:

   De 8e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Thomas De Gendt. Punt.
   • Verliezer/winnaar van de dag: De finale van vandaag was als een kostuum waar Julian Alaphilippe maar moest instappen, maar de Fransman botste op een ijzeren muur uit Semmerzake. De chouchou van het thuispubliek mocht wel opnieuw het geel ophalen, een troostprijs met de Franse feestdag van morgen.
   • Opvallend: Hij leek even het slachtoffer van zijn eigen reputatie te worden, maar Thomas De Gendt geeft iedereen hier toch weer op zijn appel. Voor zo'n prestatie kunnen we alleen maar ons petje afnemen.

   Aanval bij kilometerpaal 0

   Welke woorden vandaag ook uit de pen rollen, ze doen Thomas De Gendt na zo'n dag eigenlijk alleen maar onrecht aan.

    

   Wie geen sprinter of klassementsrenner is, had deze etappe aangestipt. Het was dan ook geen verrassing dat eeuwige aanvaller De Gendt als eerste op de deur klopte, maar dat hij slechts 3 kompanen meekreeg, was wel een surprise.

    

   Ben King (Dimension Data), Alessandro De Marchi (CCC) en Niki Terpstra (Total Direct Energie) sprongen op dezelfde overzetboot tussen Mâcon en Saint-Etienne, maar echt rooskleurig zag hun trip er niet uit.

    

   De Gendt vulde op de hellingen wel de prijzenpot van Soudal-Lotto en dikte zijn puntentotaal in het bergklassement aan, maar de ploegmaats van vooral Matthews en Sagan hielden het kwartet netjes binnen schot.

   Vlag naar beneden! De Gendt vertrekt

   Zegegebaar bij de finish

   Of die sprinters zichzelf overschat of het parcours onderschat hadden, is niet duidelijk. Maar op de route die veel weg had van Luik-Bastenaken-Luik verdwenen ze plots van het voorplan.

    

   De taaie De Gendt en De Marchi leken het dubbeltje dan toch weer naar hun kant te doen vallen. Pas toen Astana en EF Education First in het laatste uur de fakkel overnamen, zou het zenuwslopend tot aan de streep blijven. Het welles-nietesspelletje was om duimen en vingers bij af te likken.

    

   Op het laatste knikje - op 15 kilometer van de finish - liet De Gendt zijn Italiaanse gezel in de steek. Toen Alaphilippe er samen met Pinot op zoek ging naar bonificatieseconden, leek onze landgenoot een vogel voor de kat.

    

   Een 15-tal seconden, meer had de hardrijder niet. Maar wat de Franse tandem ook probeerde, ze kwamen geen meter dichter bij De Gendt. Na een aanval van liefst 200 kilometer mocht hij het zegegebaar maken. Alaphilippe moest vrede nemen met de gele trui, zijn tweede hoofdstuk in deze Tour.

   De Gendt krijgt felicitaties van Sagan: "Congrats, man!"

   Val van Thomas zonder erg

   Iedereen staat vandaag in de schaduw van Thomas De Gendt, maar ook bij de favorieten was er wat gepeuter.

    

   Geraint Thomas leek even het slachtoffer van de dag te worden na een valpartij in de slotfase, maar de Tourwinnaar van 2018 finishte toch netjes in het wiel van zijn concurrenten.

    

   Wie nog rekening hield met Vincenzo Nibali, mag de Italiaan nu helemaal schrappen. Ook Dylan Teuns kende een volledige offday.

   Halve Ineos-ploeg smakt tegen de grond op 15km van de finish! Thomas moet achtervolgen

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. We moeten even bekomen van deze etappe, want wat De Gendt hier heeft opgevoerd, is fabuleus. Alaphilippe kan zich troosten met het geel, maar alles staat toch in de schaduw van De Gendt.
   2. 17 uur 24. Pinot is tweede, Alaphilippe is derde. De Fransman is ook de nieuwe leider.
   3. 17 uur 24. De Gendt wint! Onze commentatoren gaan er bij staan: iedereen doet zijn petje af na een weergaloos nummer van Thomas De Gendt. Hier hebben we geen superlatieven voor!
   4. 17 uur 23. Nog 500 meter: laat de champagne maar knallen voor De Gendt!
   5. Laatste km. Daar is de boog. We zijn nog altijd niet zeker, maar 10 seconden moeten toch volstaan?! 17 uur 23.
   6. 17 uur 22. In de bochtenrijke laatste kilometers zien ze De Gendt nog altijd niet rijden. De meesteraanvaller gaat het flikken. .
   7. 17 uur 22. Ze komen dicht... Michel Wuyts .
   8. 17 uur 21. De Gendt heeft de stijl van de arbeider aangenomen, maar hij valt nog altijd niet spectaculair terug. Nog een meter of 400 en dan is hij boven. .
   9. 17 uur 20. Onder de boog van de laatste 3 km heeft De Gendt 25 seconden. We trekken nu naar die laatste rotstrook. .
   10. 17 uur 20. Achtervolgers geven vol gas, maar komen niet dichter bij indrukwekkende De Gendt.

    Achtervolgers geven vol gas, maar komen niet dichter bij indrukwekkende De Gendt

   11. 17 uur 19. De twee Fransen kijken veel om. Het ziet er met de meter beter uit voor onze landgenoot. .
   12. 17 uur 19. Alaphilippe en Pinot komen geen meter dichter. Het is fenomenaal wat De Gendt doet. Maar overleeft hij dat laatste bultje? .
   13. 17 uur 17. Wat voor een dag heeft die De Gendt! Michel Wuyts .
   14. 17 uur 17. De gele trui wordt met de kleppers op 31 seconden gemeld, onze Franse vrienden op 18 tellen. Straf, straf. Ze hebben hem nog altijd niet te pakken!
   15. 17 uur 16. Alaphilippe en Pinot buffelen snoeihard door, maar De Gendt geeft zich nog altijd niet gewonnen. Al is hij een vogel voor de kat.
   16. 17 uur 15. De prijs voor de strijdlust heeft De Gendt, maar het mag zoveel meer zijn. Nog 7,5 kilometer.
   17. 17 uur 14. De Gendt houdt 17 seconden over op de Franse tandem, de andere kleppers volgen op een halve minuut. Wat is dit ondraaglijk spannend. Er volgt straks nog een springplank, niet vergeten. .
   18. 17 uur 14. In het peloton wil ploegmaat Mas afstoppen voor Alaphilippe. De Fransman gaat op zoek naar de ritzege, maar vooral naar het geel. Dat heeft hij virtueel in handen. .
   19. 17 uur 14. Alaphilippe en Pinot springen weg uit het peloton op 12 kilometer van de finish.

    Alaphilippe en Pinot springen weg uit het peloton op 12 kilometer van de finish

   20. 17 uur 13. Ook Thomas zit goed en wel bij de favorieten. Alaphilippe en Pinot vallen nu bijna op de nek van De Gendt.