Teuns bouwt Vlaams feestje in Tour, Ciccone pakt geel als troostprijs

  Tour de France: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  19°Cdistance 160.5 km
  location 13:24: Mulhouse - 17:53: La Planche des Belles Filles
  trophy Dylan Teuns
  einde
  startfinish
  0306090120160.5

   Dylan Teuns heeft op La Planche des Belles Filles de eerste bergrit in de Tour gewonnen. Hij was de sterkste van een ruime kopgroep vol Belgen, medevluchter Meurisse werd nog 3e . Giulio Ciccone neemt de gele trui over van Julian Alaphilippe.

   Rit 6 in een notendop

   • Sleutelmoment: Op de steilste stroken van La Planche des Belles Filles gooit Giulio Ciccone, de bergkoning van de Giro, de Belgen Tim Wellens en Xandro Meurisse overboord, maar Dylan Teuns volgt gezwind. In de laatste hectometers kan Teuns met een laatste demarrage op zijn beurt Ciccone lossen.

    

   • Verliezers van de dag: Romain Bardet kreeg een Tour de France op zijn maat, maar hij bewees in de eerste bergrit dat de vorm er gewoon niet is. Ook Vincenzo Nibali moest een eerste prijsje betalen.

    

   • Statistiek: Limburger Dylan Teuns is de eerste Vlaming die op de Vlaamse feestdag een Tourrit weet te winnen sinds Eddy Planckaert in 1986. Het is ook de eerste Belgische ritzege in de Tour sinds Thomas De Gendt in 2016 op de Mont Ventoux won.

   Sterke Dylan Teuns zorgt voor Belgische ritzege op La Planche des Belles Filles

   De Gendt de motor, Wellens de sprokkelaar en Teuns de afwerker

   Als Thomas De Gendt in de vlucht van de dag zit, dan weet je dat het een interessante dag wordt. De Gendt was de motor van een kopgroep van 14. Hij werkte zich daarin uit de naad voor zijn ploegmaat Tim Wellens, die vrolijk punten kon sprokkelen op de bergjes en zich zo verzekerde van een dagje langer in de bollen.

    

   Vlak voor de top van de Col des Croix, de  5e van 7 beklimmingen, ging De Gendt solo aan de haal. Zo zette hij de andere vluchters voor het blok en Wellens in een zetel. Het Trek-duo Bernard-Ciccone nam zijn verantwoordelijkheid in de achtervolging en de groep viel uiteen.

    

   Op de Col des Chevrères werd De Gendt uiteindelijk toch tot de orde geroepen. Ook Serge Pauwels moest vooraan lossen, maar de 3 andere Belgen - Wellens, Teuns en Meurisse - hielden wel stand.

    

   Zo trokken 4 renners met een geruststellende bonus naar La Planche des Belles Filles, de slotklim: Ciccone en de 3 overgebleven landgenoten. Een gevaarlijke situatie voor de Italiaan, die het tempo zo strak mogelijk hield. Voor Wellens en uiteindelijk ook Meurisse ging het te snel, maar Teuns volgde gezwind.

    

   De laatste kilometer was moordend, met niet alleen waanzinnig steile stukken maar ook nog eens onverharde stroken. Ciccone dwong Teuns de kop op, die daar verbazingwekkend goed mee omging. De Italiaan geraakte niet los uit de wurgende omknelling van de Belg van Bahrein. Teuns won uiteindelijk nog met een ruime voorsprong, Meurisse werd nog 3e. Ciccone houdt als troostprijs de gele trui over aan zijn onderneming.

   Ook Michel en José juichen in de cabine: "Proficiat! Santé! Schol! We pakken alles mee!"

   Bardet moet passen, Thomas is op de afspraak

   In het peloton bleef het, zoals op voorhand een beetje gevreesd, windstil tot de steilste stukken van La Planche des Belles Filles. Barguil en Landa openden de debatten, maar dat zouden uiteindelijk slechts voetnoten zijn.

    

   In de laatste kilometer deed Alaphilippe een wanhopige poging om zijn gele trui te redden. Die versnelling deed onder meer Bardet de das om, hij zou de grootste verliezer zijn van de klassementsmannen. Omdat Alaphilippe op het einde wat stilviel, kwam Thomas hem op het einde nog voorbijgeknald. De Tourwinnaar van vorig jaar deelt zo een kleine tik uit aan zijn ploegmaat Bernal, die velen tippen als dé topfavoriet voor deze Tour.

   Herbeleef de spanning op de slotklim

   Ciccone: "Ik kan het nog niet helemaal geloven"

   Ritwinst zat er net niet in voor Gulio Ciccone, maar de Italiaan van Trek-Segafredo pakte wel de gele trui. "Ik kan het nog niet helemaal geloven. Hier droomde ik al als kind van en nu heb ik die droom waargemaakt. De voldoening is enorm."

   "Vandaag was het mijn doel en dat van de ploeg om de rit proberen te winnen. We hebben mogelijkheden gehad, maar Teuns was vandaag sterker. Meteen na de finish was ik erg kwaad, maar toen ik ontdekte dat ik de gele trui had, was alle woede meteen weg. Het is echt heel mooi."

    

   Ciccone is aan een sterk seizoen bezig. Hij won eerder dit jaar al een rit én het het bergklassement in de Ronde van Italië. "De Giro was mijn hoofddoel dit jaar. Ik ben in erg goede vorm uit de Giro gekomen en daarom hebben we beslist om ook de Tour te rijden om ervaring op te doen. "

    

   "Mijn Tour kon niet beter begonnen zijn. We gaan het nu dag per dag bekijken. Morgen hebben we een lange etappe. In de Tour zijn  ook de vlakke etappes lastig, maar we hebben een sterke ploeg en we gaan zeker proberen om de gele trui te verdedigen."

    

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Dylan TeunsTBM4:29:03
   2Giulio CicconeTFS+11
   3Xandro MeurisseWGG+1:05
   4Geraint ThomasINS+1:44
   5Thibaut PinotGFC+1:46
   6Julian AlaphilippeDQT+1:46
   7Nairo QuintanaMOV+1:51
   8Emanuel BuchmannBOH+1:51
   9Jakob FuglsangAST+1:53
   10Mikel LandaMOV+1:53