Weer prijs voor Deceuninck-Quick Step: Viviani wint de sprint in Nancy

  Tour de France: Rit 4einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekReims - AankomstNancy -
  Afstand213,5 km
  0306090120150180213.5

   Elia Viviani heeft zijn eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk te pakken. De Italiaan rondde het voorbereidende werk van Deceuninck-Quick Step, met ook gele trui Julian Alaphilippe als werkmier, perfect af. Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Peter Sagan en Dylan Groenewegen moesten vrede nemen met de ereplaatsen. 

   Bekijk de laatste kilometer van de 4e rit:

   De 4e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Elia Viviani ging de mist in voor eigen volk, maar in de Ronde van Frankrijk schiet hij wel raak. In de eerste etappe raakte hij het spoor kwijt van zijn loodsen, vandaag beet Viviani zich wel vast in hun wiel. En dat resulteerde.
   • Verliezer van de dag: Dylan Groenewegen werd vooraf gebombardeerd tot de te kloppen sprinter in deze Tour. Zaterdag verstoorde een val zijn plan, vandaag liet de Nederlander zich wegdrummen en had hij te laat ruimte om te sprinten.
   • Opvallend: We zijn 4 dagen ver en de prijzen worden voornamelijk onder twee teams verdeeld. Na twee zeges van Jumbo-Visma rinkelt de kassa nu al de tweede keer voor Deceuninck-Quick Step.

   Na zeges in de Giro en in de Vuelta wint Viviani nu ook in de Tour

   Zo aantrekkelijk de finale gisteren was, zo apathisch verscheen het peloton vandaag aan de start. Het leek wel een flashback naar de oersaaie openingsweek van 2018, want na amper 200 meter gaf het peloton al zijn zegen.

    

   Frederik Backaert en Yoann Offredo (Wanty-Gobert) en Michael Schär (CCC) stonden voor een lange en vooral zinloze dag in de vuurlinie. In wat de eerste echte volwaardige sprint moest en zou worden, wilde niemand zich laten ringeloren.

    

   Dat gebeurde ook niet, want de vluchters werden netjes op tijd ingerekend. Op een knikje op 15 kilometer van de finish werd de vijs wel aangedraaid door Sunweb (voor Michael Matthews), maar iedereen kon zich opmaken voor de duikvlucht richting Nancy.

    

   In een zoveelste warrige sprint was timing nog crucialer dan anders. Deceuninck-Quick Step overleefde de trechter op anderhalve kilometer van de finish en pakte dankzij Michael Mørkøv en Max Richeze uit met een lead-out uit het boekje.

    

   Elia Viviani hield verstandig de koord en knalde overtuigend naar de zege. Caleb Ewan zat aan de dranghekken in de tang, miste een pedaalslag en zag zijn kansen in rook opgaan.

    

   De grootste tegenstander bleek Alexander Kristoff (na voortreffelijk werk van Jasper Philipsen), maar ook de bonkige Noor schoot tekort. Topfavoriet Dylan Groenewegen verscheen te laat op het appel en kwam niet verder dan de 5e plaats.

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 17 uur 35. Wat moeten we onthouden? Deceuninck-Quick Step rolde de rode loper uit voor Viviani, die op het juiste moment aanging en standhield. Ewan liet zich wat wegdrummen aan de dranghekken en kon zijn sprint nooit 100 procent uitspelen. Kristoff was uiteindelijk nog de dichtste belager na voortreffelijk werk van Philipsen, maar eindigt op de 2e plaats. Ook Sagan was niet opgewassen tegen Viviani. Groenewegen meldde zich nog erg laat aan, maar deed nooit mee voor de prijzen. Hij eindigt 5e.
   2. 17 uur 33. Bingo voor Viviani! Het is twee op een rij voor Deceuninck-Quick Step. De lead-out was uit het boekje en de Italiaan hield verstandig de koord. Ewan zat daardoor een beetje in de tang, Groenewegen en Kristoff werden aan de andere kant van de weg op hun waarde geklopt.
   3. 17 uur 33. Ewan zit in het wiel van Viviani.
   4. 17 uur 32. Philipsen is aan het vechten met Sagan voor het wiel van Viviani.
   5. Laatste km. Ze laten het tempo zakken, want Groenewegen is er niet bij. Alaphilippe neemt over onder de vod. Alles oogt goed voor Viviani. 17 uur 32.
   6. 17 uur 31. Van Aert zit op 1.500 meter van de finish op kop. Maar Groenewegen is niet te zien. Teunissen zit wel in de buurt.
   7. 17 uur 31. We duiken de trechter in en Van Aert levert een geweldige inspanning. Hij komt helemaal naar voren.
   8. 17 uur 30. De grens van de laatste 3 kilometer is achter de rug. Voor de klassementsmannen zijn de zorgen voorbij.
   9. 17 uur 30. Op rechts komen ze dan toch met Viviani. Net op tijd? Daar lijkt het wel op. .
   10. 17 uur 29. Ook Jumbo-Visma tekent nog niet present. De tijd tikt stilaan weg. En de kilometers ook.
   11. 17 uur 29. Een kleine toeschouwer komt nog even piepen achter de rug van zijn moeder of vader. Levensgevaarlijk, maar het loopt gelukkig zonder ongelukken af. Nog 4 kilometer.
   12. 17 uur 28. Een nieuwe golf met Ineos en Van Avermaet dreigt Soudal-Lotto te overspoelen. Deceuninck-Quick Step is nergens te bekennen. .
   13. 17 uur 27. Benoot doet zijn duit in het zakje. Ewan zit uitstekend in zijn buurt, Sagan schaatst er tussendoor. .
   14. 17 uur 26. Nog 6 kilometer: einde verhaal voor Calmejane. Uiteraard duiken ook de shirts van Ineos op. De klassementsmannen belanden op 3 kilometer van de finish in de veilige haven. Calmejane is nu gegrepen.
   15. 17 uur 26. Soudal-Lotto is stilaan op de afspraak. Een beetje te vroeg, maar ze zijn wel al klaar om de deur open te beuken. .
   16. 17 uur 25. Nog 7 kilometer. Het is wachten, wachten en nog eens wachten op die ene explosie. Iedereen weet dat hij op 2 kilometer van de finish bij de versmalling vooraan moet zitten.
   17. 17 uur 24. Onze commentatoren houden toch hun hart vast, want snelheden van 80 km/u zijn niet uitgesloten. Calmejane is er stilaan aan voor de moeite. .
   18. 17 uur 23. Het zijn nu nog brede wegen, maar dat verandert in de zone van de waarheid. De groene trui zit alleszins goed voorin. .
   19. 17 uur 22. Een 100-tal meter, meer krijgt Calmejane niet. In de grote groep zijn ze hun pijlen nog aan het opsparen. .
   20. 17 uur 21. Aanval Calmejane. Op 11 kilometer van de finish kan de duik echt binnen. Lilian Calmejane heeft nog genoeg inspiratie om in zijn eentje aan die duikvlucht te beginnen.