Bernal rijdt met de vingers in de neus naar eindwinst, Nibali eist laatste Alpenrit op

  Tour de France: Rit 20einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAlbertville - AankomstVal Thorens -
  Afstand59,5 km
  0102030405059.5

   Egan Bernal (Team Ineos) schrijft op 22-jarige leeftijd de Ronde van Frankrijk op zijn palmares. Op de ingekorte bergrit naar Val Thorens kwam de Colombiaanse gele trui niet meer in gevaar. Geraint Thomas en Steven Kruijswijk schuiven een plekje op na een (kleine) inzinking van Julian Alaphilippe. Oude krijger Vincenzo Nibali kwam boven water in de laatste Alpenrit om zijn zesde Touretappe te veroveren.

   De 20e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Het zag er 3 weken lang benard uit voor het ongenaakbaar gewaande Ineos, maar aan het einde van het verhaal komt de eindwinnaar toch weer uit het Britse kamp. Met Geraint Thomas op 2 is het Britse feest compleet.
   • Winnaar van de dag (2): Steven Kruijswijk heeft misschien niet meteen het meest sexy imago, maar de Nederlandse klimmer pronkt wel op het podium van de Tour. Daar kunnen we alleen maar onze hoed voor afnemen, net als voor alle arbeid van meesterknecht Laurens De Plus.
   • Winnaar van de dag (3): Julian Alaphilippe tuimelt nog wel van het podium, maar de Fransman beschouwen als een verliezer zou onrechtvaardig zijn. Hij heeft deze Tour 3 weken gekleurd, maar de Tour duurde 48 uur te lang. En dat is geen schande.
   • Opvallend: Egan Bernal zal zondag 22 jaar en 196 dagen oud zijn. Hij is de op 2 na jongste eindwinnaar van de Tour. 

   Bernal wordt niet bestookt, Nibali fleurt zijn Tour op

   “De dood of de gladiolen”, dat moet bij heel wat tenoren de boodschap in de ploegbus geweest zijn. Maar hoe aantrekkelijk de plannetjes vooraf ook mochten ogen, op weg naar Val Thorens viel van die grote woorden of goeie intenties maar weinig of niets te merken (net als van de voorspelde regenbuien, die na een onheilspellende voormiddag in de lucht bleven kleven).

    

   Jumbo-Visma draaide van bij de eerste klimkilometer de vijs aan. Kopman Steven Kruijswijk wilde nog naar het podium wippen en dankzij een uitmuntende Laurens De Plus werd op 13 kilometer van de finish het eerste (en enige?) doel bereikt: Julian Alaphilippe botste nu echt op zijn limieten.

    

   Wie dus nog gehoopt had op een verrijzenis van de Franse smaakmaker, kwam bedrogen uit. De Fransman zakte zeker niet volledig door het ijs, maar viel uiteindelijk nog terug van de 2e naar de 5e plaats.

    

   Toen het vat van De Plus dan toch volledig geleegd was, werd er naar de favorieten gekeken. Maar daar bleef het muisstil. Of het van niet beter kunnen was, zullen we wellicht nooit weten. Maar wellicht had iedereen ook schrik voor een counter en legde Jan en alleman zich al bij al makkelijk neer bij de rangorde in een teleurstellende bergrit.

    

   Dat speelde allemaal in de kaart van Vincenzo Nibali, die in het slotweekend na een schimmige Tour weer zijn tanden liet zien. De ex-eindwinnaar schoof mee met “de vroege vlucht” en stak deze ultrakorte bergetappe in zijn achterzak. Op ruim 15 seconden bolden titelverdediger Thomas en troonsopvolger Bernal hand in hand over de streep. 

   Bekijk de ontknoping:

   Nibali: "Laatste 500 meter bleven maar duren"

   Vincenzo Nibali slaagde er op de valreep in om z'n Tour op te fleuren met een ritzege. "Het is voor mij een bijzonder moeilijke Tour geweest. Maar ik wou ervoor blijven gaan tot op het einde en nog een ritzege meepakken naar huis", zegt Nibali.

   "Het was vandaag een bijzonder zware dag. Er leek geen einde te komen aan die slotklim. De laatste 500 meter bleven maar duren, maar het was een mooie bevrijding om hier als winnaar over de finish te komen."  

    

   Nibali kan met z'n ritzege ook z'n Tour van vorig jaar doorspoelen. Toen kwam hij door een motard ten val op Alpe d'Huez en moest hij opgeven met een wervelbreuk. "Hier vandaag winnen is een beetje een revanche. Ik wil deze overwinning ook opdragen aan mijn grootvader, die vorig jaar overleden is."

   De Italiaan had ook nog enkele complimenten voor Egan Bernal. "Hij heeft getoond dat hij een bijzonder sterke conditie heeft. Ik heb de voorbije dagen vaak met hem gesproken. Hij heeft moeilijke momenten gehad. De laatste week was bijzonder zwaar en toen was Bernal heel goed. Het is een jonge renner met een grote toekomst. Hij is echt bijzonder sterk."

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Vincenzo NibaliTBM1:51:53
   2Alejandro ValverdeMOV+10
   3Mikel LandaMOV+14
   4Egan BernalINS+17
   5Geraint ThomasINS+17
   6Rigoberto UránEF1+23
   7Emanuel BuchmannBOH+23
   8Steven KruijswijkTJV+25
   9Wout PoelsINS+30
   10Nairo QuintanaMOV+30

   Fase per fase

   1. 16 uur 36. Knuffels van familie en felicitaties van Thomas.

    Knuffels van familie en felicitaties van Thomas

   2. 16 uur 35. Bernal houdt makkelijk stand, Nibali schrijft de rit op zijn naam.

    Bernal houdt makkelijk stand, Nibali schrijft de rit op zijn naam

   3. 16 uur 34. De eindstand. Het eindklassement: Bernal, Thomas, Kruijswijk, Buchmann, Alaphilippe, Landa, Uran, Quintana, Valverde en Barguil. .
   4. 16 uur 32. De held van de republiek is binnen: als we goed geteld hebben, zal Alaphilippe 5e eindigen in de eindstand. .
   5. 16 uur 31. Romain Bardet heeft zijn bollentrui gered, ook al omdat niemand er echt belangstelling voor had. .
   6. 16 uur 30. Bernal is eindwinnaar! De klim is bij de favorieten een maat voor niets geweest. Egan Bernal heeft geen enkele aanval moeten pareren en wordt op zijn 22e de eerste Colombiaanse eindwinnaar in deze Tour. Hij krijgt Geraint Thomas en Steven Kruijswijk naast zich op het podium.
   7. 16 uur 30. Valverde wordt tweede, voor Landa. Thomas en Bernal finishen hand in hand. De triomf is binnen!
   8. 16 uur 29. Nibali wint! Hij was in deze Tour een schim van zichzelf, maar Nibali heeft zijn tanden getoond en staat toch op in het slotweekend. De ex-eindwinnaar wint in Val Thorens na een moedige aanval. .
   9. 16 uur 28. Poels legt het tempo bijzonder hoog, Landa pakt nog uit met een sprongetje. Maar hij is natuurlijk geen bedreiging. .
   10. Laatste km. Vincenzo Nibali heeft nog 1.000 meter af te leggen. Zijn ritwinst lijkt binnen. Knap gespeeld! 16 uur 27.
   11. 16 uur 26. Ik denk dat er niet veel meer zit op de mogelijke aanvallers. En dan heeft Ineos het toch weer voor elkaar gekregen. . Michel Wuyts .
   12. 16 uur 25. Poels draait de vijs nu nog even aan bij de kleppers. Thomas en Bernal kunnen een stevige slotkilometer rijden. Vallen ze nog op de nek van Nibali? .
   13. 16 uur 24. Alaphilippe heeft nog 1'15" om zijn 5e plaats te beschermen tegenover Landa.
   14. 16 uur 23. Het ziet er steeds meer naar uit dat iedereen zich heeft neergelegd bij deze rangorde. Nibali duikt de laatste 2.500 meter in met een bonus van 39 seconden. .
   15. 16 uur 22. Nog 3 kilometer en de toppers worden nog altijd op 45 seconden gesignaleerd. Dat gat dichtrijden wordt geen evidente klus. .
   16. 16 uur 21. Er komt nog een jump. Maar van wie? José De Cauwer.
   17. 16 uur 20. De strijdlust van vandaag heeft Nibali al op zak. Hij mag dus al eens richting het podium, maar volgt er nog een belangrijkere passage, die van de ritzege? .
   18. 16 uur 19. Nog 4 kilometer. De bonus van Nibali is een stukje kleiner geworden. Als de toppers op hun borst kloppen, dan zal de Italiaan toch een toontje lager moeten zingen. .
   19. 16 uur 18. Overzicht. Nibali - Soler op 29" - Yates, Quintana en Barguil op 35" - favorieten op 40".
   20. 16 uur 16. Wie hebben we nog bij de tenoren? Mühlberger, Thomas, Bernal, Kruijswijk, Buchmann, Valverde, Landa, Poels, Kämna en Uran. .
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
   2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
   3/>Binche - Épernay215 kmAlaphilippeAlaphilippe
   4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiAlaphilippe
   5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmSaganAlaphilippe
   6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
   7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
   8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtAlaphilippe
   9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyAlaphilippe
   10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertAlaphilippe
   11/>Albi - Toulouse167 kmEwanAlaphilippe
   12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmYatesAlaphilippe
   13Pau - Pau27.2 kmAlaphilippeAlaphilippe
   14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotAlaphilippe
   15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmYatesAlaphilippe
   16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanAlaphilippe
   17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinAlaphilippe
   18/>Embrun - Valloire208 kmQuintanaAlaphilippe
   19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernal
   20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
   21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal