Sluwe Simon Yates pakt eerste Pyreneeënrit (zonder vuurwerk)

  Tour de France: Rit 12einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekToulouse - AankomstBagnères-de-Bigorre -
  Afstand209,5 km
  0306090120150180209.5

   Simon Yates (Mitchelton-Scott) heeft de eerste rit in de Pyreneeën naar zijn hand gezet. De Brit vloerde zijn twee vluchtgenoten in een sluwe sprint. De klassementsmannen hielden zich koest op de flanken van de Peyresourde en de Hourquette d’Ancizan. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) begint dus ook aan de tijdrit in de gele trui.

   Simon Yates klopt Mühlberger en Bilbao in de sprint voor de 12e rit

   De 12e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Simon Yates zakte door het ijs als kopman in de Giro, werd naar de Tour gestuurd als knecht van broer Adam, verloor in de eerste 10 dagen voldoende tijd en schoot bij zijn eerste echte poging vol in de roos. Yates heeft nu een rit in de 3 grote rondes gewonnen.
   • Verliezers van de dag: Met Mitchelton-Scott drinkt vanavond een ploeg champagne die in deze Tour al eens had mogen vieren. De 12 ritten werden verdeeld onder 6 ploegen. Heel wat teams hebben dus weer een kans gemist.
   • Opvallend: Met Rohan Dennis verliet de wereldkampioen tijdrijden de Tour langs een achterpoortje. Over de omstandigheden van zijn opgave zijn veel vragen. Wout van Aert, vandaag als laatste over de finish, lacht vanavond wellicht in zijn vuistje.

   Yates is de sterkste uit een kopgroep van 40

   Met twee cols van 1e categorie en een afdaling van zo’n 30 kilometer richting de finish was de eerste tocht door de Pyreneeën eerder spek naar de bek van de baroudeurs dan een uitnodiging voor de klassementsmannen. Zij spaarden hun kogels dan ook netjes op en bolden op 9 minuten van de ritwinnaar in gesloten slagorde binnen.

    

   De vlucht van de dag – die het dus zou uitzingen tot de finish – kwam pas aan het einde van een vliegensvlug openingsuur tot stand. Een reusachtig pakket van liefst 40 renners snelde na een uurtje (met een gemiddelde van 50 km/u) weg en 7 Belgen hadden de boot niet gemist: Benoot, Wellens, Naesen, Teuns, Stuyven, Van Avermaet en Pauwels waren aan boord.

    

   Wellens liet niets liggen op de Col de Peyresourde, maar haakte op de laatste beklimming meteen af. Ook de andere landgenoten hadden daar al snel door dat een 4e Belgische ritzege niet meteen voor vandaag was. Pauwels spartelde nog lang tegen op de Hourqette d’Ancizan, maar de vogels waren toen al gaan vliegen in een razendsnelle bergrit.

    

   Simon Yates (Mitchelton-Scott), Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) en Pello Bilbao (Astana) beschikten over de sterkste klimmersbenen. In de bijtrapafdaling van 30 kilometer richting Bagnères-de-Bigorre werkte het trio wel erg voorbeeldig samen. Niemand speelde het spel smerig, de 3 biggetjes trokken bijna arm in arm naar de streep.

    

   Een bocht op 200 meter van de finish zou veel bepalen over winst en verlies en Yates had die curve uitstekend ingeschat. De Brit lanceerde zijn sprint krachtig en kon zijn Spaanse en Oostenrijkse copains vrij vlot afhouden. Benoot demarreerde in de achtergrond nog naar de 4e plaats, ook Naesen en Stuyven eindigden in de top 10.

    

   Door de wapenstilstand in het peloton mag Julian Alaphilippe morgen als leider beginnen aan de enige individuele tijdrit in deze Tour. Na de opgave van wereldkampioen Rohan Dennis kijken de Belgische fans vooral uit naar de tijd van Belgisch kampioen Wout van Aert.

   Yates: "Ik heb mijn energie gespaard tot de bergen"

   "Ik heb mijn energie gespaard tot in de bergen", zegt Simon Yates, die in deze Tour nog niets had laten zien.

    

   "Dit was mijn eerste kans om iets te proberen en ik heb die met beide handen gegrepen. Ik wist niet goed of ik Mühlberger en Bilbao kon kloppen in de sprint, maar de ploegleiding had me gezegd dat ik vooraan moest zitten bij de laatste bocht. Zo kon ik de zege over de streep trekken."

    

   "Ik ben heel trots dat ik nu een rit heb gewonnen in de drie grote rondes. Hopelijk komen er nog meer, maar we zullen wel zien of er nog kansen komen. Het is voorlopig in elk geval een fantastische Tour voor het team."

   Rituitslag Rit 12Rituitslag Rit 12

     naamploegresultaat
   1Simon YatesMTS4:57:53
   2Pello BilbaoAST+0
   3Gregor MühlbergerBOH+0
   4Tiesj BenootLTS+1:28
   5Fabio FellineTFS+1:28
   6Matteo TrentinMTS+1:28
   7Oliver NaesenALM+1:28
   8Rui CostaUAD+1:28
   9Simon ClarkeEF1+1:28
   10Jasper StuyvenTFS+1:28

   Fase per fase

   1. 16 uur 59. Het peloton met de favorieten bereikt de finish op 9'35". Wat extra strepen op de carrosserie, uiteraard, maar eigenlijk is er helemaal niets gebeurd. .
   2. 16 uur 53. De regisseur spot broer Adam Yates in het peloton. De Brit steekt zijn glimlach niet weg. .
   3. 16 uur 52. De top 10: Yates, Bilbao, Mühlberger, Benoot, Felline, Trentin, Naesen, Costa, Clarke en Stuyven. .
   4. 16 uur 52. Ineos begeleidt de groep met de gele trui naar de finish. Zij moeten nog 6 kilometer afwerken. .
   5. 16 uur 51. Wat een vreemde etappe... Christophe Vandegoor (Sporza Tour op Radio 1).
   6. 16 uur 50. Benoot rijdt nog naar de 4e plaats, Felline is 5e voor Trentin, Naesen, Costa, Van Avermaet en Stuyven.
   7. 16 uur 49. Yates wint! Simon Yates wint na een vreemde sprint. De spurt werd heel laat in gang gezet en Yates deed wat hij moest doen: als eerste uit de laatste bocht duiken. Daarmee zette hij Mühlberger en Bilbao al half in de tang. .
   8. 16 uur 49. Op 200 meter van de finish opent Yates dan toch het feest. Hij duikt als eerste de laatste bocht in.
   9. 16 uur 48. Het zijn als het ware drie pistiers die elkaar begluren. Niemand durft aan te zetten. .
   10. 16 uur 48. Bilbao wordt de koppositie opgedrongen, met Mühlberger en Yates aan zijn wiel. .
   11. Laatste km. Daar is de vod! Niemand slaat een beurt over. . 16 uur 48.
   12. 16 uur 47. De groep met Pauwels en Teuns ziet de groep met Van Avermaet en Naesen weer aansluiten. Zij kunnen sprinten voor de ereplaatsen. .
   13. 16 uur 46. Ik zou nu in het hoofd van de leiders willen kruipen om te weten hoe zij het nog zien. . Michel Wuyts .
   14. 16 uur 46. Bilbao was de rest even aan het begluren, maar het is allemaal braafjes. Niemand durft de etter uit te hangen. De voorgift op de achtervolgers is nochtans ruimte genoeg.
   15. 16 uur 45. Nog 3 kilometer. Gaat het trio gewoon voor de zege sprinten? Niemand met een plannetje, neen? .
   16. 16 uur 43. Voor wie het overigens gemist heeft: bij de klassementsmannen is er niets maar dan ook niets gebeurd. .
   17. 16 uur 42. Nog 6 kilometer. Yates lijkt in een sprint op papier kansloos, maar dit is natuurlijk een sprint na een snelle bergrit. Tovert hij nog een manoeuvre uit zijn hoed?
   18. 16 uur 41. Strijdlust voor Trentin. Een ietwat opvallende beslissing van de jury: Matteo Trentin krijgt de prijs van de strijdlust. De Italiaan liet zich opmerken door die tegenaanval, maar meer toch ook niet?
   19. 16 uur 40. Simon Yates won al 3 ritten in de Giro en 2 etappes in de Vuelta. Schiet hij nu ook in de Tour raak? .