Oranje andermaal boven: gele trui Vos is de snelste in sprintje in Rosheim

  Tour de France Femmes: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 129.2 km
  location 13:10: Saint-Dié-des-Vosges - 16:19: Rosheim
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  020406080100129.2

   In de laatste etappe voor het zware slotweekend van De Tour de France Femmes heeft gele trui Marianne Vos mogen zegevieren. In een glooiende rit klopte de Nederlandse een uitgedund peloton in een sprintje. Lotte Kopecky werd 3e.

   6e rit van de Tour de France Femmes in een notendop:

   • Winnares van de dag: Een etappe winnen in de gele trui, wie droomt er niet van? Voor Marianne Vos is die droom uitgekomen. De Nederlandse was de sterkste in de sprint vandaag. Ze liet Bastianelli en Kopecky achter zich.

   • Verliezer van de dag: Lotte Kopecky kwam ten val in een afdaling, maar ze liep geen grote schade op. Ze maakte zich in het peloton op voor de sprint. Onze landgenote zat goed gepositioneerd en leek een gooi te doen naar de zege. Ze moest uiteindelijk haar droom opbergen doordat ze ingesloten zat voor de meet.

   • Pechvogel van de dag: Vandaag kregen de sprinters een laatste kans. Lorena Wiebes won al 2 etappes en kon daar vandaag nog 1 aan toevoegen, maar in een afdaling kwam de Nederlandse ten val en hield er een bebloede elleboog en enkele schaafwonden aan over. Ze slaagde er niet in om de aansluiting met het peloton te maken.

   • Morgen: Het slotweekend staat voor de deur. Morgen werken de rensters 127,1 kilometer af. Op het parcours liggen 3 beklimmingen van 1e categorie.

   Voor een zwaar klimweekend begint, kregen de sprinters misschien nog een allerlaatste kans in de Tour France Femmes. Maar van start tot finish ging het op en af. Deze etappe werd eerder gezien als een voorproefje voor wat de rensters morgen en zondag voorgeschoteld krijgen. 

    

   Gisteren zag het er bijna goed uit voor 2 vroege vluchters, maar vandaag had een ontsnapping misschien meer kans. Op die vlucht was het even wachten, maar na 38 kilometer reden 14 rensters weg. Onder anderen Jesse Vandenbulcke, Christine Majerus en Audrey Cordon-Ragot waren van de partij. UAE Team ADQ en Valcar Travel & Service hadden geen renster mee in de kopgroep dus moesten ze vol aan de bak. De vluchters kregen niet meer dan 1’30”.

   Vos zet gele trui in de verf

   De klassementsrensters konden voor een zwaar slotweekend misschien nog iets proberen. Op de Route de Mollkirch, de klim voor de bonificatieseconden, wilde Grace Brown voor opschudding zorgen met een aanval. Maar na de top zat alles weer samen.

    

   In de afdaling zag het er even niet goed uit voor Lotte Kopecky en Lorena Wiebes. De 2 rensters kwamen ten val en bleven zitten. Onze landgenote kon dan toch weer verder en maakte later de aansluiting met het peloton. Wiebes moest achtervolgen met een bebloede elleboog. De Nederlandse zou niet kunnen sprinten voor haar 3e ritzege.

    

   Op de laatste gecatalogiseerde klim, de Côte de Boersch, reed Marie Le Net weg van haar medevluchters. De Franse renster droomde van een zege in eigen land, maar dat was buiten Ellen van Dijk gerekend. In functie van sprintster Elisa Balsamo maakte ze het Le Net moeilijk. Later werd de renster van FDJ ook ingerekend.

    

   De klassementsrensters lieten het over aan de sprinters om de hoofdrol op te eisen. Lotte Kopecky zat goed gepositioneerd en leek een gooi te doen naar de eindzege. Onze landgenote kwam niet aan sprinten toe omdat ze ingesloten zat. Marianne Vos zette haar gele trui in de verf door naar de zege te snellen in Rosheim. Marta Bastianelli werd 2e en Kopecky moest tevreden zijn met een 3e plaats.

   Marianne Vos: "Ploegmaats waren sterk in de finale"

   Marianne Vos kan straffe cijfers voorleggen. We hebben 6 ritten achter de kiezen en de Nederlandse finishte nog nooit buiten de top 5.

    

   "Het was weer een zware rit. Gelukkig zaten we als ploeg in een goede situatie omdat we een renster hadden bij de vluchters."


   "Mijn ploegmaats zorgden er in de finale voor dat ik goed vooraan zat, uit de wind en dat de snelheid steeds hoog bleef."


   "Ik zat in het wiel van Ellen van Dijk en toen kwamen Balsamo en Longo Borghini opzetten, ik voelde dat ik meer snelheid had en gelukkig was het genoeg."

   Uitslag Rit 6Uitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 16 uur 30. De Wilde verliest witte trui. Julie De Wilde wordt 52e en moet haar witte trui afgeven aan Julia Borgström (AG Insurance-NXTG). Ze staat nu 2e in het klassement op 14 seconden van de Zweedse. .
   2. 16 uur 20. Top 10. 1. Marianne Vos 2. Marta Bastianelli 3. Lotte Kopecky 4. Elisa Balsamo 5. Silvia Perisco 6. Maria Giulia Confalonieri 7. Vittoria Guazzini 8. Kasia Niewiadoma 9. Rachele Barbieri 10. Elisa Longo Borghini .
   3. 16 uur 20. Marianne Vos sprint in gele trui naar de zege! Marianne Vos pakt de ritzege in haar gele trui. Ze is sneller dan Bastianelli en Kopecky. Onze landgenote zat ingesloten, spijtig want ze oogde wel goed in de laatste kilometers. Er zat een zege in.  .
   4. 16 uur 19. Ellen van Dijk trekt de sprint aan. Longo Borghini zet Balsamo af. .
   5. 16 uur 19. Kopecky zit goed gepositioneerd. Daarnet kwam ze nog ten val, hopelijk heeft ze niet te veel schade opgelopen en kan ze nu haar kans gaan. .
   6. Laatste km. De rensters duiken de laatste kilometer in. De rensters maken zich op voor een sprint. Wat kan Lotte Kopecky? . 16 uur 18.
   7. 16 uur 17. Lotte Kopecky zit in het wiel van Marianne Vos. .
   8. 16 uur 17. Ellen van Dijk brengt Balsamo naar voor, Swinkels lanceert Vos. .
   9. 16 uur 16. Afdaling . De rensters bevinden zich nu in de afdaling. Over 3 kilometer ligt de streep in Rosheim. Jumbo-Visma voert het tempo aan, aan kop van het peloton. De rensters van SD Worx zitten in haar wiel met Vollering, Moolman en Kopecky. .
   10. 16 uur 15. De rode loper wordt uitgerold voor de sprinters. Marianne Vos, Elisa Balsamo, Lotte Kopecky en Marta Bastianelli zijn kanshebbers voor de zege. Lorena Wiebes kan niet gaan voor haar 3e ritzege want ze is slachtoffer geworden van een valpartij. .
   11. 16 uur 14. Einde verhaal voor Le Net. Marie Le Net wordt ingerekend door het peloton.  .
   12. 16 uur 12. Er moet nog 1,5 kilometer geklommen worden. Le Net rijdt nog alleen op kop, maar Van Dijk duwt enorm door.  .
   13. 16 uur 11. Ook Kopecky zit nog goed mee voorin. Komt ze straks nog aan sprinten toe? Van Dijk werkt op kop van het peloton in functie van Balsamo. .
   14. 16 uur 10. Le Net alleen. Ellen van Dijk zet zich op kop van het peloton en gaat op zoek naar leidster Marie Le Net. Zij heeft nog een voorsprong van 14 seconden. Henderson wordt intussen ingerekend. .
   15. 16 uur 09. Elisa Longo Borghini rijdt het gat dicht met Lippert. De kopvrouwen kunnen volgen. .
   16. 16 uur 08. Aanval Lippert. Liane Lippert gaat aan op de Côte de Boersch. .
   17. 16 uur 08. Le Net sprokkelt 2 punten op de top van de Côte de Boersch. Rijdt ze door? .
   18. 16 uur 06. Le Net gaat nog is versnellen op de Côte de Boersch. Ze is op 1 kilometer van de top. Henderson probeert het gat dicht te rijden, Lowden ziet haar medevluchters verder wegrijden. .
   19. 16 uur 05. De favorieten komen naar voor op de Côte de Boersch. Van Vleuten schuift op en is alert. Ook Marianne Vos zit voorin. .
   20. Côte de Boersch. De kopgroep begint met een voorsprong van 30 seconden op de Côte de Boersch. Deze klim is 2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%. Dat is meteen ook de laatste klim van de dag. De top ligt op 4 kilometer van de finish. . 16 uur 04.